NAPICI ZA OPUŠTANJE

Čaj za smirenje – kako smanjiti nervozu i anksioznost

Ovih 7 čajeva pomažu kod nesanice, ubrzanog lupanja srca i uznemirenosti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
čaj za smirenje
Foto/ Pixabay/ Conderdesign

Događaji u prethodnoj, a i ovoj godini su uzrokovali porast anksioznosti, stresa, nervoze i generalnog nemira u čitavom svetu. To je sasvim prirodna reakcija na neizvesnost. No, nije dobro za zdravlje organizma da se stalno bori sa velikom napetošću.  Zato čaj za smirenje može biti od pomoći da se izborite sa svim tim negativnim osećajima.

Treba napomenuti da ovi čajevi nisu garancija da ćete se smiriti, jer različiti čajevi drugačije deluju na drugačije organizme. Tako da ako vam ne pomogne jedan čaj sa ove liste, ne mora značiti da neće pomoći neki drugi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Takođe, neki od ovih čajeva će vas smiriti i uz to uspavati, neki neće imati tako jaka dejstva. Naglasićemo koji su od ovih čajeva pogodni za trudnice i dojilje. Pa da počnemo.

Čaj za smirenje – najbolji čajevi za živce

Sigurni smo da neke od ovih čajeva već imate kod kuće, neki su ređe biljke, ali uglavnom sve ove čajeve možete naći u radnji zdrave hrane.

1) Čaj od nane – umiruje i stomak i nervozu

Verovatno su vam poznate blagodeti ovog čaja koji se veoma često konzumira. Nana pomaže kod bolova u stomaku (želucu i crevima), a takođe je odličan izbor ako hoćete da se smirite i opustite.

Prema istraživanjima ova biljka će pomoći kod smanjenja umora, anksioznosti i osećaja frustracije. Ona ima pozitivno dejstvo na centralni nervni sistem, umiruje ga. Zato se pije i kod mučnine, a pomaže i kod uznemirenosti.

Foto: pixabay/congerdesign

Mogu ga slobodno piti trudnice i dojilje jer nema poznatih negativnih efekata po zdravlje.

Čaj za smirenje stomaka i živaca se lako pravi. Dovoljno je da u 2 decilitra vrele vode dodate jednu kašiku čaja i ostavite da odstoji oko 10 minuta i zatim procedite. Možete po želji dodati limun i med.

Kamilica – odličan čaj za nerve

Jedna od prvih stvari koju ćete uraditi kad primetite da je neko uznemiren jeste da ćete mu ponuditi čaj od kamilice. Već je poznato da ovaj napitak ima umirujuće dejstvo na celokupan organizam.

Ovo je jedan od najpopularnijih čajeva na svetu, baš zbog blagog mirisa i prijatnog ukusa. U jednoj studiji je dokazano da ekstrakt kamilice ima pozitivan uticaj na generalizovani anksiozni poremećaj. Tako da pored čaja možete koristiti i ulje ekstrakta kamilice koje, takođe, ima veoma pozitivan efekat na zdravlje.

Čaj od kamilice
Čaj od kamilice; Foto: pixabay

Čaj za smirenje živaca od kamilice mogu piti i trudnice i dojilje, jer kada se pije u preporučenim količnama nema negativnih posledica po zdravlje. Kuva se na isti način kao i čaj od kamilice. Jednu kašiku čaja ili rinfuz kesicu dodajte u šolju vrele vode  i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Procedite i čaj je spreman za piće. Možete piti i po nekoliko šolja čaja dnevno.

Čaj od valerijane

Drugi naziv za valerijanu je macina trava zato što njen miris opčinjava mačke. Tačno tu se može videti kavo dejstvo ima na čula i koliko pomaže za smirenje.

Valerijana se pije kao čaj i kao tinktura iliti alkoholni ekstrakt. Nekoliko kapi tinkture u vodi će pomoći sa nesanicom, opustiće vas pred stresne situacije i pomoći da se bolje osećate. No, nemojte preterivati sa kapima jer ćete onda biti previše uspavani, a može se desiti i da vas zaboli glava.

Pokazano je da čaj od valerijane može delovati kao sedativ i da pomaže onima koji imaju problema sa insomnijom. Opušta mišiće i tako pomaže kod tenzije i nervoze.

Foto: Freepik/yanalya

Isto tako, ne treba ni da preterujete sa čajem jer ćete dobiti slične efekte. Evo kako se pravi čaj za smirenje lupanja srca. U 2, 5 decilitra vode staviti kašiku čaja od valerijane. Ostavite ga da odstoji 10 minuta, zatim procedite.

Što čaj bude duže stajao u vodi to će biti jači ukus i efekti čaja će biti veći, pa postoji veća mogućnost da se dese negativni efekti kao što je glavobolja. Preporučuje se da se valerijana pije uveče pred spavanje, jer ako biste je pili usred dana, vrlo brzo biste osetili umor i pospanost.

Čaj od pasiflore

Pasiflora je odličan čaj za smirenje koji mnogima nije poznat. Ima neobične cvetove i lako se održava, pa ako volite ekstravagantno cveće verovatno ćete poželeti da je imate u svojoj bašti.

Ovaj čaj ima odlično dejstvo na umirenje nervnog sistema. Pomaže kod poremećaja spavanja, uznemirenosti, anksioznosti, napetosti, razdražljivosti. Ovo je i odlični čaj za smirenje lupanja srca i preporučuje se onima koji imaju problema sa tahikardijom.

Čaj od pasiflore ima prijatan ukus i neretko se meša sa drugim čajevima, kao što je limunova trava, kamilica ili menta. A time ujedno i pojačate efekat smirivanja.

Foto: Freepik/wayhomestudio

Najčešće se koristi kao prirodni lek za anksioznost. U Evropi su već vekovima poznata pozitivna dejstva pasiflore na anksiozost, te se preporučuje da se pije kod napada anksioznosti i jakog osećaja uznemirenosti.

Ovaj napitak za umirenje, takođe, treba piti pre spavanja. Priprema se tako što se kašika pasiflore doda u 2,5 decilitra kipuće vode. Čeka se do 5 minuta i onda se procedi.

Čaj od lavande za smirenje živaca

Lavanda je jedna od najpoznatijih biljaka koja se koristi za smanjenje stresa. Obično se koristi kao esencijalno ulje, a prilično je od pomoći i čaj od lavande za stres i anksioznost.

Miris lavande može uticati na dubok san (REM fazu sna), san u kome se najviše odmorimo. Takođe, može i podići energiju ako je pijete dok ste budni. Ima takve efekte, zato što balansira funkcionisanje čitavog organizma.

čaj za smirenje
Foto: Freepik/freepik

Treba naglasiti i da ovaj čaj za smirenje živaca pomaže lučenje dopamina – hormona sreće i utiče na smanjeno lučenje kortizola – hormona stresa.

Kako se pravi čaj od lavande? Koriste se dve kašike sušenog cveta lavande za 2,5 decilitra vode. Dakle, u vrelu vodu, sipajte dve srednje pune kašike čaja i ostavite da odstoji do 10 minuta. Obično se pije uveče pre spavanja ili tokom čitavog dana kako biste se smirili i usporili otkucaje srca.

Čaj od ruže za smirenje stomaka

Čaj od ruže se pravi od potapanja latica u vrelu vodu. Čaj ima slatkast ukus, sadrži vitamine A, C, B3, E. Latice ruža su dobre za zdravlje srca, smanjuju otkucaje i smiruju srce. Takođe, dobre su i ako imate problema sa nesanicom i insomnijom.

Ruža ima blage analgetske efekte. Ona smanjuje vreme koje je potrebno za padanje u san. Flavonidi u čaju od ruže direktno utiču na lučenje kortizola. Time se smanjuje inflamacija u organizmu, uznemirenost i bol.

Foto/Pixabay.com/ Rebekka D

U 2,5 decilitra kipuće vode dodati jednu veliku kašiku sušenih latica ruže. Ostavite neka čaj odstoji od 5 do 8 minuta. Mnoge vrste ruže su jestive, ali ne znači da su jestive i one iz vašeg dvorišta. Zato ako želite da napravite čaj za smirenje živaca od ruže, preporučujemo vam da kupite čaj u prodavnici ili u radnjama zdrave hrane.

Zeleni čaj – jedan od najboljih napitaka za celokupno zdravlje

Jedna od najboljih stvari koju možete da uradite svakog jutra (ili više puta u toku dana) jeste da popijete zeleni čaj. Poznato je koliko ovaj čaj ima pozitivne efekte na funkcionisanje organizma.

Ubrzava metabolizam, pomaže mršavljenju, ume da razbudi bolje i od kafe, ali bez negativnih efekata koje stvara kafa (kao što je nervoza ili ubrzano lupanje srca).

čaj za smirenje
Foto: Freepik/Racool_studio

L-teanin je supstanca koja ima direktan uticaj mozak, tako što deluje na aktivnost alfa talasa u mozgu i tako podstiču relaksaciju i smirenje čitavog organizma.

Čaj za smirenje srca od zelenog čaja se lako priprema. Jednu kašiku staviti u 2,5 decilitra vode. Voda ne treba da provri, već je sklonite sa ringle pre vrenja, kada ima oko 80 stepeni. Ostavite lišće čaja od 1 do 3 minuta i procedite. Ako duže ostane u vodi, počeće da ispušta toksične supstance i čaj će biti gorčiji.

Izvor: https://senchateabar.com/blogs/blog/best-tea-for-anxiety

https://www.healthline.com/health/anxiety/tea-for-anxiety



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar