Sutra počinje VASKRŠNJI POST! Ovo su pravila kojih treba da se pridržavate

Tokom ovog posta vernici ne jedu meso, sir, jaja, ribu ni ulje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube printscreen

Pravoslavni vernici sutra započinju veliki i najstrožiji post, koji će trajati sve do Vaskrsa, odnosno 48 dana. Vaskršnji post je najznačajniji post za pravoslavne hrišćane i predstavlja pripremu za najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs, koji ove godine pada 2. maja.

Vaskršnji post koji se još naziva i Sveta četrdesetnica ili Časni post, u mnogome je strožiji od Božićnog posta. Osim uzdražavanja od vrste i količine hrane, post podrazumeva i uzdržavanje od loših misli i dela.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sam telesni post ne doprinosi duši, ako nije u skladu sa nastojanjima da se čovek promeni, da suzbije svoje nagone, da obuzda svoju volju i njene prohteve, kao i da pojača molitvu, razbukta u sebi ljubav prema Bogu i bližnjemu, da otvori dušu za praštanje i srce za pomoć drugima.

Prva sedmica Velikog posta se naziva i Čista, jer se veruje da se u tim prvim danima posta, u molitvama čuje vapaj duše koja se čisti.

Foto: Youtube/Printscreen

Tokom ovog posta vernici ne jedu meso, sir, jaja, ribu ni ulje. Samo se subotom i nedeljom razrešava po običaju ulje i vino, kao i za Obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja i na Mladence. Riba se jede samo na Blagovesti i na praznik Cveti.

Različiti krajevi, različiti običaji

U različitim krajevima Srbije u toku prve nedelje posta, poštuju se različiti običaji. Do Čistog četvrtka, u nekim mestima, običaj je da se ne jede kašikom, ognjišta se ne pale, jede se ranije spremljena hrana. Za muškarce ponegde važi pravilo da do večeri uopšte ne jedu, a devojke ne nose nikakav nakit, ne igra se i ne peva i sve je u znaku tišine. Smatra se da je veoma važno da uveče cela porodica bude na okupu.

U južnoj Srbiji na Čisti četvrtak prave se posebni kolači koji se daju stoki na Teodorovu subotu, prvu subotu Velikog posta. Tog dana ponegde se ugovaraju svadbe za dane posle Vaskrsa. U planinskim krajevima čobani slave ovaj dan kao svoj praznik.

Na kraju prve nedelje Velikog posta proslavlja se pobeda pravoslavlja i taj se dan naziva Nedelja pravoslavlja.

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar