15 godina od smrti Miloševića: Njegov govor na Gazimestanu i danas ODZVANJA, sahranjen bez opela

Izručenje Miloševića Hagu je izazvalo političke sukobe i napetosti u Srbiji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: FRANCOIS XAVIER MARIT / AFP / Profimedia

Danas se navršava petnaest godina od smrti bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije, haškog optuženika Slobodana Miloševića.

Miloševiću se ubili majka i otac, razlog je JEZIV: Tu nije bio kraj – porodicu pogodile još dve TRAGEDIJE

Milošević je umro od infarkta u pritvoru Tribunala u Hagu, tokom suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti na Kosovu i Metohiji i u Hrvatskoj i za genocid u Bosni i Hercegovini.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Milošević je odveden je u Hag u strogo poverljivoj akciji, za koju je znao mali broj ljudi. Izručenje Miloševića Hagu je izazvalo političke sukobe i napetosti u Srbiji, a tako je Demokratska stranka postala jedina partija koja je predsednika svoje zemlje uhapsila i jednostavno predala Hagu.

Znate li da je danas Vidovdan – ovim rečima se predsednik SRJ Slobodan Milošević obratio policajcima koji su ga poslali u Haški tribunal sa lisicama na rukama.

Pošto gradske i državne vlasti nisu dale dozvole koje su tražili porodica i visoki funkcioneri Socijalističke partije Srbije (SPS) da se Milošević sahrani u Beogradu uz državne počasti, sahranjen je u dvorištu porodične kuće svoje supruge Mirjane Marković u Požarevcu.

Posle višečasovnog oproštaja i govora u Beogradu i Požarevcu, sahrana je obavljena u sumrak. Sahrani koja je protekla bez verskog obreda, nije prisustvovao niko od članova najuže porodice, jer, kako su naveli, nisu dobili dovoljne garancije za svoju bezbednost.

Miloševićeva supruga Mirjana Marković napustila je zemlju 23. februara 2003, a sin Marko je otišao odmah pošto je Milošević 5. oktobra 2000. bio prinuđen da prizna poraz na izborima za predsednika SR Jugoslavije.

Foto: EPA/ROBERT RAJTIC

Sahrani su prisustvovali najviši funkcioneri SPS, izuzev potonjeg predsednika socijalista Ivice Dačića, kao i tadašnji zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić, predsednik ruske Komunističke partije Genadij Zjuganov, poslanik Dume Sergej Baburin i general Leonid Ivašov, kao i bivši američki državni tužilac Remzi Klark.

Telo Slobodana Miloševića dopremljeno je iz Haga u Beograd 15. marta 2006, a narednog dana kovčeg s telom je bio izložen u Muzeju “25.maj”, u okviru muzejskog kompleksa u beogradskom naselju Dedinje.

Hiljade ljudi su prošle pored kovčega. Istog dana se više desetina hiljada pristalica bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije okupilo ispred Narodne skupštine u centru Beograda, gde je na bini bio izložen kovčeg s njegovim telom.

Ne zaboravimo i sada već legendardni govor Slobodana Miloševića na Gazimestanu povodom 600 godina od Kosovske bitke.

Na Gazimestanu je, o Vidovdanu, 1989. godine održana proslava 600. godišnjice Kosovske bitke kojoj je prisustvovalo oko milijun ljudi. Brojni istoričari i bivši jugoslovenski političari smatraju da je tada Slobodan Milošević u svom govoru rečenicom o ”oružanim bitkama koje nisu isključene” najavio raspad SFR Jugoslavije.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar