ISPOVEST

“Mercedes je bio pun MUŠICA”: Grobar Drnda vozio Miloševićevo TELO – otkrio zašto je sahranjen u dvorištu

Kada je dogovor oko prevoza bio gotov, Drnda je izabrao najbolji mercedes, ali je postojao jedan problem

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: FRANCOIS XAVIER MARIT / AFP / Profimedia

Radiša Mihajlović Drnda, pogrebnik koji je u martu 2006. godine vozio telo mrtvog nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, podelio je u svojoj ispovesti detalje o Miloševićevoj sahrani. On ga je preuzeo, spakovao u svoj mercedes i dovezao do dvorišta kuće u Požarevcu.

Njegova priča o sahrani Miloševića ide ovako:

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Slobodan Milošević je avionom dopremljen u Beograd. U organizacionom odboru tada su bili SPS i predsednik tadašnje opštine Kučevo koji je dobar sa mojim kumom. Moj kum Joca me je pitao da li želim da vozim našeg preminulog predsednika. Naravno, bio sam oduševljen idejom – ispričao je svojevremeno Radiša.

On se prisetio kako je od reči do reči tekao razgovor i dogovor oko prevoza Slobe.

– Pozvonio mi je telefon. Pitali su me, “Koliko ćeš da platiš da voziš Miloševića?”. Rekao sam, evo, koliko god da treba. Jer, znate kako, to mi je odlična reklama, svetska reklama. Na kraju, naravno, ništa nisam platio – kaže Drnda.

Razgovor Miloševića i Karadžića: “Ko hoće da se bije, tu smo i jači smo, a Alija može da se NOSI” (VIDEO) 

U to vreme on je, kako za sebe kaže, bio gastarbajter. Radio je “preko grane” i za Miloševića kaže da je bio “čovek sa idealima” koje je, kako navodi, veoma poštovao.

– Mi gastarbajteri smo svi bili poneseni nekim Miloševićem idealima. Svi smo pratili sve što on radi, nismo imali razloga da ga mrzimo – navodi on.

Foto: EPA/ROBERT RAJTIC

Kada je dogovor oko prevoza bio gotov, Drnda je izabrao najbolji mercedes. Međutim, taj auto je imao jedan manji problem…

Branik na tom autu je bio malo izudaran. I sav je bio u mušicama. U toku noći ofarbali smo branik, sredili auto. U kola smo stavili bordo svilu na koju smo posle postavili kovčeg. E sad, ja sam iza kovčega stavio svoju reklamu. Na njoj su bile sve zastave Evropske unije – navodi Drnda koji je se potom setio da je oko tih zastavica ispao problem.

– Kada su videli da sam stavio sve te zastavice, zamerili su mi. Rekli su mi da ne stavljam sve to u auto, da ne ispadne da ja reklamiram zemlje zbog kojih je nastradao naš predsednik. Sećam se da su mi rekli: “Nemoj da bude Drnda ga izdrndao” – priseća se ovaj grobar.

Dodaje da nije video telo mrtvog Slobodana Miloševića.

– Niko nije mogao da pogleda u kovčeg jer je bio “zašvajsovan”. Niko to ne može, sanduci su uvek zatvoreni na poseban način. Naravno, svi su me pitali za njegovo telo, ali, ne, nisam ga video. Pojavila se sumnja da Milošević uopšte nije bio u tom sanduku. Verujte mi, kada sam ga podizao i nosio, osećalo se i videlo po teretu i svemu, da jeste. Te priče da je živ negde u Rusiji… mislim da nisu tačne. To su pričali i za Arkana. Čisto sumnjam da je on negde živ – kaže Drnda.

Kada je preuzeo kovčeg, krenuo je put Požarevca.

– Kada sam preuzeo telo osećao sam se uzbuđeno. Ipak, najjača stvar je bila sam ulaz u Požarevac i prolazak kroz njega. Sedeo sam za volanom i… taj osećaj… to što se u meni tada događalo, ja to i dan-danas ne mogu rečima da opišem. Bilo je, ako se ne varam, 926 reportera, tu je bio i BBC, svi, ama ceo svet nas je pratio i snimao – navodi Radiša i nastavlja priču o tom danu.

Miloševiću se ubili majka i otac, razlog je JEZIV: Tu nije bio kraj – porodicu pogodile još dve TRAGEDIJE 

– Vozio sam dva na sat. Ljudi koji su se okupili, a bilo ih je, ako se ne varam, oko 70.000, bacali su cveće, vence na auto, haubu… U jednom trenutku više ništa, ama baš ništa nisam video. Morao sam da vozim uz navođenje. Govorilo mi se kada da skrenem levo, kada desno. Samo sam čuo glasove i plehanu muziku koja je tog dana svirala – priča Drnda.

Kada je došao do kapije Miloševićeve kuće, pojavio se sukob emocija u njemu. Na kraju, preovladalo je jedno osećanje.

– Ponos! Osećao sam se ponosno! Stigao sam sa kolima punim cveća, bio sam u centru svetskog zbivanja. Tek kasnije sam shvatio šta se dogodilo tog dana. Tek kasnije sam shvatio šta sam uradio, koga sam vozio. Tek kada sam pogledao snimak od tog dana sam postao svestan svega – kaže Drnda.

Nakon sahrane, Drndin mercedes koji je vozio Miloševića postao je najpopularnije pogrebno vozilo kod nas, a i šire.

– Pa jeste, taj auto je posle dobio na svojoj ceni, ali da se iznajmi je koštao isto kao i druga kola. Ništa ja to nisam naplaćivao skuplje – tvrdi Radiša.

Na kraju priče otkriva zašto je Milošević, između ostalog, prema njegovom mišljenju, sahranjen baš u svom dvorištu.

– U našim krajevima postoji običaj da se pokojnici sahranjuju u svojoj kući da potomci kasnije ne bi prodali tu zemlju – otkriva Radiša Mihajlović poznatiji kao Drnda.



Izvor: Objektiv.rs, Telegraf

Komentari (52)

  1. ,Zato je zavrsijo gde je i zasluzijo. Koliko je Srpskog naroda sa Kosmeta i Krajine nestalo, pobeglo, ustreljano, i muceno. Diktator Milosevic snosijo je odgovornost. Zasto su Mira Markovic i sin Marko pobegli preko nocii i zatrazili políticki azil. Koliko je deviza skriveno u inostranstvu, od diktatora i njegove familije, kao i njegovi suradnici, grabili kapón i sakom. Kako nasi radnici i penzioneri zive danas , sa mizernom platóm i penzijom. Sta je sa devizama koje nisu vratili ulozene u B B.

    Odgovori
  2. Mislim da je pokojni predsednik Milosevic imao malo srece sto se tice sahrane, da ga neko "drugi" nije dovezao mjesto Drnde... ko zna , znajuci danasnje "neljude" (koji mrze sve odabrane predsednike Srbije), verovatno bi ga uz put unovchili danasnjim srpskim neprijateljima, prije no sto stigne do svog vjecnog pocinka. Svaki predsednik je dobar predsednik, koji smeta neprijatelju njegove zemlje.... a Milosevic je imao bas podugacku listu neprijatelja , koji su ga i na kraju uklonili... Srbin ga je i glasao da bude predsednik... srbin ga je glasanjem i skinuo .

    Odgovori

Ostavite komentar