Sanja Ilić je komponovao najveći HIT Jugoslavije: Pesma je doživela do tada neviđenu NEPRAVDU (VIDEO)

Malo ko zna da je Sanja Ilić učestvovao u stvaranju čuvene pesme

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Printscreen

Srpski muzičar, čuveni frontmen grupe “Balkanika”, kompozitor i arhitekta, Aleksandar Sanja Ilić preminuo je danas usled posledica koronavirusa u 70. godini.

Sanja je iza sebe ostavio široki opus kompozicija koje je stvarao, ali malo ko zna da je upravo on učestvovao u komponovanju pesme, koja važi za jedan od najvećih jugoslovenskih hitova, a pevaju je Slađana Milošević i Dado Topić – “Princeza”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Naime, 1984. godine ova pesma je umalo predstavljala Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije, ali zbog tzv. “jugoslovenskog ključa”, nije osvojila prvo mesto na “Jugoviziji”, iako je pesma postala jedan od najvećih hitova tadašnje Jugoslavije.

Muziku je komponovao Sanja Ilić, tekst je napisao Dado Topić, aranžman je uradio Slobodan Marković, a autor pratećih vokalnih linija i vokalni producent kompozicije bila je Slađana Milošević.

Bože, kakav dan! Jelena Tomašević se OVIM rečima oprostila od kolege Sanje Ilića (FOTO)

Festival je bio održan pre 35 godina u Skoplju, gde je Aleksandra Slađana Milošević, posle učešća na “Jugovoziji” sa kompozicijom “Recept za ljubav”, 1981. godine, u duetu sa Dadom Topićem po drugi put bila predstavnica Srbije na ovom takmičenju.

“Princeza” je doživela nepravdu

Kompozitor pesme, Sanja Ilić u više navrata za medije je istakao da smatra da je “Princeza” doživela veliku nepravdu.

Bio joj je kao drugi otac: Danica Krstić otkrila kako su izgledali POSLEDNJI DANI Sanje Ilića

“Tada se desila takozvana jugoslovenska kuhinja. Svi su centri gledali ko ima najbolju pesmu i onda su urušavali poene. Tadašnja pobednička pesma nije bila iz Podgorice, nego iz Zagreba. Čuo sam je godinu dana ranije, radio ju je Đorđe Novković. Tada su Zagreb i Podgorica ‘skidali’ poene Beogradu, pa ‘Princeza’ nija bila ni prva ni druga već negde šesta”, tvrdio je Ilić.

Nekoliko nedelja nakon završenog takmičenja PGP RTB izdao je maksi singl “Princeza” koji je te godine bio najprodavaniji u Jugoslaviji, a pesma bila hit godine. Ova kompozicija najčešće je birana za najbolju baladu svih vremena sa vogo prostora. Kvalitet pesme prepoznale su i druge kulture, tako da “Princeza” ima svoje verzije na više jezika, u više zemalja sveta.

 Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar