Plate idu i do 1.500 evra: Srbiji fali 6.000 radnika u ovoj struci

Kamiondžije nikad nisu bez posla

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay

Srpskim preduzećima trenutno nedostaje oko 6.000 profesionalnih vozača kamiona. Mladi radije biraju neka druga zanimanja ili voze za strane kompanije, ali došlo je vreme da i u Srbiji kamiondžije mogu da zarade, jer su transportna preduzeća podigla plate i do 1.500 evra za vožnju van zemlje.

Kako bi smanjili deficit ove radne snage, Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK) Srbija i GIZ pokrenuli su, u saradnji sa Srbijatransportom, AMSS – centrom za motorna vozila, i Pantransportom, plaćeni program obuke i zapošljavanja profesionalnih vozača kamiona.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

KO ZAVRŠI OBUKU, ODMAH DOBIJA POSAO

Cilj programa je podizanje nivoa kvalifikacija radne snage, kao i usporavanje iseljavanja radno sposobnog stanovništva, jer kako se navodi u saopštenju, Srbiji nedostaje oko 6.000 vozača teretnih vozila. Portparolka programa „Migracije za razvoj” Marija Branković rekla je da će kandidati koji završe obuku imati mogućnost i da se odmah zaposle u uspešnim domaćim transportnim kompanijama.

– Ovo je odlična šansa za sve one koji žele da budu profesionalni vozači kamiona, a koji nisu u mogućnosti da plate troškove obuke, jer program omogućava postepeno sticanje različitih kategorija dozvola (C, CE i CPC), i tada traje i do godinu dana – istakla je Brankovićeva.

Ovu i još zanimljivih priča pročitajte u sutrašnjem izdanju štampanog Objektiva.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (3)

  1. To je posao za čoveka do 25 godina i kasnije od 50 godina starosti. Između 25 i 50 treba misliti o stvaranju porodice. Koliko god ovo razumeli ili ne pišem na osnovu ličnog iskustva ne dozvolite da vas povuku jeftine 1500 eura.

    Odgovori
  2. Bez želje da negiram , nedostatak privatnog života , moram da dodam da svako mora da se pomiri sa činjenicom da posao Šofera sa sobom nosi takav rizik. Ja sam na početku svoje Šoferske karijere bio odsutan i po mesec ipo dana odsutan od moje porodice , to je druga strana medalje u ovom poslu ali je i činjenica da se odlično zaradi . U Austriji postoji 13 i 14 plata kada vam na račun legne dve osnovne plate i dodatak za prekovremene sate kao i još neki dodaci tzv. Tagespauschale kada vam legne i do 4500€ na račun , poznajem kolege koji se tada hvale da im je to plata ! Smatram da u Srbiji polako i domaće gazde shvataju da dobar Šofer para vredi jer nije samo sedi i vozi , treba znati proceduru oko carine pa svaka firma ima drugačiji način funkcionisanja , pogotovo u Nemačkoj itd. itd. Da ne pominjem zahteve o zaštiti na radu.

    Odgovori

Ostavite komentar