Naučnici izneli ZASTRAŠUJUĆU prognozu za Evropu: Mogla bi da se dogodi velika EKSPLOZIJA!

Mirovanje dugo 900 godina uskoro bi moglo da bude prekinuto

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Naučnici na Islandu rekli su da postoje “snažni znaci” da bi nakon nekoliko dana gotovo stalne seizmičke aktivnosti u blizini planine Keilir, oko 30 kilometara južno od glavnog grada Rejkjavika, mogla da se sprema vulkanska erupcija.

Ovo izgleda kao vrsta aktivnosti koju očekujemo uoči erupcije, kažu tamošnji meteorolozi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Vidir Reinison iz ostrvskih snaga civilne zaštite rekao je tokom konferencije za štampu da “pre nego što se dogodi” počinje erupcija – prva na tom području od 12. veka. Dodao je da bi se erupcija mogla dogoditi u narednih nekoliko sati.

Ali Vidir je rekao da se “nije dogodila nikakva katastrofa i da svako može da nastavi sa svojim svakodnevnim životom”. Nije rekao da postoji neposredna opasnost, iako bi ljudi trebalo da izbegavaju putovanja na poluostrvo Rejkjanes.

Tokom poslednje nedelje na poluostrvu su zabeležene hiljade podrhtavanja do 5 stepeni Rihterove skale. Frajstajn Sigmundson, geofizičar, rekao je da bi se erupcija, ako se uopšte dogodi, mogla dogoditi nekoliko dana kasnije.

Ako magma dosegne površinu, rekao je Frajstajn, malo je verovatno da će biti u obliku eksplozije lave i pepela koji lete u nebo, ali verovatnije je da će se dogoditi ono što je poznato kao erupcija pukotine, u kojoj lava sporije izlazi kroz manje pukotine na površini Zemlje.

To znači da je haos zabeležen 2010. godine, kada se verovatno neće ponoviti šestodnevna eksplozivna erupcija islandskog vulkana Eijafjallajokull s juga zemlje, izazvao ogromne poremećaje u međunarodnom vazdušnom saobraćaju i pogodio čak 10 miliona putnika.

“Ovaj događaj se potpuno razlikuje od Eijafjallajokull”, rekao je Frajstajn. “Malo je verovatno da će ovo poremetiti avio-putovanje”, rekao je. “Ovo će verovatno biti erupcija lave sa malo eksplozivnih aktivnosti.”

Tokovi lave u blizini planine Keilir verovatno neće doći do naseljenih područja, rekli su stručnjaci, ali bi mogli poremetiti vazdušni saobraćaj do i od međunarodnog aerodroma Keflavik, koji je oko 20 km od glavnog područja seizmičke aktivnosti i proglasio je narandžastu uzbunu.

Takođe postoji šansa da  pristup aerodromu može biti poremećen zbog protoka lave, što je nateralo vlasti da sastave planove za vanredne situacije za preusmeravanje letova i putnika na druge aerodrome na ostrvu ako je potrebno.



Izvor: Kurir, Jutarnji.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar