Dr Gnjatović za Objektiv otkriva: Organizam na kratko SLABI nakon vakcinacije, evo šta morate da uradite

Sve vakcine u preko 98 odsto slučajeva razvijaju antitela nakon primene druge doze

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen/ Tv Prva

Uprkos sve većem broju vakcinisanih protiv koronavirusa u Srbiji, sve je više i zaraženih, a prof. dr Marija Gnjatović sa Odeljenja za imunologiju i imunoparazitologiju Instituta za primenu nuklearne energije za Objektiv navodi da su ovakvi podaci očekivani s obzirom na to da su, kako kaže, pacijenti podložniji infekciji.

Organizam nakon vakcinacije na kratko oslabi, zato je važno da se nakon primanja cepiva poštuju sve epidemiološke mere pošto se pelcovanje događa kada virus i dalje hara. Na primer, vakcinacija protiv sezonskog gripa kreće mnogo ranije nego što će se grip pojaviti i onda ima dovoljno vremena da se stvori zaštita”, objašnjava dr Gnjatović.

BROJ ANTITELA NIJE MERA EFIKASNOSTI

Dr Gnjatović kaže da se o dostupnim vakcinama ne treba voditi polemika jer antitela i merenje istih nije pokazatelj efikasnosti cepiva.

Vakcine su bolje nego što sam očekivala. Antitela i njihovo merenje nije mera efikasnosti vakcine. To je samo jedan od parametara. Efikasnost vakcine u stvari predstavlja procenat vakcinisanih koji se razboli u odnosu na zaražene pacijente koji nisu vakcinisani. Sve vakcine u preko 98 odsto slučajeva razvijaju antitela nakon primene druge doze”, naglašava naša sagovornica ističući da se samo postavlja pitanje u kojoj meri će nas antitela štititi.

Naša sagovornica upozorava da se epidemiološke mere moraju poštovati i kada steknemo imunitet jer se tako štite oni koji nisu vakcinisani protiv koronavirusa.

“Vakcinisane osobe mogu da budu kratkotrajni rezervoari kovida-19 i da ga šire. Zato i oni moraju biti savesni i nositi maske sve dok je ovakva situacija”, kaže dr Gnjatović.

Govoreći o vakcinama protiv koronavirusa u Srbiji, dr Gnjatović kaže da je svako cepivo dobro, iako su pacijenti imali najviše nuspojava nakon imunizacije „Fajzer” vakcinom.

VIRUS POKUŠAVA DA OPSTANE U MLAĐOJ POPULACIJI

– “Fajzerova” daje odličan imunološki odgovor dve nedelje posle prve doze. Mana je što je najviše neželjenih dejstava prijavljeno za ovu vakcinu, a to su bile uglavnom alergijske reakcije. Što se tiče „sputnjika V“, jako malo nuspojava je prijavljeno – kaže dr Gnjatović dodajući da je kineska “Sinofarm”, iako ima sporije dejstvo, maksimalno bezbedna.

Na pitanje zašto poslednjih dana među zaraženima ima više dece, dr Gnjatović ističe da virus na sve načine pokušava da opstane u mlađoj populaciji.

“Nema težih slučajeva među mališanima, što nam govori da oni nisu ugroženi kao stariji građani. Ipak, očekujem da će od leta biti znatno bolja situacija, da će se živeti normalnije jer će biti dosta vakcinisanih i samim tim će borba sa koronavirusom biti lakša”, navodi naša sagovornica.

Piše: Ekipa Objektiva

OVU I MNOGE DRUGE ZANIMLJIVE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 2. MART



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar