Skandal u Hrvatkoj! SRUŠEN spomenik srpske dece sa Potkozarja, razlog je bizaran (FOTO)

Spomenik je izgrađen pedesetih godina prošlog veka

Foto: Printscreen

Tokom radova na uklanjanju spomenika i kosturnice pojavile su se kosti vojvođanskih boraca.

U Noskovačkoj Dubravi, mestu u Virovitičko-podravskoj županiji u Hrvatskoj, srušen je spomenik posvećen srpskoj deci sa Potkozarja koja su stradala u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, poginulim borcima vojvođanskih brigada i žrtvama ustaškog terora, a razlog je namera lokalne vlasti da napravi parking.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Spomenik je izgrađen pedesetih godina prošlog veka, a u sklopu njega nalazila se i spomen-kosturnica. Ispred njega se, prema rečima zamenika virovitičko-podravskog župana Igora Pavkovića, svake godine odavala počast poginulima.

Ali, kako navodi, sada bi sve to trebalo prebaciti dvadesetak metara dalje kako bi se na njegovom mestu izgradio parking.

 

– Tokom radova na uklanjanju spomenika i kosturnice pojavile su se kosti vojvođanskih boraca – navodi Pavković.

Prebacivanje spomenika i kosturnice, kako piše portal “Novosti”, inicirala je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim delovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, ispred čije se upravne zgrade spomenik i nalazi.

Oni na tom mestu žele da izgrade parkiralište za autobuse zbog potreba hostela i prihvatilišta.

– Zbog pojave kostiju, pozvana je policija, koja je napravila uviđaj i zatvorila gradilište dok se to pitanje na reši – navodi Pavković.

Postoji konsenzus da kosti budu premeštene na mesno groblje i tamo sahranjene. To je i stav Njegovog preosveštenstva episkopa pakračko-slavonskog Jovana.

Do kraja ove sedmice biće održan sastanak predstavnika Srba i Srpske pravoslavne crkve sa lokalim vlastima kako bi problem bio rešen.

Pavković i predstavnici srpske zajednice, bez obzira na kosturnicu, smatraju da spomenik koji je sada srušen, ipak, negde treba da postoji.

Izvor: Telegraf

Komentari (3)

Ostavi komentar

  1. Uopste me ne cude zemljotresi u Hrvatskoj, neka se zapitaju zasto se drmaju. A gospodin Vucic neka ih pocasti i za ovo.

    Odgovori
  2. Ово је практичан одговор на филм “Дара из Јасеновца” који говори баш о подкозарској деци.
    За измештање споменика и костурнице ваљда у ЕУ постоји законска процедура.

    Odgovori

Ostavite komentar