Ovo je svima PROMAKLO: U filmu se pojavljuje Smiljana Tesla – iza svega se krije PRIČA o srpskom naučniku

Autori su odali počast slavnom naučniku

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/MegaComFilm

Film “Dara iz Jasenovca” je Srbiju ostavio bez daha.  Ovaj film, čija se radnja dešava tokom Drugog svetskog rata kada lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima, ima mnoge zanimljive detalje koji su publici mogli da promaknu prilikom prvog gledanja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Autori su u priču o desetogodišnjoj Dari i strašnom logoru smrti upleli i par detalja iz srpske književnosti, ali i neke ličnosti bitne za srpsku istoriju. Tako su autori odali počast i Nikoli Tesli, kao i njegovim rođacima.

“Nije bilo u scenariju, to je VIŠA SILA”: Otac male Dare otkrio događaj sa snimanja koji tera suze na oči

Jedna od prvih žena u filmu koja je prozvana za odlazak u Nemačku je Smiljana Tesla. Ime ove zatočenice je igra rečima, naime žena deli prezime sa našim slavim naučnikom Nikolom Teslom. A ime je dobila po Teslinom rodnom mestu Smiljanu. Na ovaj način su stvaraoci filma simbolično spojili naziv rodnog mesta srpskog naučnika i prezime i podsetili na to da je u logoru Jasenovac život izgubilo i 11 Teslinih rođaka.

Mala Dara iz Jasenovca otkrila: PLAKALA sam na snimanju filma, bilo je EMOTIVNO teških i bolnih scena

Iz istorijskih spisa je poznato da je 91 član porodice Nikole Tesle ubijen u NDH. Takođe je poznato da je njih 11 stradalo upravo u ozloglašenom Jasenovcu. Među ustaškim žrtvama su bile tri žene i osam muškaraca porodice Tesla.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (2)

  1. Moje majke muski clanovi porodice Kalanja su poklani u glinskoj crkvi.kada ce se snimiti film o tom zlu bio je prisutan i stepinac

    Odgovori

Ostavite komentar