Predsednik Vučić uručio ODLIKOVANJA: Danas je veliki dan, dan kada se rađala Srbija!

Srbija danas slavi Dan državnosti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitirije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Nakon intonacije državne himne Bože pravde koju je otpevao Oliver Njego, obratio se predsednik Vučić, koji je pozdravio sve laureate.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Danas je veliki dan, dan kada se rađala Srbija. Dan kada je Crni Đorđe podigao ustanak, ali i dan kada smo dobili novi i savremeni ustav. Takođe, danas je dan kada gledamo u budućnost, kada gledamo šta ćemo ostaviti našoj deci”, rekao je predsednik.

On ističe da današnji praznik daje energiju našem narodu na Kosmetu, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

“Istom rodu pripadamo i to niko ne može da nam oduzme. Danas imamo obavezu da kažemo hvala junacima našeg doba. Danas smo ovde da odamo počast ovoj zemlji, ljudima u njoj i našoj budućnosti, kao i strancima koji su uz našu zemlju”, kazao je predsednik.

Vučić je rekao da je najviše što neko može da uradi jeste da da Srbiji a ne traži ništa zauzvrat i žrtvuje se za nju.

“Njihova imena će biti upisana u večnoj knjizi zahvalnosti. Dragi laureati hvala vam, vi ćete na svakom mestu biti primer dobre i pristojne Srbije. Vi ste dokazali ono što je Čerčil govorio: Da su velika dela jednostavna i da staju u nekoliko reči, sloboda, čast, milost, ljubav i nada”, kazao je predsednik.

Spisak svih odlikovanih možete pogledati klikom OVDE.

On se posebno zahvalio lekarima koji su se svakoga dana borili protiv virusa, i ponovio je da Srbija nikada neće zaboraviti one koji su dali živote u borbi sa pandemijom.

Najemotivniji TRENUTAK sa dodele odlikovanja: Vučić poljubio malog Uroša, sina preminulog heroja (FOTO)

“Srećan praznik, živela Srbija”, završio je predsednik svoje obraćanje.

Među nagrađenima su i režiser Emir Кusturica, frontmen grupe “Riblja čorba” Borislav Bora Đorđević, kao i ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, autor spomenika Stefanu Nemanji.

Među dobitnicima sretenjskih priznanja je i patrijarh moskovski i sve Rusije Кiril.

Ordenom Republike Srbije na lenti predsednik je odlikovao Jurija Borisova, zamenika predsednika Vlade RF i Prokopisa Pavlopulosa, bivšeg predsednika Grčke.

Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge i lično herojstvo u lečenju i zaštiti stanovništva Srbije posthumno su odlikovani brojni lekari, među kojima i kragujevački doktor Bora Evtov.

Obraćanje Emira Kusturice

Emir Kusturica je rekao da je na istom mestu primio i Avnojevu nagradu, i istakao je da nikada lakše nije došao do odličja.

“Uvek sam odličje zamišljao na uniformi ratnika, a ja sedeo na planini među medvedima, pa eto ti ga orden, i to najvažniji”, rekao je Kusturica.

On se na početku zapitao koliki je moralni i kulturni kapital srpskog naroda, i podsetio je na član 18. Sretenjskog ustava, u kom piše da svaki rob koji stupi na srpsku zemlju postaje slobodan.

Obraćanje doktorke Tatjane Adžić Vukičević

Dr Tatjana Adžić Vukičević je rekla da smo zajedničkim naporima tokom pandemije pokazali da nam je to najveći prioritet, i da borba sa virusom nije bila laka, zato što je ulog neprikosnoven i ima najveću cenu, a to su ljudski životi.

“Činjenica je da Republika Srbija prednjači u imunizaciji stanovništva i nabavci svih mogućih vakcina. Zato kao lekar ali i građanin Srbije moram da izrazim zahvalnost za to”, rekla je dr Adžić Vukičević.

Orden dobila i Marina Abramović

Priznanje je dodeljeno i Marini Abramović, koja se obratila putem video linka.

“Velika čast je primiti odličje. Ja sam rođena u Beogradu, i tu sam učinila svoje prve umetničke korake. Ova zlatna medalja za zasluge je veliki dokaz da moja država i vi predsedniče Vučiću stojite uz moj rad. Od srca vam hvala”, rekla je ona.

Širom zemlje obeležava se Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i počelo oslobađanje od Turske, i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

Dodela odlikovanja je završena pesmom “Ovo je Srbija”.

Srećna Srbija svima koji je slave: Vučić čestitao Dan državnosti! (VIDEO)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar