Pojavila se STRAŠNA mapa TURSKIH planova: Moskva mora hitno da reaguje (FOTO)

Mapu je izradila privatna obaveštajna kompanija Stratfor

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Mapa Foto: Printscreen

Turska televizija TGRT prikazala je u programu mapu na kojoj se vidi prognozirano širenje sfere uticaja Ankare.

Drama na Dalekom istoku: Jak zemljotres pogodio Japan, izdato upozorenje za cunami (FOTO+VIDEO)

Mapu je izradila privatna obaveštajna kompanija Stratfor, koja je poznata i kao “mala CIA”. Iako su i ranije pravili slična predviđanja koja su se vremenom ispostavila i kao potpuno pogrešna, njihova nova karta je izazvala oduševljenje u Turskoj, a zaprepašćenje u Rusiji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kompanija predviđa da će do 2050. Turska proširiti svoju sferu uticaja na Balkan, Severnu Afriku, Bliski Istok, Zakavkazje, Centralnu Aziju i deo Rusije.

Dakle, na mapi u zoni interesa Ankare nalaze se republike Severnog Kavkaza, Krim, Krasnodarska i Stavropoljska oblast, Rostovska i Astrahanska regija, Kalmikija i delovi drugih regiona na jugu evropske teritorije Rusije.

Foto: Youtube printscreen

Takođe, prema prognozi, u tursku zonu treba da uđu Libija, Egipat, Saudijska Arabija, Irak, Sirija, Grčka, Kipar, Jermenija, Gruzija, Azerbejdžan, Jemen, Ujedinjeni Arapski Emirati i delovi azijskih republika bivšeg SSSR-a.

Podsećamo, i krajem prošle godine je turska televizija Haber objavila mnogo ambiciozniju mapu, koja tursku sferu uticaja širi ni manje ni više nego do – Pacifika.

O ekspanzionističkim planovima Ankare je tada govorio i penzionisani ruski general-potpukovnik Leonid Ivašov, koji je krajem prošle godine rekao da Turci sve više šire svoj uticaj na nekadašnje zemlje Osmanskog carstva, i da samim tim Krim smatraju svojom izgubljenom teritorijom.

Turska na zvaničnom nivou sa vladom Zelenskog pregovara o problemu Novorosije i Krima. Štaviše, Turska o Krimu govori neutralno, ne priznajući ga kao ruski, ali istovremeno ne obećava da će ga vratiti Ukrajini. Igraju svoju igru – rekao je general, koji je bio šef Glavne uprave za međunarodnu vojnu saradnju ruskog Ministarstva odbrane.

Izvor: Novosti

Komentari (1)

  1. Navodite Krim kao sferu interesovanja zvanične Ankare i još to "podrobno" objašnjavate. "Pa vi niyte normalni...", što bi rekao crvveni Vojvoda.

    Odgovori

Ostavite komentar