Evropska rampa za Kurtija uoči izbora: Neće biti velike Albanije

Izvestilac EP za Kosovo Viola fon Kramon, zaštitnica političara iz Prištine, poručuje im pred izbore da zaborave na menjanje granica

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/Armend NIMANI / AFP

Sve osim ubedljive pobede Samoopredeljenja Aljbina Kurtija na izborima 14. februara, čoveka koji je u kampanji, jednako kao i Ramuš Haradinaj, davao obećanja o stvaranju takozvane velike Albanije, bilo bi čudo. Ipak, izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon postavila im je rampu uoči izbora.

“Na to slobodno možete da zaboravite”, poručuje ona.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Ne mislim da bi iko profitirao od toga, granice su fiksirane i ne želimo promene granice ni prema Albaniji ni prema Srbiji, ili bilo kojoj drugoj zemlji, i zato se, naravno, ne možemo složiti s tim predlogom, mada su to uglavnom izjave zbog izbora, nema drugih indikacija – ističe Fon Kramonova.

Njena izjava uoči izbora u nedelju posebno je zanimljiva jer ona važi za evropsku činovnicu koja hoće da verifikuje kosovsku državnost, te da sruši Vašingtonski sporazum, koji joj smeta jer Amerikanci nisu postavili statusno pitanje.

VOLI DA ZABIBERI

– Njegova svrha nije bila da donese stabilnost na Balkan, to je uglavnom bio PR potez gospodina Grenela.

Neke od tačaka sporazuma mogu biti važne i vredne, ali uopšte nemaju pravni efekat. Zajednica srpskih opština je složeno pitanje i na njega se mora odgovoriti, ali definitivno ne u ishitrenoj deklaraciji koju nisu videle strane u procesu – navela je Viola fon Kramon.

Đilasova televizija u kampanji za Kurtija koji promoviše Veliku Albaniju

Da voli da “zabiberi” situaciju na Balkanu, dokazala je mnogo puta u situacijama koje su se ticale isključivo Srbije, pa tako često voli da kaže da su “građani Srbije nesrećni” i da Zapad treba da „prevaspita Aleksandra Vučića” i poruči mu da je bilo dosta njegove vladavine.

IGRA PRESTOLA

Spoljnopolitički analitičar Jakša Šćekić u izjavi za Objektiv kaže da su izbori na KiM “prištinska igra prestola”.

– Menjanje granica u Evropi ne dolazi u obzir jer bi to imalo ogromne posledice na kontinent, tako da na izbore na Kosovu i Metohiji treba gledati kao na lokalnu, prištinsku igru prestola. Ono što je najbitnije jeste da bude što više predstavnika Srba u prištinskom parlamentu, bez obzira na to da li su svi iz jedne političke opcije ili ne. Treba raditi na sprovođenju Vašingtonskog sporazuma, da se postepeno poboljša položaj Srba – smatra Šćekić.

DAČIĆ OČEKUJE USPEH

Možda najteži zadatak budućih poslanika biće izbor novog predsednika, za koji nije dovoljna prosta većina od 61 mandata, već je neophodno glasanje najmanje dve trećine poslanika. Na pitanje Objektiva šta očekuje od izbora na KiM, na kojima SPS učestvuje zajedno sa Srpskom listom, lider socijalista Ivica Dačić kaže:

– Očekujem da se, uprkos pretnjama i provokacijama sa albanske strane, ali i pokušajima da se manipuliše glasovima, ostvari maksimalan rezultat, a to je svih deset mesta u prištinskom parlamentu predviđenih za srpsku zajednicu.

Piše: MARIJA R. ILIĆ

OVU I DRUGE ZANIMLJIVE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 13. FEBRUAR



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar