Američka filmska kritika zapanjena događajima u Jasenovcu: Mala Biljana je neverovatan talenat

"Darine oči ispunjene dušom svedoče strašne događaje"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/ 101 Studios

Nakon početka prikazivanja filma Predraga Antonijevića “Dara iz Jasenovca” u američkim bioksopima, tamošnja kritika ne prikriva zapanjenost događajima u logoru Jasenovac, kao ni divljenje za maestralno glumačko umeće devojčice Biljane Čekić koja igra Daru, saopštili su producenti filma.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

O filmu Predraga Antonijevića “Dara iz Jasenovca” i dalje intenzivo pišu američki filmski kritičari, a na vrsno glumačko umeće mlade Biljane Čekić ne ostaju ravnodušni ni eminentni američki mediji, komentarišu da ima neverovatan talenat.

Objavljen trejler za film “Dara iz Jasenovca”: Svet će napokon videti priču o stradanju srpske dece

“Dedline” piše o filmu čija je radnja prikazana očima desetogodišnje devojčice Dare.

“S tihim dostojanstvom kako je odigrala Biljana Čekic, Darine oči ispunjene dušom svedoče strašne događaje”, navodi se u tekstu i dodaje da je Antonijevićevo ostvarenje prepuno dirljivih momenata gde se odluke o životu i smrti donose u trenutku. Ponekad odluke donose sami zatvorenici pokušavajući da zaštite svoju decu, a nekad i sami radnici logora koji moraju da odluče da li će rizikovati sopstveni život pomažući zatvorenicima. Kobne pozive svakodnevno upućuju ustaški stražari, koji ubijaju sa opuštenom okrutnošću – čak i kora hleba ili beba koja plače mogu značiti smrtnu kaznu”, piše “Deadline”.

Srbija i Oskari: “Podzemlje” i “Lepa sela lepo gore” nisu prošli, ali ovih 7 Srba je ponelo nagrade

Pripovedanje o devojčici Dari i njenom dvogodisnjem bratu Budi kroz užase ozloglašenog logora Jasenovac nije izostavio ni “Eye for film” ističući Darin stoicizam pred hororom kojem svedoči “pruža nečujni izvor inspiracije za zatvorenike, iako se film ne fokusira na ovaj deo i izbegava otvorene emocionalne manipulacije.”

Biljana Cekić je dobro izabarna za ulogu nesigurne, a snažne kada je to potrebno. Među ostalim glumcima Marko Janketić se izdvaja kao opaki zapovednik logora Maks Lubrić. Dejvid Ferguson za “Movie Reviews from the dark” piše da smo gledali toliko filmova o holokaustu u kojima je svakodnevna volja za preživljavanjem neizmerno jaka, ali priče su retko ispričane očima desetogodišnje devojčice.

“Ovo je prvo pojavljivanje Biljane Čekić i izvanredna je da u svojoj sposobnosti da prenese toliko misli i osećanja, istovremeno zadržavajući kameno lice neophodno kako bi izbegla privlačenje neželjene pažnje. Njena Dara se žrtvuje”.

Snimak koji će vas rasplakati: Evo šta je Radmila Savićević govorila o mržnji (VIDEO)

Znanje da su deca izdržljiva ne umanjuje uticaj njihovog maltretiranja i zlostavljanja navodi se u tekstu upućujući svoje čitaoce da je u Hrvatskoj bio smešten jedini logor za istrebljenje, koji nisu vodili Nemci.

“Svrha je bila očuvanje čistoće hrvatske krvi ubijanjem Srba, Jevreja i Roma. Čak je u logoru Jasenovac bio poseban kompleks za decu”

Za “Loud and Cler Tadeus Batri” (Thaddeus Buttrey) ističe da je Dara iz Jasenovca daje fantastične kadrove, izuzetno talentovanu glumačku ekipu i svu tugu koju biste očekivali od filma o holokaustu. Takođe u tekstu se navodi da je muzika u filmu sjajna, umereno implementirana kako bi se održao fokus na napetim i dramatičnim događajima na ekranu.

Scena koja je obeležila domaći film: Nebojša Glogovac i Nataša Ninković su je snimili iz prve (VIDEO)

Beogradska premijera filma “Dara iz Jasenovca” predviđena je za 22.april, nakon čega će se naći u bioskopima širom Srbije.



Izvor: Tanjug

Komentari (1)

Ostavite komentar