Vučić otkrio DETALJAN PLAN ulaganja u Vojsku Srbije: Ovaj sektor očekuju značajne promene

Sistem odbrane će ove godine posebnu pažnju obratiti na takozvano elektronsko ratovanje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajković

Prema Vučićevim rečima, ovaj problem više nije toliko vidljiv među profesionalnim vojnicima, koliko među zanimanjima i specijalnostima koja su tražena i bolje plaćena na tržištu rada.

Sistem odbrane će ove godine posebnu pažnju obratiti na takozvano elektronsko ratovanje. Srbija će zato kupiti mnogo više snažnijih bespilotnih letelica, a baviće se i radarskim sistemima i ometanjima, kako defanzivnim tako i ofanzivnim delovima elektronskog ratovanja.

Najavljujući nove nabavke savremenih sredstava za Vojsku Srbije, ovo je rekao predsednik Aleksandar Vučić. On je danas u Generalštabu prisustvovao redovnom godišnjem referisanju o rezultatima analize stanja i sposobnosti Vojske Srbije u 2020. godini. Sumirajući prošlogodišnji bilans, šef države je najavio i povećanje zarada u Vojsci Srbije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Tokom ove godine planiramo veliko povećanje primanja za vojnike, podoficire i oficire. Osim pet odsto koje će dobiti ceo javni sektor, oni mogu da računaju i na povećanje od 10 procenata, što znači da ih u 2021. očekuje ukupan rast plata između 9,8 i 17,6 odsto – saopštio je Vučić.

Vučić o zgradi GENERALŠTABA: Odavno je trebalo da je prodamo, ali ste rekli da rušim Sutjesku i Neretvu

Među najvećim nedostacima oružanih snaga je popuna Vojske Srbije. Prema Vučićevim rečima, ovaj problem više nije toliko vidljiv među profesionalnim vojnicima, koliko među zanimanjima i specijalnostima koja su tražena i bolje plaćena na tržištu rada.

– Želimo da pripadnike VS što duže zadržimo u našim redovima, a istovremeno da privučemo mnogo veći broj ljudi. Dolaskom novih investitora i fabrika rastu primanja, a ako to vojska ne prati, neće moći da zadrži ljude. To je važno jer je Vojska Srbije faktor stabilnosti, očuvanja mira i odvraćanja svakoga ko bi želeo da napadne našu zemlju – naveo je šef države.

VELIKO PRIZNANJE Vučićevoj politici: Srbija se bori protiv korone bolje od Nemačke, Švajcarske, Hrvatske

Na sastanku u Generalštabu juče su razmatrane sve mogućnosti ugrožavanja bezbednosti Srbije, po svim geostrategijskim, vojnostrategijskim i vojnotaktičkim pravcima. Vojni vrh je analizirao i delovanje naše vojske, sposobnost borbenih grupa namenjenih da prime prvi udar eventualnog napada, i snage koje mogu biti dignute na noge za 24 časa…

Vrh države i vojske otvorio je još jednu značajnu temu za građane Srbije – eventualno vraćanje obaveze služenja vojnog roka.

– O tome ćemo tek da razgovaramo, a pre donošenja bilo kakve odluke, otvorićemo i široku raspravu u javnosti. To ima i dobrih i loših strana. Samo za objekte i hranu potrebno je više od 8 milijardi dinara, plus primanja za vojnike u iznosu od oko 1,2 milijarde dinara.

Dobre strane toga su popuna i oživljavanje garnizonih mesta koja su danas gotovo ispražnjena – objasnio je Vučić.

Vojni vrh je odlučio da ove godine nove jedinice stacionira u Priboju, Loznici, Beloj Crkvi, Negotinu, Pirotu i Surdulici.

Imunizacija građana je PRIORITET: Vučić i Dodik o podršci i pomoći oko vakcina u Srpskoj



Izvor: Alo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar