Otkrivamo šta stoji iza ulaska Grigorija u politiku: Zapamtio je kako su ga “KAZNILI” zbog velike BRUKE

Sagovornici našeg lista smatraju da je posredi osveta vladike

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube

Pola crkvene imovine je pod hipotekom, jer je Grigorije dizao kredite, bavio se građevinskim poslovima. Zato je i proteran odavde. On to nije lako prihvatio, pretio je da će se osvetiti… Sećanje Hercegovaca na vladiku Grigorija ne bledi, iako je pokušao da se u ovih nekoliko godina, otkad je 2018. godine poslat u Nemačku zbog skandala koji su pratili njegovo upravljanje Eparhijom zahumsko-hercegovačkom, predstavi u drugom svetlu.

Sagovornici Objektiva vide njegovo uključivanje u politički život Srbije, sukob sa Sinodom SPC i bitku za mesto patrijarha kao svojevrsnu osvetu za ono što mu je priređeno.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Blizak s Dodikom

Mnogo polemike je bilo o tome zašto Grigorije ide u Nemačku.

– Njemu je ovde bilo dobro, razvio je svoj biznis, bio u odličnim odnosima s tajkunima, a usput mu je Milorad Dodik sve dozvoljavao. Tu su bila i skupa odela, moderna garderoba, luksuzni automobili. Bio je više biznismen nego vladika. Organizovao je večere na kojima je, priča se, jednom skupio i pet miliona maraka za grad nju crkava. Možete samo da zamislite koliko novca je prošlo kroz njegove ruke, a da državni organi ništa nisu iskontrolisali – pričaju sagovornici Objektiva.

Nakon što je patrijarh Irinej dobio na stotinu pritužbi, morao je da reaguje.

– Zbog ponašanja Grigorija u stilu građevinskog biznismena, počeli su da se bune i drugi episkopi. Neki su čak tražili da se Grigorije raščini i vrati na nivo monaha jer je nedopustivo da se ponaša kao kojekakvi bankar umesto da bude vladika. Ipak, od tog predloga se odustalo da ne bi izbila bruka u javnosti i da vernici ne protumače to kao odmazdu. Zato je Irinej našao elegantno rešenje: poslao ga je na službu u Nemačku. Umesto da bude kažnjen zbog malverzacija, dobio je tako najbogatiju eparhiju SPC. Nije tajna da je to predložio upravo Joanikije, s kojim je Grigorije i dan-danas u dobrim odnosima. I tako se sve zataškalo – dodaju naši izvori.

Za plan B zadužen je Daka

U celu priču uključuje se, kako saznajemo, i biznismen Miodrag Daka Davidović, koji finansijski gura Joanikija za patrijarha.

– Grigorijeva ambicija na prvom mestu je da bude patrijarh. Ipak, svestan je da mnogi episkopi sa podozrenjem gledaju na njega, pa je druga opcija da on bude „patrijarh iz senke”, a da Joanikije, čiju kampanju finansira Daka, pobedi u trci za tron SPC. Svi su oni uvezani – pojašnjavaju naši izvori.

Verski analitičar Željko Injac u izjavi za Objektiv potvrđuje da su postojali predlozi te 2018. godine da se Grigorije raščini:

– Grigorije je dao Hram pod hipoteku da bi uzeo kredit za one njegove poslovne poduhvate, vinariju, konje… I to je bio jedan od razloga zašto je patrijarh hteo da ga raščini. I pre toga je Grigorije imao ispade, za vreme patrijarha Pavla isključio je na svoju ruku novinare koji su pričali o njegovim malverzacijama, pa ih je patrijarh vratio. On se igra tu s crkvom. Taj deo lojalnih, njemu bliskih sveštenika, poput Joanikija, usprotivio se tome da bude raščinjen, pa je čak i nagrađen slanjem u Nemačku.

– Grigorije non-stop rovari i sabotira Crkvu. SPC ima razloga da ga raščini odmah bez razmišljanja, ali imaju zadršku jer Crkva ne razmišlja kao država. Ovde je prisutna logika da treba dati šansu nekome da se promeni, a njemu je sto puta data šansa, strepljenju uvek dođe kraj – zaključuje Injac.

Šta Dodik petlja sa Dakom?

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić ostao je nem na izjave Mila Đukanovića protiv SPC i Srbije, a njegov čovek širi front protiv vlasti u Beogradu, pišu Novosti. Biznismen Miodrag Daka Davidović, koji ovih dana ima specijalan zadatak da i u RS „raspiri” opoziciona osećanja prema aktuelnoj vlasti u Beogradu, sastao se sa vladikom Joanikijem i Miloradom Dodikom u Banjaluci. Naročito je iznenađujući tajni sastanak Dodika sa vladikom diseldorfskim Grigorijem, koji je uveliko zagazio u politiku.

Piše: Marija R. Ilić

Ovu i ostale zanimljive teme pročitajte u štampanom izdanju Objektiva.

Foto: Objektiv


Izvor:

Komentari (10)

  1. Vladika se u proslosti bavio nezakonitim radnjama ojadio je SPC u Hercegovini i sad radi isto, u Nemackoj.Zivim da porodicim u Nemakoj i pomagao sam u teskim vremenima Srpski narod i SPC u ali u Icon momentu nemam poverenja u ovog Coveka.Njemu nije mesto ovde.

    Odgovori
  2. Србофобија на делу; ништа ново у последњих пар стотина година! Нема везе,навикли смо на душмане ...

    Odgovori

Ostavite komentar