Ministar Stefanović čestitao Dan Vojne bolnice Niš: Sačuvali su poverenje našeg naroda

Ministar odbrane rekao da je ta ustanova mukotrpno gradila svoj ugled lečeći na hiljade ranjenih i obolelih

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Ministarstvo odbrane RS

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović čestitao je svim pripadnicima Vojne bolnice Niš Dan te ustanove i istakao da oni ponosno nastavljaju tradiciju svojih prethodnika koji su udarili temelje razvoja zdravstva, ne samo Niša već i čitavog regiona.

Ekskluzivno: Nebojša Stefanović kakvog do sada niste videli (FOTO)

Stefanović je u čestitki, povodom 22. januara – Dana Vojne bolnice Niš, naveo da od ukaza ministra vojnog kojom je osnovana, ta ustanova je mukotrpno gradila svoj ugled lečeći na hiljade ranjenih i obolelih.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Do dana današnjeg Vojna bolnica Niš sačuvala je poverenje našeg naroda kao jedna od najuglednijih medicinskih i vojnih ustanova u Srbiji”, istakao je Stefanović.

Prema rečima ministra, poštovanje koje su generacije medicinskih radnika gradile kroz dugu istoriju neprekidnog postojanja, nastavilu su sadašnji pripadnici da zadobijaju svojim posvećenim angažovanjem u očuvanju zdravlja građana.

“Pokazali ste da ste dostojni naslednici svojih prethodnika i u godini za nama ne odstupajući sa prve linije fronta u borbi protiv korona virusa. Uveren da ćete sa jednakim uspehom i požrtvovanošću nastaviti dosadašnji rad, čestitam vam godišnjicu”, naveo je Stefanović.

Odlukom Vrhovnog štaba srpske vojske 22. januara 1878. godine, a na predlog načelnika sanitetske službe pukovnika Vladana Ðorđevića, osnovana je Velika niška vojna bolnica.

Formiranje i početak rada Vojne bolnice za grad Niš, širu okolinu i ceo jug Srbije značio je istovremeno prvi začetak organizovane zdravstvene zaštite na tim prostorima.

Od osnivanja do danas, bolnica je u kontinuitetu zbrinjavala i građanska lica Niša i šire okoline.

Zahvaljujući lekarima Velike niške bolnice, nakon tri godine od svog osnivanja formirana je i civilna Okružna bolnica u Nišu.



Izvor: Tanjug

Komentari (1)

  1. Zaista je to prelepo zdanje i najstarija bolnica u Republici Srbiji.Međutim, a i s obzirom na to da se u njoj leče i članovi moje porodice kao i u Vojnoj ambulanti,moram napomenuti i moja zapažanja. Ima se utisak da je vreme stalo u tim ustanovama,da se malo radi na edukaciji medicinskog osoblja a u skladu sa novim dostignućima u medicini i da se ne može nikako reći da u tim ustanovama ne postoji jedinstveni sistem obrade pacijenata i evidencije propisane terapije. Lekova u vojnoj apoteci retko kada ima a i određivanje terapije je po šablonskom sistemu i na osnovu onoga što pacijent koristi decenijama po principu "Resavske škole".Civilno zdravstvo u Srbiji je modernizovano elektronskim zakazivanjem pregleda i elektronskim receptima a što se tiče Vojne bolnice i vojne ambulante u Nišu,toga nema. Ne ulazim u stručnost osoblja zato što nisam merodavna da to procenjujem,ali sam sama mogla videti da za poslednjih nekoliko decenija u vojnom zdravstvu u Nišu ništa nije napredovalo. Treba se posebno posvetiti tome.

    Odgovori

Ostavite komentar