LICEMER

Povratak zlikovca: Stipe Mesić se nudi Bajdenu da sudi Srbima

Bivši hrvatski predsednik poslao pismo budućem šefu Bele kuće

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA/HORACIO VILLALOBOS

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić uputio je novom lideru SAD Džou Bajdenu pismo s predlogom kako treba ustrojiti BiH. Čovek koji se hvalio da je „završio posao” kad je SFRJ prestala da postoji, sad se brine o sudbini BiH, za koju predviđa da treba da počiva na građanskom, a ne na nacionalnom principu.

– Poštovani gospodine izabrani predsedniče, iako je moj mandat predsednika Republike Hrvatske završio pre 10 godina, još uvek pratim događanja, kako u regiji tako i u svetu. Drago mi je što vidim (iz novinskih izveštaja) da će vaša buduća administracija posvećivati puno više pažnje Jugoistočnoj Europi, a posebno BiH. Napokon! Za vašu informaciju prilažem radni dokument pod nazivom „Platforma za BiH”, koji je nastao 2014. na temelju predavanja koje sam održao u Mostaru – sadržaj je kratkog pisma koje je Mesić adresirao na novog stanovnika Bele kuće.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Podsećanja radi, taj isti Mesić je kao poslednji šef avnojevske Jugoslavije izjavio ono što sigurno nijedan svetski lider ne bi rekao, makar bio na čelu najbeznačajnije banana države.

– Hvala vam što ste mi ukazali poverenje da se brinem za interese Hrvatske, posao sam obavio, Jugoslavije više nema – rekao je Mesić pred poslanicima hrvatskog Sabora, 5. decembra 1991.

Penzionerski dokoličar

Kao što je Stipe Mesić samo ružna prošlost naše balkanske stvarnosti, tako je i BIH prošlost na listi američkih prioriteta, poručuje analitičar iz BiH Dževad Galijašević.

– Svet se promenio, a Mesić ostao talac razmišljanja iz devedesetih koja su zaostala i površna. Zapad će se i bez Mesića narednih godina angažovati u smeru oduzimanja ovlašćenja RS u korist navodno zajedničkog nivoa. Taj narativ o štetnosti entitetske podele, napori da Srpska bude marionetski entitet, iz Brisela i Vašingtona i dalje će saplitati BiH, ali u stvarnosti ništa neće promeniti, kao ni Mesićeva pisma urađena u penzionerskoj dokolici i vrlo ograničenih dometa – kaže Galijašević za Objektiv.

Zakucao poslednji ekser

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš, koji je i sam nedavno pisao Bajdenu o smernicama buduće politike SAD prema KiM, tvrdi za naš list da Mesićevo obraćanje američkom predsedniku predstavlja krajnje licemerje.

– Fascinantno je da Mesić, koji je zakucao poslednji ekser na kovčegu zajedničke države i zagovarao otcepljenje republika po nacionalnom ključu, sada piše pismo Bajdenu sa predlogom rešenja za BiH, koje sadrži koncept građanske države. Bez dileme, građanska država je dostignuće napredne civilizacije i visoke političke svesti, a kad je BiH u pitanju, Srbija i Hrvatska imaju najveći uticaj, ali i obavezu da pomognu da se dođe do trajnog i održivog rešenja – poručuje Dragaš.

Piše: Goran Mitrović

Ovu i mnoge druge teme čitajte u štampanom izdanju lista Objektiv.

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar