Radovali se kao deca: Najstariji građani PRIMILI VAKCINU, pa za Objektiv otkrili kako se sada osećaju

Neki su jedva čekali da se vakcinišu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajković

Vakcinacija prvih 1.000 građana starijih od 75 godina, koji su se prijavili preko portala E-uprava, počela je juče na 10 različitih punktova u Beogradu. Ekipa Objektiva posetila je Dom zdravlja Novi Beograd gde je zatekla nekoliko penzionera koji su strpljivo sedeli distancirani jedni od drugih, čekajući svoj red za vakcinu, koja kako su nam neki od njih rekli, i sam život znači.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajković

JEDVA ČEKAO DA SE VAKCINIŠE

Vladislav Jevtić (91) je prvi primio „Fajzerovu” vakcinu, a kako navodi, ni u jednom trenutku se nije dvoumio oko cepiva koje će primiti. Sin ga je prijavio pre nedelju dana, a kada je dobio poziv iz Doma zdravlja, obradovao se kao dete. – Osećam se sjajno zato što sam uradio nešto što će mi produžiti život! Zaštita je potpuna posle 15 do 20 dana kada budem revakcinisan. Nadam se, kao i svi u Srbiji, da ćemo uspeti da zaustavimo koronu, ako ne odmah, barem će se zaražavanje smanjiti. Siguran sam u to – kazao je Vladislav, apelujući na svoje prijatelje da se vakcinišu i tako spase svoje živote.

Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajković

BAKA LJUBICA: ŽELIM ŽIVOT BEZ MASKE

Vakcinu je primila i gospođa Ljubica Blagojević (86) koja je na telefonski poziv od nadležne službe čekala samo tri dana. – Bogu hvala, primila sam vakcinu, nisam se kolebala, nema razloga. Ako ne postoji drugi lek, i osim maske ne postoji ništa što će nam pomoći, preostaje vakcina. Imam decu, nije važan samo moj život, nego i njihov. Zato sam se i vakcinisala da ne bih njih zarazila! Sin i ćerka mi donose neophodne namirnice, nigde ne idem – istakla je Ljubica, koja je pohvalila rad svih zdravstvenih radnika. – Treba ispoštovati ove ljude koji su se potrudili i napravili vakcine za nas, ali i lekare i medicinare koji se bore za stotine života naših sugrađana – završila je ona.

VERA: POZVAĆU DECU NA RUČAK

Dok su se prvi pacijenti koji su primili cepivo protiv kovida-19 uglavnom izjašnjavali da im nije bitna vrsta vakcine, Vera Negrinović (85) ispričala je da se ne bi pelcovala kineskom, jer nije u potpunosti upoznata sa radom kineskih stručnjaka. – Ne kažem da nije dobra, ali se nekako najmanje o njoj pisalo, pa mi je takav utisak ostavila. Moram da priznam da bih primila i nju, da nema ovih. Osećam se normalno, primila sam i vakcinu protiv gripa. Moj sin je lekar, tako da je logično da ću se i ja vakcinisati – objasnila je ona. Vera je priznala da joj je tokom karantina najviše nedostajala porodica, koju nije mogla da ugosti na nedeljnom ručku zbog virusa, ali i putovanja na koja će ići prvom prilikom. – Kada primim revakcinu, i ako bog da, prođe ova napast od virusa, prvo ću pozvati decu na ručak i ja ću otići kod njih, a potom ću putovati do mile volje. Obožavam putovanja, a s obzirom na to da sam u ovim godinama, neću u inostranstvo, ali volim našu lepu Srbiju – kazala je ova penzionerka.

Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajković

MILORAD: UNUKA ME JE PRIJAVILA

Osamdesetpetogodišnjem Miloradu Mićoviću elektronski formular preko e-Uprave popunila je unuka jer, kako kaže, sam ne bi uspeo da se prijavi. – Zahvaljujući njoj primio sam svoju vakcinu, žao mi je što i supruga, koja je samo tri godine mlađa od mene, nije pozvana danas na vakcinisanje – kazao je Mićović. Državni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Stefoski rekao je da su edukovani timovi za aplikovanje vakcine, a da su najstariji sugrađani juče pozivani u različitom vremenskom periodu kako se ne bi stvarala gužva. – Svakog kandidata pre imunizacije pregleda lekar opšte prakse, a onda se aplikuje vakcina. Ima dovoljno vakcina za sve, jer količine stižu u punktove onako kako je planirano – izjavio je Stefoski.

Piše: SANJA RADOVANOVIĆ

Ovu i ostale zanimljive teme pročitajte u sutrašnjem štampanom izdanju Objektiva.

Foto: Objektiv.rs

 



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar