Poslednji ekser u Trampovom kovčegu: KRAJ glasanja u Predstavničkom domu, IZDALO ga je 10 republikanaca

Kongres doneo odluku o opozivu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Većina članova Predstavničkog doma američkog Kongresa danas je glasala za opoziv predsednika SAD Donalda Trampa, pa sada slede rasprava i glasanje u Senatu, koji donosi konačnu odluku.

“Za” su glasala 232 od ukupno 435 zastupnika sa pravom glasa u donjem domu američkog Kongresa, dok je protiv bilo njih 197.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Među onima koji su dali svoj glas za Trampov opoziv bilo je i 10 poslanika Republikanske stranke, iz koje je predsednik.

U usvojenoj rezoluciji o opozivu navedena je samo jedna tačka optužbe, koja glasi “podsticanje na pobunu”.

Današnje glasanje naziva se istorijskim jer je Tramp prvi američki predsednik koji je dva puta opozivan u Prtedstyavničkom domu, prenosi Vašington pot.

Lideri republikanaca u Senatu razmatrali su da li da proceduru opoziva predsednika Donalda Trampa u gornjem domu Kongresa započnu već u petak ukoliko bi Predstavnički dom večeras odobrio opoziv i prosledio odluku Senatu u dalju proceduru, preneo je Rojtersa izjavu jednog neimenovanog senatora.

S obzirom na to da je redovna sednica Senata najavljena za naredni utorak, 19. januara, lider senatske većine, republikanac Mič Mekonel nagovestio je da je i on saglasan da se izglasa opoziv predsedniku, ali je ranije naglasio da ne može da pomera sednicu za petak, osim ukoliko svih 100 senatora ne pristane na takvu promenu.

Tramp je smenjen iz drugog pokušaja nakon što je u septembru 2019, Predstavnički dom predvođen demokratama pokrenuo je istragu protiv njega zbog njegovog navodnog pokušaja da dobije novac za svoju kampanju ucenom pružanju američke vojne pomoći Ukrajini.

Ranije danas, Predstavnički dom koji je pod kontrolom Demokrata usvojio je rezoluciju kojom urgiraju američkog potpredsednika Majka Pensa da se pozove na 25. amandman, odeljak 4, čime bi bio otvoren put ka uklanjanju Donalda Trampa sa funkcije. ​Pens je to odbio da uradi, pa je Predstavnički dom nastavio raspravu o impičmentu.

Protiv Trampa su glasali: Liz Čejni (Vajoming), Džon Katko (Njujork), Adam Kinzinger (Ilinois), Fred Apton (Mičigen), Džejmi Herera Botler (Vašington), Den Njuhaus (Vašington), Piter Majer (Mičigen), Tom Rajs (Južna Karolina) i Entoni Gonzales (Ohajo).

Demokratski kongresmen Ričmond: Neki republikanci su saučesnici “nepodobnog Trampa”

Demokratski kongresmen, Afroamerikanac Sedrik Ričmond, koji će političku karijeru nastaviti na dužnostima visokog savetnika novoizabranog predsednika SAD Džo Bajdena i direktora Kancelarije za kontakte sa građanima pri Beloj kući, optužio je danas neke republikanske zastupnike da su saučesnici “nepodobnog predsednika u prošlonedeljnim nemirima”.

“Neke moje kolege, zakonodavci iz redova Republikanske stranke, od kojih su neki možda i saučesnici ovog neprilagođenog predsednika, sugerišu nam da ne bi trebalo da ga kaznimo da bismo ujedinili našu zemlju. To je vrhunac gluposti”, ocenio je Ričmond u debati o opozivu predsednika Donalda Trampa u Predstavničkom domu Kongresa,

On je podsetio da su tokom prvog postupka za Trampov opoziv republikanci tražili da se predsednik ne opozove, jer je “naučio lekciju”, prenosi CNN.

“To je bilo pojednostavljivanje, lepo smo vam rekli”, završio je Ričmond obaćanje zastupnicima u Predstavničkom domu.

Republikanci diskutuju da u petak počnu proceduru o opozivu?

Lideri Republikanske partije u Senatu razmišljaju da proceduru o opozivu predsednika Donalda Trampa počnu najranije u petak, ukoliko Predstavnički dom večeras odobri opoziv i prosledi ga u Senat, navodi izvor Rojtersa.

Stariji republikanski pomoćnik u Senatu, koji je želeo da ostane anoniman, naglasio da zasad nije doneta nijedna odluka na temu da li preduzeti ovakav korak.

S obzirom na to da je redovna sednica Senata najavljena za naredni utorak, 19. januara, Mič Mekonel, lider republikanaca u Senatu, ranije je rekao da smatra da ne može da pomeri sednicu za ranije, osim ukoliko svih 100 senatora ne pristane na promenu.

Oglasio se Donald Tramp

Donald Tramp je objavio saopštenje napisano u formi tvita dok traje rasprava o njegovom opozivu.

“Zahtevam da ne bude nikakvog nasilja, nikakvog kršenja zakona i nikakvog vandalizma. To nije ono za šta se zalažemo Amerika i ja”, poručio je predsednik SAD.

 

Poruke kongresmena tokom rasprave

Demokrata i predsednik pravnog komiteta Džim MekGovern je ponovio da je Tramp podsticao “rulju da napadne Kapitol”

“Video sam zlo”, rekao je Mekgovern.

Republikanac Tom Kol kazao je da će impičment samo dodatno “podeliti zemlju” u poslednjim danima vladavine predsednika Trampa.

Demokrata Džu Ču poručila je da su oni koji su upali u Kapitol Hil bili “teroristi” koje je radikalizovao Tramp

“On je previše opasan da ostane na funkciji. On mora da odgovara. On mora da bude opozvan”, rekla je Ču.

 

 



Izvor: Objektiv.rs, Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar