LJUBAVNI SAVETI

Veza na daljinu – provereni saveti kako da uspe

Kako da ljubav na daljinu opstane uprkos svim poteškoćama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
veza na daljinu
Foto: Shutterstock

Veza na daljinu – da li se uopšte upuštati u nju, da li je vredna žrtve i kako znati hoće li uopšte uspeti. Ljubav na daljinu je teška, mnogo teža od klasične veze, jer dajete mnogo više za nekog koga viđate znatno manje. Retko viđate partnera, imate ređi fizički kontakt i održavate vezu uglavnom preko telefona.

Ovakve veze uspevaju još ređe od klasičnih, ali nije nemoguće da daljina postane samo jedna faza vaše celokupne veze. Dakle, ovakva veza ima jedan primarni cilj, a to je da jednom više ne bude na daljinu. To je svetionik koji vam pomaže da sagledate širu sliku i ostanete u vezi na daljinu pored svih poteškoća.

Evo šta sve treba da znate i na šta sve treba da budete pripremljeni kada ste u ovakvoj vezi.

Nemojte insistirati na redovnoj komunikaciji

Kada je u pitanju veza na daljinu iskustva govore da to što se ne viđate redovno je potrebno kompenzovati konstantnom komunikacijom. Ovakav par ćete lako prepoznati, zato su osobe u ovakvoj vezi stalno za telefonom, jer smatraju da treba konstantno da se čuju sa svojim partnerom.

Dakle, ni u vezi na daljinu nije neophodno da se čujete 24/7 da biste mogli funkcionisati. U redu je i da se čujete jednom dnevno i da i dalje imate ispunjenu vezu.

Kao i u svakoj drugoj vezi, bitan je kvalitet, a ne kvantitet. Bitno je kako provodite zajedničko vreme, a ne koliko. Jedan razgovor telefonom vas može više ispuniti nego da se konstantno čujete sa partnerom i ne završite ni jednu obavezu.

Veza na daljinu
Foto: Freepik/wayhomestudio

Stvar je u tome da ne treba da se čujete samo da biste se čuli, u smislu da to osećate kao obavezu, već treba da želite da nešto kažete i podelite sa tom osobom.

Ako se prečesto dopisujete i čujete, iako niste jedno pored drugog postoji mogućnost da se “umorite” od veze i bliskosti.

Naravno, svaka veza ima svoju dinamiku, nekima je u redu da se ne čuju svaki dan, neki se čuju znatno češće. Kakav god da ste par, bitno je da vam oboma prija način komunikacije.

Sasvim je u redu da imate razgovor o tome koja učestalost komunikacije vam je idealna. Treba da gradite vezu na stabilnim temeljima, jer ćete tako imati znatno više poverenja jedno u drugo. Što je ujedno i sledeća stavka.

Veza na daljinu ne funkcioniše bez obostranog poverenja

Ispravka: ni jedna veza ne funkcioniše bez obostranog poverenja. Ovde hoćemo da naglasimo da je u vezi na daljinu potrebno imati više poverenja s početka veze, a to je period kada poverenje tek počinje da se gradi.

Recimo, upoznali ste neku osobu putem interneta ili uživo i već u samom startu usled različitih okolnosti ispada da ljubav mora biti na daljinu. U tom slučaju početak veze na daljinu već zahteva dosta poverenja u drugu osobu. U samom startu se time stavlja pritisak na vezu.

Zato je i ljubomora u ovakvim vezama nešto češća nego u klasičnim. Naravno, daleko od toga da nema bezrazložne ljubomore i u vezama koje nisu na daljinu.

No, u vezama gde se dva partnera ne viđaju često je mnogo veća mogućnost da bude ispada ljubomore, opsesije i posesivnosti. Zato je veoma bitno da razmislite pre nego što osudite partnera da vas vara jer vam se nije javio i vi ne znate gde je bio i šta je radio.

Veza na daljinu
Foto: Freepik/nakaridore

Ljubomora je veoma često neprijatelj ovakvih veza, jer imate ograničen pristup nekoj osobi i znate samo ono što vam ona govori. Možete čak i biti ljubomorni jer je vaš dečko izašao sa drugaricom na piće, a ne sa vama. Prosto, tada sve vidite kao pretnju.

Kako održati vezu na daljinu kada se borite sa ljubomorom? Postoji jedan jedini način, da naučite da verujete drugoj osobi. Ili to ili veza postaje neodrživa. Poverenje je temelj na kome se gradi svaka veza. Čak i da se desi da budete prevareni, to ne govori ništa o vama, već o dinamici vaše veze i o izborima te druge osobe.

Idealizacija partnera je znatno češća kod veza na daljinu

U vezi na daljinu je idealizacija znatno veći problem nego što je to u klasičnim. Zašto? Mnogo ređe se viđate, kad se vidite oko toga se najčešće dogovorite i već imate isplanirano vreme zajedno baš zato što ste vremenski ograničeni. Zato se oboje trudite da kad ste zajedno budete najbolja verzija sebe.

To znači da nećete imati mnogo prilika da vidite partnera kada nije u najboljem, kada nije raspoložen, sređen, kada se bori sa raznim životnim problemima. Oboje imate popriličnu kontrolu nad tim koliko ćete se otvoriti partneru, a svi uvek želimo da se prikažemo u najboljem svetlu.

Ovako nešto veoma često dovodi do idealizacije partnera, baš iz razloga što niste imali prilike da vidite njegove mane uživo.

Foto: Freepik/master1305

Naravno, kako budete sve duže u vezi imaćete više prilika da vidite partnera u različitim izdanjima, ali će za to otvaranje obično biti mnogo više vremena nego što je to kod partnera koji imaju prilike da provode znatno više vremena zajedno.

Zato ako se pitate kako održati vezu na daljinu, naš savet je da ne upadate u zamku idealizacije i budite svesni da će biti potrebno nešto više vremena da vi i vaš partner dođete do stadijuma u vezi gde ste sasvim ogoljeni.

Pravite zajedničke planove

Kod veza na daljinu kriza nastaje onda kada nemate zajedničkih planova i isplanirano vreme koje provodite zajedno. Da, dejting je moguć i kada je ljubav na daljinu. Možete se dogovoriti da zajedno gledate film tako što ćete pustiti film u isto vreme i povezati se na video pozivu i namestite tako da svog partnera vidite na uglu ekrana.

Napravite video poziv dok oboje šetate, gledajte iste serije i čitajte iste knjige pa se dogovorite da ih zajedno prokomentarišete. Ovo će vam pružiti dodatne teme za priču.

Svrha je da se organizujete da radite nešto zajedno kao što biste to radili i da ste izašli na dejt. Time vam se veza neće svesti samo na razgovaranje telefonom, nego ćete imati osećaj da stvarate zajednička iskustva.

Foto: Freepik/benzoix

Naravno, kada govorimo o zajedničkim planovima tu mislimo i na organizaciju narednog viđenja. Veza na daljinu je u krizi ako se svede na puko viđanje na par nedelja ili meseci, jer tako izgleda da nema svrhu.

Sasvim je u redu da se neko vreme samo povremeno viđate i zabavljate. Ipak, u vezama na daljinu se mnogo ranije postavlja pitanje “gde ovo vodi” i “kako znati da li mu je stalo”. Tako da ćete u ovakvoj vezi veoma brzo imati razgovor o planovima za budućnost. Da li jedan partner planira da se preseli u grad ili državu gde je drugi, da li planirate da odmah živite zajedno?

To je nešto kroz šta svaka veza na daljinu mora da prođe, zato se u njoj mnogo pre javljaju problemi i kriza.

Poštujte vreme vašeg partnera

Nemojte zahtevati od vašeg partnera da sve vreme provodi sa vama. Svako od vas treba da ima svoj život i vreme koje može da posveti vama i vašoj vezi.

U tom smislu nikako nije ni lepo ni kulturno da ne obraćate pažnju na njegov raspored. Ovo važi u svim vezama, samo što u vezama na daljinu može ispasti komplikovanije naročito ako ste u drugačijim vremenskim zonama.

Kad vaš partner radi, kad trenira, kada se viđa sa porodicom, kojim hobijima se bavi? Treba da imate uvid u sve ove informacije kako biste znali kada možete da se čujete. Ne želite da vašem partneru budete na smetnji koliko god da vam nedostaje.

Veza na daljinu je nemoguća bez telefonskog seksa

Da budemo iskreni, seks je bitan u svakoj ljubavnoj vezi. Upravo je i nedostatak fizičkog kontakta razlog zašto veza na daljinu upada u krizu i puca. Jedan od problema je baš taj što nema dovoljno seksa, a kroz seks raste osećaj bliskosti, bilo na fizičkom, bilo na emotivnom nivou.

Kod ljubavi na daljinu seks je moguć samo kada se ljubavnici vide, a kada ne mogu oba partnera pokušavaju da nađu načine da nadoknade tu fizičku bliskost.

veza na daljinu
Foto: Pixabay/Melk Hagelslag

Ako se pitate kako sačuvati vezu na daljinu, jedan od načina da to učinite je upravo da malo začinite vašu komunikaciju. Pričajte “prljavo” jedno sa drugim, vodite seksualne telefonske razgovore i pričanjem pokušajte da dovedete drugog partnera do vrhunca.

Telefonski seks možete imati onoliko često koliko biste imali seks i u klasičnoj vezi. Neophodno je da posvetite vremena i ovom segmentu veze koji je nekad lako zapostaviti. Tu leži i mogućnost da veza na daljinu sklizne u čisto dopisivanje i prijateljstvo.

Iznenadite svog partnera

Kako iznenaditi dečka koji je daleko? Svog dečka možete obradovati na bezbroj načina, čak i kad se nalazi na drugoj strani planete. No, to zahteva određene žrtve.

Najlepši gest koji možete učiniti je da se pojavite ispred njegovih vrata ne najavljeno. Naravno, vodeći računa o tome da ne dolazite u neko nezgodno vreme i da tad vaš partner nije pretrpan obavezama.

veza na daljinu
Foto: Freepik/gpointstudio

Drugi lep način da ga obradujete jeste da mu pošaljete paket za rođendan, praznike, a iznenađenje će biti najveće ako to učinite bez ikakvog povoda. Možete mu poslati majicu sa likom iz njegovog omiljenog stripa, postoji pregršt ideja.

Pisali smo već o tome šta kupiti za Novu godinu, gde ćete naći sjajne ideje šta sve možete da poklonite svom dečku, pročitajte tekst klikom na ovaj link.

Ako se pitate kako znati da mu je stalo kad je u pitanju veza na daljinu, znaćete upravo prema ovim znacima pažnje. On će, takođe, želeti da vas prijatno iznenadi i za to će smišljati najkreativnije i najromantičnije značenje.

Stvorite male rituale

Koliko god da poštujete vreme vašeg partnera, bitno je i da vas dvoje imate svoje male rituale koje ćete ponavljati svakog dana. Recimo, to može biti da svakog jutra poželite jedno drugom dobro jutro ili da pošaljete selfi ili kratak snimak.

Sa tim malim ritualima stičete utisak da možete računati jedno na drugo. Zato je neophodno da jedan deo dana posvetite samo vezi. Tako će se veza razvijati i bujati.

Pokloni i romantični gestovi pokazuju da vam je stalo do nekog, ali isto do dokazuju i mali znaci pažnje, kao što je poruka za dobro jutro.

Raskid veze na daljinu

Pored svih saveta kako održati vezu na daljinu, treba obratiti pažnju i na raskid veze na daljinu. On može biti posebno težak baš zato što ga često ne možete obaviti uživo.

Ako smatrate da je vezi došao kraj i da više ne želite da budete u njoj, uvek je najbolje raskinuti uživo, jer tako pre svega pokazujete poštovanje prema partneru. Zapravo, što je kontakt manje ličan, to se vidi koliko vas partner ne poštuje ili vi ne poštujete njega.

Foto/Freepik/freepik

U slučaju gde je stvarno nemoguće raskinuti “licem u lice”, preporučujemo da to obavite putem video poziva ili običnog poziva. Raskid preko poruke treba da vam bude poslednja opcija. Partner već ne može da vidi vašu gestikulaciju jer niste pored njega, preko poruke ne može ni čuti ton vašeg glasa. Zato kad su ovako pipave stvari u pitanju kao što je sa raskidom, sve vrlo lako može krenuti naopako, jer vas partner može svhatiti potpuno pogrešno.

Dakle, raskid veze na daljinu treba da bude sa što više kontakta. Budite empatični, ali i odlučni u svojoj odluci. Kod veza na daljinu je nekad teško reći kraj, jer raskid ne mora da znači da ne volite svog partnera. Možda vam se više ne poklapaju putevi, smeta vam daljina ili to može biti koji drugi razlog.

Iako veze na daljinu imaju posebnu težinu, to ne znači da im ne treba pružiti šansu. Iz ovakvih veza možete naučiti mnogo toga o sebi i svojim emocijama. Sa pravom osobom su mnogo lakše, ali uvek imajte na umu da je veza na daljinu samo prelazna faza u odnosu, nikako njegov cilj.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar