Jedna od zasigurno najboljih kuvarica sa estrade je, prema rečima mnogih, pevačica Neda Ukraden, koja je ekskluzivno za Objektiv otkrila svoje kulinarske tajne, podelivši sa nama recepte za jela koja su nezaobilazan deo njene božićne trpeze.
“Ja potičem iz porodice koja vodi poreklo iz Dalmacije i kod nas sa kolena na koleno prenosimo svoje recepte. Mi smo navikli na dobru i kvalitetnu hranu i trudimo se da se hranimo zdravo. Kod nas u porodici važi
deviza ,,nije svejedno” kada je spremanje jela u pitanju. Mnogo volim da kuvam, tako da sam za božićnu trpezu isplanirala mnogo jela, a sa vama ću podeliti recepte dva jela koja su zaista nezaobilazan deo naše praznične trpeze”, rekla je Neda za naše štampano izdanje.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

BAKALAR

“Ovo jelo sam preuzela od svoje bake, i to je tradicionalno jelo iz dalmatinske Zagore koje spremam za svaki Božić. Jako je bitno da bakalar bude kvalitetan. Sećam se, on je uvek bio jako skup, i verujte mi da se nekad štedelo da bi se za Božić izneo bakalar na sto. Prvo potopim bakalar u vodu oko 24 sata. Tu vodu menjam u nekoliko navrata. Prerežem ga na dva ili tri dela da može da stane u šerpu, pa ga kuvam jedno sat vremena, dok sa njega ne počne da se odvaja kožica, koja se kasnije baca. Sačekam da se bakalar dobro ohladi, ali ne bacam vodu u kojoj se kuvao, jer mi ona kasnije služi kao supa. Nakon hlađenja, bakalar iscepkam na listiće od 2-3 cm i to je najduži deo pripreme koji traje dva sata. Onda iseckam jedno kilogram krompira na listiće debljine pola centimetra i počnem da ređam: prvo pospem na dno šerpe maslinovo ulje, potom ide red krompira, pa red bakalara. Preko toga pospem mnogo belog luka, peršuna i bibera po želji, i tako nastavljam da ređam skoro do vrha šerpe. Kad sve to lepo naređam, zalijem maslinovim uljem i prelijem onom supom u kojoj se kuvao bakalar. Tako složeno se sve kuva još nekih četrdesetak minuta na slaboj vatri. Bitno je da se ništa ne meša, samo se povremeno prodrma šerpa. Kad otvorite poklopac nakon kuvanja, cela kuća miriše kao duša.”
PRAZNIČNE SARME

“Ne koristim nikakvu zapršku, a sarme pravim isključivo od junećeg mesa. Takođe, meso pre kuvanja ne dinstam, ali zato ga dobro pomešam sa začinima i sitno seckanom slaninicom i dodam i list celera. Za ovaj štos zaslužan je jedan banjalučki kuvar koji mi je otkrio tajnu svojih sarmi. Po dnu šerpe stavim slaninicu i komade sušenog mesa, preko toga ređam sarme,lovorov list i začine i kuvam najmanje tri sata. Napravim jedno sto sarmi, a ja volim da su manje jer su mi nekako slađe. Svi vole moje sarme. Brega ih obožava, a tu je i Raka Marić, koji ih je isto probao i oduševio se”, kroz smeh nam je objasnila Neda.
Ceo postupak spremanja ovih sigurno neodoljivih jela, Neda je objavila u obliku video snimaka na svom Instagramu.
EKIPA OBJEKTIVA
OVU I JOŠ MNOGE ZANIMLJIVE PRIČE MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU “OBJEKTIV” ZA 6. JANUAR

Komentari (0)