„Razočarani, ne i iznenađeni“: Priča o padu engleskog šampiona

Konačnu presudu doneće Arbitražni sud kojem će Mančester Siti uložiti žalbu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Tanjug/(AP Photo/Ian Walton)

Maj, 2014 – Mančester Siti je kažnjen 60 miliona evra od strane UEFA zbog kršenja pravila koja se tiču finansijskog fer-pleja. Takođe, u narednoj 2014/15, Siti je smeo da registruje samo 21 igrača za Ligu šampiona.

Novembar, 2018 – Nemački „Der Spiegel“, citirajući dokumenta i mejlove omogućene od strane platforme „Football Leaks“, objavljuje seriju tekstova u kojima optužuje Mančester Siti da pokušava da zaobiđe pravila finansijskog fer-pleja. Engleski klub odgovara navodima da su to „jasni i organizovani“ napadi na njihovu reputaciju.

Mart 7, 2019 – UEFA saopštava da je otvorila zvaničnu istragu o tome da li je Mančester Siti prekršio pravila, nakon niza tekstova u medijima. Siti je imao spreman odgovor: „Klub pozdravlja odluku UEFA i šansu da se konačno završi sa spekulacijama. Optužbe su potpuno netačne“.

Mart 8, 2019 – Premijer liga saopštava da je pokrenula identičnu istragu.

Jun 6, 2019 – Mančester Siti traži od Arbitražnog suda da odbaci optužbe od strane UEFA.

Novembar 15, 2019 – Zahtev Mančester Sitija je odbijen.

Februar 14, 2020 – Mančester Siti je kažnjen izbacivanjem iz evropskih takmičnjena na dve godine, sezone 2020/21 i 2021/22, kao i sa 30 miliona evra, nakon utvrđivanja da je klub „napravio seriju povreda pravila finansijskog fer-pleja“.

Foto/Tanjug/(AP Photo/Ian Walton)

Ukratko, ovako je izgledao rat između evropske kuće fudbala i šampiona Engleske u prethodnih nekoliko godina.

Dakle, problemi nisu skorije prirode, niti je kazna neočekivana. Iz kluba su i sami rekli da su „razočarani, ne i iznenađeni“. Ali, Evropa jeste…

Ukoliko ove godine ne osvoji Ligu šampiona, toliko željeni cilj bogatih vlasnika kluba, koji je do pre jedne decenije bio na marginama Premijer lige, biće još dalji. I do njega će izvesno morati bez Pepa Gvardiole.

Jer, teško je zamisliti scenario gde Španac ostaje da vodi ekipu koja se bori isključivo u domaćim takmičenjima, iako je često isticao da želi da odradi ceo ugovor koji ističe leta 2021.

A, Juventus se “mota” oko njega. Već je bilo pisanja, dok je posle svega viđenog sa Mauricijem Sarijem, rastanak vrlo moguć u Torinu. Sa druge strane stoji Gvardiola, kojem je ostalo da pokori još i Italiju, posle domovine, Nemačke i Britanije.

Pep Gvardiola
Foto/Tanjug/AP Photo/Leila Coker

I to je trenutno goruće pitanje većine engleskih medija, nakon prolaska prvobitnog šoka. Kako se ovo održava na tim Sitija? Malo ko daje konkretne infomacije. Zapravo, bilo kakve.

Da li je moguće zadržati Gvardiolu, Aguera, Silvu, Laporta, De Brujnea i ostale u klubu, bez pravih ambicija? Jer, Premijer ligu su već osvajali. Nekoliko puta. Niko i ne krije da je cilj isključivo Liga šampiona.

Možemo i na konkretne finansije da se osvrnemo. Dakle, Siti će morati da plati 30 miliona eura, ali ono što je veći problem je taj period bez Lige šampiona. Primera radi, klub je prošle sezone od elitnog takmičenja zaradio preko 90 miliona. A profit na kraju sezone je iznosio 12.

Kada govorimo o preostalih “nekoliko meseci života”, Liverpul je praktično već novi prvak zemlje, a protivnik u osmini finala elitnog takmičenja je madridski Real. Dakle, problemi ne prestaju danas.

Iz te perspektive, mogućnost da UEFA još i oduzme bodove Sitiju u prvenstvu deluje najmanje bitno.

A, kada pominjemo Real, odnosno Španiju, na celu priču nadovezao se i prvi čovek tamošnjeg fudbala. Havijer Tebas je izjavio da je kazna UEFA „esencijalna“ za zaštitu budućnosti ove igre.

I nije jedini. Mnogi se javljaju i pozdravljaju odluku.

A, šta je Mančester Siti uradio? Klub je neistinito predstavljao vrednosti sponzorskih ugovora i tako „lažirao“ pravila licenciranja i finansijskog fer-pleja.

Odnosno, na taj način “pokrivao” skupocene transfere proteklih sezona.

O tome je govorio i Mišel Platini pre nekoliko godina, posebno potencirajući Siti i Pari Sen Žermen. Izgleda da je engleski predstavnik prošao gore.

Ono što je jasno i bitno istaći, pravo na žalbu postoji i Siti će to iskoristiti.

Čemu mogu da se nadaju navijači? Sitijevi možda smanjenjem kazne na jednu sezonu.

Ostali? Činjenicom da ipak mogu do Lige šampiona. Pre svega se misli na pristalice Mančester Junajteda, Totenhema, Evertona, ali i Šefild Junajteda.

Da zamislimo scenario u kojem se u Lozani kazna potvrđuje, a sezona u Premijer ligi odmah završava, doskorašnji drugoligaš iz Šefilda bi igrao elitno takmičenje od septembra kao trenutno petoplasirani tim Engleske.

Ako se vratimo malo unazad, setićemo se i sličnog problema u kojem se našao Milan prošlog leta. Svojstveno italijasnkim klubovima, Rosoneri su svesno odbacili sezonu u Ligi Evrope zarad izbegavanja finansijske ozbiljnije kazne. UEFA je na to pristala i „dil“ je sklopljen na obostrano zadovoljstvo.

Sa Sitijem je problematičnije.

Takođe, na dodatnom oprezu moraju biti i drugi. Pre svih Pari Sen Žermen.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar