POSVETITE JOJ SE

Mnoge žene imaju problem sa KOSOM u TRUDNOĆI: Ovo su saveti za pravilnu negu u ovom periodu

Evo šta treba da uradite

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Dok se pripremate za dolazak na svet jednog malog nežnog stvorenja, vaše telo prolazi kroz brojne promene. Većina ovih promena nastaje usled disbalansa hormona unutar tela. Uzburkani hormoni mogu se ispoljiti u vidu promena po pitanju izgleda vaše kose. Ona može postati vidno masnija, suvlja, kovrdžavija ili sklonija opadanju. Ako se pitate kako voditi računa o kosi u toku trudnoće, ostanite sa nama u redovima koji slede.

Odličan način za opuštanje i negu kose u toku trudnoće je odlazak na masažu korena kose. Dubinska masaža vlasišta uz upotrebu esencijalnih ulja poboljšaće cirkulaciju krvi i podstaći rast kose. Prirodna ulja poput maslinovog i kokosovog pogodna su za masažu vlasišta u kućnim uslovima. Malo zagrejanog ulja potrebno je da umasirate na teme glave i duž vlasi kose.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Dva puta nedeljno poželjno je da šamponirate svoju kosu, i da pri tom obavezno koristite balzam. Odaberite blagi šampon, koji ne isušuje kosu. Balzamom tretirajte krajeve kose kako bi izbegli suve i rascvetale krajeve. Ukoliko vam je teško u poodmakloj trudnoći da samostalno perete kosu, odlazak u salon na pranje kose je svakako dobra opcija.

Stručnjaci savetuju da je poželjno izbegavanje farbanja kose u toku trudnoće. Studije pokazuju da upotreba farbi za kosu može povećati rizik od male porođajne težine ili bolesti poput leukemije kod beba. Međutim ovo važi samo za prečesto farbanje kose. Do tri puta u toku trudnoće nije razlog za zabrinutost.

Foto: Freepik/user18526052

Pre nego što dohvatite četku u ruke i provučete je kroz svoju kosu, ostavite je da se osuši prirodnim putem. Ako se vaša kosa lako mrsi češljenje češljem sa širokim zupcima je poželjno kada je polu suva. Na ovaj način nećete izlomiti svoju kosu i sprečićete njeno prekomerno opadanje. Vaša kosa prolazi kroz različite promene u toku trudnoće što dovodi do razlike u njenoj strukturi i debljini. U tom pogledu redovno skraćivanje kose će vam pomoći da izbegnete suve vrhove koji su skloni rascevatanju.

Foto: Freepik/cookie_studio

Sve što jedete u toku trudnoće, omogućava rast vašoj bebi. Takođe zdravlje vaše kose zavisi od hrane koju konzumirate u toku trudnoće. U vašoj ishrani na svakodnevnom nivou trebalo bi da bude sveže voće i povrće, mlečni proizvodi, riba, sočivo, žitarice od celog zrna, kao i zdrave masti.



Izvor: Objektiv.rs, Ženskimagazin.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar