Udar koronavirusa “na džep” avio-kompanija pet milijardi dolara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Produžetak obustave letova za Kinu zbog epidemije koronavirusa može da sreže prihode globalnih avio-prevoznika do 5,0 milijardi dolara u prvom tromesečju, procenjuje Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo (ICAO).

Najmanje 70 avio-kompanija otkazalo je sve međunarodne letove za Kinu i iz nje, a još 50 drugih je smanjilo operacije u toj zemlji jer se epidemija i dalje širi, navodi agencija u nedavnom izveštaju, a prenosi Raša tudej.

Tako su, umesto planiranog povećanja putničkih kapaciteta, kompanije zabeležile ogroman pad prometa putnika, koji se kreće od 16,4 do 19,6 miliona putnika u odnosu na njihove ranije projekcije.

Srbi evakuisani iz Vuhana stižu kući: Niko nije dobio koronavirus!

“Ove cifre odgovaraju potencijalnom smanjenju bruto operativnih prihoda avio-kompanije širom sveta u iznosu od 4,0 do 5,0 milijardi dolara”, saopštila je agencija sa sedištem u Montrealu.

Dodaje se da bi Covid-19, kako glasi novi naziv za koronavirus, mogao da nanese avio-industriji još veće štete nego teški akutni respiratorni sindrom (SARS), koji je vazduhoplovne prevoznike koštao 7,0 milijardi dolara u periodu 2002-2003, zbog velikog otkazanih letova.

Samo Japan može da izgubi 1,29 milijardi dolara prihoda od turizma zbog smanjenja broja kineskih putnika u avio-saobraćaju, predviđa ICAO. Veliku štetu će pretrpeti i Tajland, koji će verovatno izgubiti 1,15 milijardi dolara.

Vijetnamski nacionalni avio-prevoznik “Vijetnam Erlajns” saopštio je u četvrtak da gubi do 10,8 miliona dolara nedeljno, a ranije ove nedelje, kompanija “El Al Izrael Erlajns” je objavila da očekuje pad prihoda od 30 miliona dolara u prvom kvartalu i da se nada da će gubitke delimično nadoknaditi smanjenjem operativnih troškova.

Kina pronašla lek protiv korona virusa: COVID-19 će se lečiti plazmom!

S druge strane, ruska vlada je saopštila da je teško izračunati sve gubitke koje do sada imaju domaće avio-kompanije. Zamenik ruskog ministra za saobraćaj Aleksandar Jurčik izjavio je da domaći avio-prevoznici mogu da dobiju odštetu u ukupnom iznosu 1,6 milijardi rubalja (25,2 miliona dolara), ali da razgovori o tom pitanju još uvek traju.

Broj zaraženih virusom koji je sličan gripu porastao je u poslednjih nekoliko nedelja na skoro 65.000 slučajeva, dok se broj umrlih popeo danas na blizu 1.400 ljudi.

Epidemija je snažno pogodila domaće i međunarodne kompanije, jer je Kina vitalni deo globalnog lanca snabdevanja.



Izvor: Objektiv.rs, Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar