Đukanović: Crna Gora mora da ima SVOJU crkvu

Reč-dve o manipulaciji, rivalima, politici i nacionalnom identitetu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: E-stock/Petar Jovanović

Crnoj Gori je potrebno da ima sopstvenu pravoslavnu crkvu kako bi učvrstila svoj nacionalni identitet i suprotstavila se mešanju iz Srbije, rekao je za Frans pres predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović, koji vodi zemlju već tri decenije, govorio je o spornom zakonu o slobodi veroispovesti zbog kojeg na ulice redovno izlazi nekoliko desetina hiljada vernika, a to se dešava nekoliko meseci pred parlamentarne izbore u Crnoj Gori, navodi francuska agencija.

“Đukanović se zaigrao pa udario na genetski kod naroda”

SPC je jedan od “važnih instrumenata koje koriste ideolozi nacionalizma ‘Velike Srbije’ protiv Crne Gore, protiv njene nezavisnosti, njenog nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta”, rekao je 57-godišnji Đukanović.

SPC, kaže još Đukanović, koristi “vešt oblik manipulacije kako bi se verovalo da država želi da im oduzme svete relikvije”, rekao je Đukanović i dodao da će crkve i pod kontrolom države nastaviti da primaju pravoslavne vernike.

Foto: e-stock/Petar Jovanović

“To je ucena. SPC pokušava da koristi vernike kao način pritiska na državu da bi odustala od zakona, odnosno da je prisili na kapitulaciju. To je apsolutno neprihvatljivo”, ocenio je crnogorski predsednik.

Prema njegovim rečima, Crna Gora treba da ima sopstvenu crkvu kao način potvrđivanja svog nacionalnog identiteta 14 godina poslije sticanja nezavisnosti.

Đukanović, koji je skoro u kontinuitetu menjao funkciju od premijera do predsednika, takođe je kritikovan da predstavlja prepreku demokratiji. On na to odgovara da su birači uvek mogli slobodno da se izraze i da su njegovi protivnici loši gubitnici.

“Varaju se moji protivnici ako misle da ćemo im učiniti uslugu i omogućiti im vlast bez izbora – rekao je on i dodao da će Crna Gora, koja je najviše napredovala u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, nastaviti put reforme.

“Mora da ide”! Novi protest za smenu Đukanovića (VIDEO)



Izvor: Objektiv.rs, Blic, Vijesti.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar