U domaćem sirupu od koprive podjednako uživaju kako oni koji imaju zdravstvenih problema, tako i oni koji jednostavno vole prirodna, ukusna i zdrava pića.
Smatra se eliksirom za čišćenje i jačanje krvi, prirodnim lekom koji leči anemiju, probleme sa bubrezima, astmu i gubitak kose.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Za pripremu sirupa ćete morati da potrošite malo više vremena, ali to će vam se višestruko isplatiti.
Sastojci (osnovni recept):
- 1 litar prečišćene (filtrirane) vode
- 400 g svežeg, mladog lišća koprive
- 7 limunova
- 800 g smeđeg šećera (ili med/stevija)
- 5 kašika livadskog meda

Priprema:
- Dobro oprati lišće koprive.
- U posudu sipajte prečišćenu vodu i 5 limuna koje ste prethodno isekli.
- Pokrijte posudu i ostavite da odstoji 24 sata.
- Sutradan sve sastojke dobro izgnječite, a zatim procedite. Dodajte zaslađivač (šećer, steviju) i sveže isceđeni sok od preostala 2 limuna.
- Smešu prokuvajte i pustite da ključa 5 minuta uz neprestano mešanje.
- Ako primetite penu, uklonite je sa površine.
- Ako koristite med, nemojte ga stavljati tokom kuvanja, već kada se smeša skoro ohladi, neposredno pre sipanja u sterilisane tegle.
- Tegle dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
- Sirup od koprive možete pripremiti i bez kuvanja.
- Ostavite posudu sa koprivom, vodom i limunom da odstoje 24 sata, a zatim procedite smešu (zgnječite limun i koprive) i dodajte zaslađivače.
- Sve dobro izmešajte i ostavite još 3-4 sata da se zaslađivač rastvori uz mešanje, a zatim sipajte sirup u sterilisane tegle.
- Domaći sirup ima rok trajanja 6 meseci.
Komentari (0)