RODITELJI, obratite pažnju: Ove GREŠKE vam vaša starija deca nikad neće zaboraviti

Da li radite neke od ovih stvari?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/drobotdean

Biti roditelj nije lako.

Trudite se da deci omogućite sjajno detinjstvo i bolje uslove, pažnju i ljubav, ali, nekad se potkradu i greške.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

I to je potpuno u redu. Uostalom, niko nije savršen.

Ali, na neke greške bi ipak trebalo da obratite pažnju jer nisu toliko bezazlene kao što se u prvi mah čine. Pogotovo ako imate više dece.

Foto: Pixabay/460273

Ne pripremate dete na činjenicu da će dobiti brata ili sestru

Vest da će njegovi roditelji uskoro dobiti bebu može biti šok za starije dete. Jer, razmišljajte realno – ono je nekada bilo centar porodice – svima je bilo stalo samo do njih – a sada će morati da se bore za pažnju roditelja. Mnoga deca počinju da misle da su njihovi roditelji odlučili da im pronađu zamenu i počnu da mrze svoju braću i sestre pre nego što se uopšte rode.

Zbog toga je izuzetno važno razgovarati sa decom o novim bebama. Roditelji treba da objasne da postoji mnogo prednosti koje donosi novi brat ili sestra. Na primer, uvek će imati nekoga s kim se mogu igrati, mogu mnogo toga naučiti bebu i biće im dobar uzor. Naravno, i roditelji moraju biti sigurni da imaju dovoljno ljubavi za sve.

Foto: Freepik/freepik

Kršenje privatnosti

Kada se rodi novo dete, roditelji će zaista imati puno posla i ne primećuju uvek da neki njihovi postupci krše privatni prostor njihovog prvog deteta. Na primer, oni mogu početi da daju detetove igračke i druge stvari novoj bebi.

Kada roditelji rade ovakve stvari, deca prestaju da veruju sebi i počinju da sumnjaju da li su važni roditeljima, što dovodi do toga da odrastu u stidljivosti.

Jedan od dečijih psihologa za dečiji portal Picaboo, kaže: “Učim svoju decu da postoje igračke sa kojima svi mogu da se igraju, a postoje lične igračke. Svako od moje dece ima omiljenu igračku koja pripada samo njima. Dakle, ako to ne žele da podele sa nekim, ne moraju!”

Takođe, ovo se isto odnosi i na ulaženje u sobu. Morate naučiti mlađe dete, kada bude imalo dovoljno godina, da mora da brine o privatnosti njegovog brata ili sestre.

Foto: Freepik/drobotdean

Menjate porodičnu tradiciju

Rođenje novog deteta je važan događaj koji je, naravno, veoma stresan. Najstarije dete takođe mora da se izbori sa puno stresa, zbog čega dobre porodične tradicije postaju još važnije. Ako su roditelji detetu čitali knjige pre spavanja, pevali pesme i prali zube, morali bi da nastave da rade ove stvari.

Porodične tradicije ujedinjuju članove i pomažu svakoj osobi da oseti važnom. A najstarije dete ima priliku da se prilagodi i razume da će im uprkos velikim promenama roditelji i dalje čitati knjige pre nego što odu na spavanje, bez obzira na sve.

Foto: Freepik/peoplecreations

Poredite decu

Najbolje bi bilo da decu ne poredite ni sa kim, a pogotovo ne sa braćom i sestrama. Što dete postaje starije, to se češće mora boriti za svoju ličnost i ima više sukoba sa ljudima oko sebe. U ovakvim trenucima roditelji često žele da kažu nešto poput: “Zašto ne možeš da budeš fin kao tvoja mlađa sestra?”. Ali poređenje dece nikad nije dobra ideja.

Studije pokazuju da takvo ponašanje negativno utiče na psihološko stanje oba deteta. Jedno dete postaje pod stresom jer su očekivanja previsoka, a drugo oseća da s njima nešto nije u redu, što čini odnos sa roditeljima zategnutim.

Foto: Freepik/peoplecreations

Tretirate dete kao odraslog

Roditelji često očekuju, da se njihova najstarija deca ponašaju kao odrasli i pomažu oko kuće i sa malom decom. Ali najvažniji posao svakog deteta je da se razvija i raste i ne brine o drugoj deci. Možete tražiti od svoje dece pomoć koju im ona mogu realno pružiti i pokazati im da je biti najstarije dete privilegija, a ne prokletstvo. Na primer, možete da ih pustite da legnu 30 minuta kasnije ili da odu u bioskop sa svojim prijateljima kao nagradu.

Foto: Freepik/freepik

Emocionalno ignorisanje

Mame i tate ponekad nemaju dovoljno snage da posvete dovoljno pažnje i novorođenčetu ili mlađem detu i najstarijem detetu. Roditelji mogu početi da ignorišu svoju najstariju decu. Ali takvo ponašanje je zaista opasno po njih. To deci može veoma otežati izgradnju komunikacije sa drugima i pokazivanje njihovih osećanja.

Najbolje rešenje bilo bi pokušati objasniti detetu da se zaista umorite i kada novo dete malo poraste, neće mu trebati toliko brige.

Foto: Profimedia

Ne pričate sa decom oči u oči

Lekari tvrde da komunikacija licem u lice između roditelja i dece pomaže deci da se razvijaju na zdrav način i poboljšava njihovo samopouzdanje i veštine učenja. Istovremeno, stručnjaci kažu da nije stvar u vremenu koje provodite zajedno, već u kvalitetu.

Ovo je posebno važno kada su svi pod stresom. Kada mama ili tata pronađu vremena za razgovor sa svojom decom, deca se osećaju posebno i važno.

Psiholozi kažu da je najbolji savet za roditelje – da podelite decu. Neka provode vreme i odvojeno jedni od drugih. Šetajte sa jednim od njih, a zatim i sa drugim, jednom nedeljno. Zadovoljiće potrebu za ličnom komunikacijom sa vama i bićete zainteresovani da čujete tajne svoje dece. “Kada sam prvi put posle dužeg vremena krenula u šetnju sa najstarijom ćerkom, ona je samo šetala držeći me za ruku. Posle duge tišine (a obično ćuti samo kad spava), rekla je: “Mama, super je provoditi vreme samo s tobom.” Tako smo rešili problem ljubomore dece.”, rekla je jedna od porodičnih teraputa za Pikabu.

Foto/Freepik/freepic.diller

Ne hvalite decu kad se dobro slažu

Dr Gven Devar kaže da je kritikovanje mnogo lakše nego pohvala. Ali, ako hvalite svoju decu, poboljšavate njihovo samopoštovanje i razvijate veštine komunikacije. Ako vaša deca osete vašu podršku i shvate da to raduje njihove roditelje kada se slažu, pokušaće da se slažu još bolje.

Sa kojim poteškoćama ste se suočili kada ste imali drugo dete? Ili ste možda najstarije dete u porodici i osetili ste na svojoj koži neke od ovih grešaka? Pišite nam u komentarima!



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar