Ovo je prva knjiga štampana u prestonici: “Beogradsko četvorojevanđelje” u Konaku kneginje Ljubice

Građani će ovu vrednu knjigu moći da vide do 25. januara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/ NAŠE BLAGO

Izložba “Beogradsko četvorojevanđelje” biće otvorena 29. decembra u “Konaku kneginje Ljubice” i trajaće do 25. januara 2021. godine, saopštili su iz Muzeja grada Beograda.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Muzej grada Beograda u svom fondu čuva vredan primerak Beogradskog četvorojevanđelja, prve knjige štampane u Beogradu, 4. avgusta 1552. godine. On sadrži kompletan tekst na 211 listova i jedan je od najbolje očuvanih, od ukupno četrdesetak sačuvanih primeraka.

Skriveni svet velikog Pikasa: Anegote iz života čuvenog slikara će vas nasmejati do suza

Štampan je na papiru, u folio formatu, krupnim ćiriličnim slovima na srpskoslovenskom književnom jeziku. Ukoričen je u kožni povez s metalnim kopčama, a korice su urađene u zlatotisku.

Jevanđelje (Novi zavet) je najznačajnija hrišćanska bogoslužbena knjiga, u kojoj su ispričani život, učenja i dela Isusa Hrista, kao i njegovo stradanje i vaskrsenje. Ostaje zabeleženo da je Beograd jedini grad na Balkanskom poluostrvu koji je u XVI veku imao štampariju za knjige na srpskoslovenskom jeziku. Zanimljiva je i okolnost da beogradska štamparija nije nastala pod okriljem Srpske pravoslavne crkve, u manastiru, već u gradu, u svetovnoj sredini.

Misterija Klimtove slike: Ukradena udicom, a pronađena u zidu 23 godine kasnije u besprekornom stanju

Sa Beogradskim četvorojevanđeljem je zapravo otpočelo štampanje knjiga u Beogradu, nastavljeno tek po obnavljanju srpske državnosti u XIX veku, u Kneževini Srbiji, 1831. godine. Publika će preko monitora na dodir imati priliku da prelistava ovu vrednu knjigu i uoči sve njene umetničke detalje.

Miloš Gavrilović za Objektiv: Moja izložba prikazuje sloj današnjeg društva okupiranog agresijom (FOTO)



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar