Direktorka Batuta detaljno objasnila: Ko će prvi primiti vakcinu i kada ćemo biti ZAŠTIĆENI od korone

Dr Verica Jovanović objasnila kako će se ići ka kolektivnom imunitetu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: RTS printscreen

Direktorka Instituta dr Milan Jovanović Batut, dr Verica Jovanović, je za RTS rekla da je cilj da se u 2021. godini dostigne nivo imuniteta koji bi nas štitio ok koronavirusa i pojasnila kada će početi vakcinacija.

“Umiru mi onako naivni kakvi su i došli”: Lekar iz Niša ima poruku za one koji i dalje ne veruju u koronu

“Vakcinacija je počela u određenom broju zemalja sveta, Velikoj Britaniji, Kanadi… Njihove regulatorne agencije su dale saglasnost za korišćenje, radi se o najznačajnijoj meri imunizacije koja predstavlja najefikasniju borbu protiv virusa i uz primenu svih postojeći preventivnih mera i imunizaciju, treba ići ka kolektivnom imunitetu, to je spas u ovoj situaciji. Postoje pravila koja se uvek primenjuju, pored sertifikacije i dobijanja dozvole Evropske agencije, u našoj zemlji je najvažnije da naša Agencija za lekove potvrdi da je vakcina spremna za upotrebu, da izda sertifikate koji govore o tome da lekari i medicinsko osoblje mogu da počnu vakcinaciju i očekujemo da će to biti u najkraćem roku od stizanja vakcine”, rekla je ona.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Doktorka je takođe objasnila koje će grupe biti prioritet prilikom vakcinacije.

Oglasio se doktor Đerlek: Evo šta je rekao o uvođenju POLICIJSKOG ČASA i vanrednog stanja

“Prema svim stručnim preporukama, donose se odluke i preporuke koje su to ciljne populacione grupe. Prema stručnim preporukama, najveće ciljne odnosno rizične grupe treba da budu prvo obuhvaćene imunizacijom, pa će to biti osobe starije životne dobi od preko 75 godina, a potom i sve druge izložene ciljne populacione grupe gde je rizik od zaraze veliki. Dakle radi se o osobama zaposlenim u zdravstvenim ustanovama, potom dolaze i sve ostale prioritetne grupe koje obezbeđuju svakodnevni život, to su predstavnici prosvete, zaposleni u proizvodnji vode, hrane, Elektrodistribuciji, vojsci, celokupna populacija…, zaključila je dr Jovanović.

Ovo su NOVE MERE Kriznog štaba: Pogledajte šta je odlučeno za vikend

Osvrnula se i na brze testove koji su se pojavili u apotekama. Kako je rekla, oni su namenjeni za upotrebu u zdravstvenim ustanovama i građani ne bi trebalo da ih koriste sami.

Istakla je da nepravilno uzimanje brisa može da dovede do greške, ali je ukazala i na mogućnost povređivanja.Izvor: Objektiv.rs, RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar