Nisu Alpi, niti Apenini: Da li možete da POGODITE gde se nalazi čarobna LOKACIJA sa fotografije (FOTO)

Da li biste zimovali ovde?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Instagram/brezovice, Printscreen/Instagram/meshtekna, Printscreen/Instagram/brezovice

Ukoliko ste mislili da morate da idete čak do severa Italije, Nemačke ili Francuske da uživate u pravim, bajkovitim zimskim prizorima, uz topli kamin, kuvano vino i lepote snežnih predela, varate se.

Neke nestvarne lokacije bliže su nego što ste mislili.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U ovom slučaju, na fotografijama se nalazi još jedno od blaga Srbije, Šar-planina, tačnije Ski centar Brezovica (opština Štrpce).

Uškana na samom jugu Srbije, tik uz granicu sa Severnom Makedonijom, nalazi se jedno od najlepših odmarališta i ski-centara u ovom delu Evrope.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Brezovica Resort (@brezovice)

U naselju Brezovica, nalazi se i crkva Svetog Stefana, zadužbina lekara i potomka ruske plemićke porodice Rastka Aleksandrova-doktora Bataše . U blizini naselja se nalaze ostaci tvrđave Gradište na vrhu Čajlije, piše na Wikipediji.

Sama planina duga je čak 80 kilometara, a najviši vrh Piribeg, nalazi se na 2524 metara nadmorske visine i udaljen je oko 8 kilometara od Brezovice.

Nedaleko od Brezovice, u selu Rakanovac, nalazi se i spomenik kulture u znak sećanja na 46 meštana (od čega 12 dece) koji su bili streljani na Vidovdan, tokom Drugog svetskog rata, zbog odmazde jednog vojnika, navodi se na sajtu spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kosovo travel guide (@visitkosova)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Јана Манева (@jana_maneva)

Brezovice žive tokom cele godine. Leti će vas čekati beskrajne livade prepune lekovitog bilja i stoletne šume, organizovane šetnje i planinarenje, izleti, lov i ribolov, a zimi, skijanje na neverovatnim stazama i boravak u kolibicama kakve ste do sada samo mogli da vidite na Alpima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Brezovica Resort (@brezovice)

U najvišim delovima vlada prava alpska klima, tako da se sneg zadržava i do 280 dana. Nije redak slučaj da se u toku jednog te istog dana mogu doživeti sva četiri godišnja doba, te se i tokom jula i avgusta najviši delovi Šare zaodenu snežnim prekrivačem. Povoljni klimatski uslovi predstavljaju idealnu sredinu za zimski, sportski i rekreativni turizam, tako da posetilaca ima tokom cele godine, navodi se na postalu skijalistasrbije.rs.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mështekna (@meshtekna)

Sam ski centar Brezovica je do sada organizovao 2 evropska prvenstva u alpskom skijanju, kao i 9 državnih prvenstava.

A u proseku, oko 13.000 ljudi godišnje poseti ovo nestvarno mesto. Sa razlogom. Verovali ili ne, za neke od biljaka kao što su šarska divizma i šarska ptičja trava, Šar-planina je jedino stanište na svetu. U ovom muzeju živog sveta na otvorenom, bićete okruženi sa 200 vrsta ptica, 45 vrsta vodozemaca i gmizavaca, 32 vrste sisara i 147 vrsta leptira.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Srbija ???? (@srbiju_upoznaj)

Brezovica je i jedno od omiljenih mesta za ljubitelje lova i ribolova jer obiluje većim brojem ledničkih jezera, planinskim potocima i rekama koje su bogate pastrmkom, kao i brojnim staništima divljači pre svega divokoza, medveda, risova i tetreba, navodi se na portalu serbia.travel.rs.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Brezovica Resort (@brezovice)

Dakle, ukoliko se uželite prave planinske atmosfere, možda bi trebalo da razmislite da posetite ovaj srpski dragulj.

Da li ste ikada boravili ovde? Pišite nam u komentarima koje je još lokacije u Srbiji moraju posetiti, pogotovo tokom zime.

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar