OBJEKTIV DOŠAO DO DOKAZA

Otkriveno šta piše u KRIVIČNOJ PRIJAVI zbog korupcije oko izgradnje Mosta na Adi

Sadržaj dokumenta koji će sutra biti predat Tužilaštvu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: E-stock/Nikola Jovanović, Profimedia/Kokixx/Alamy, Pixabay.com

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će sutra Grad Beograd sutra podneti krivičnu prijavu za korupciju protiv NN lica za igradnju Mosta na Adi.

Stanje srpskog pravosuđa: Kad sudija u vlasništvu Đilasa mora da da intervju portalu u vlasništvu Đilasa

Nakon otkrića Objektiva o malverzacijama porodice Đilas, kao i o nepravilnostima tokom izgradnje Mosta na Adi, zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da će Grad Beograd sutra podneti krivičnu prijavu protiv NN lica kako bi tužilaštvo utvrdilo ko je sve bio umešan u korupciju u vezi sa izgradnjom Mosta na Adi.

Podsetimo, naš portal je prvi objavio ugovor između izvođača radova i nepoznate grčke firme u kojem se kaže da će ta kompanija dobiti novac, ako pomenuti izvođač dobije posao. Taj dokument biće predstavljan kao dokaz za malverzacije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Informer je došao do krivične prijave koja će sutra biti predata Tužilaštvu za organizovani kriminal, a šta u njoj piše pročitajte u nastavku:

Vesić sutra podnosi krivičnu prijavu: Ugovor koji je Objektiv objavio biće DOKAZ za Đilasovu korupciju

TUŽILAŠTVU ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL

Beograd, Ul. Ustanička 29

PODNOSILAC: GRAD BEOGRAD, koga zastupa Gradsko pravobranilaštvo Grada Beograda

Na osnovu člana 281 stav 1 u vezi sa članom 280 Zakonika o krivičnom postupku, Grad Beograd podnosi

 

KRIVIČNU PRIJAVU

PROTIV: NN LICA

Zbog postojanja osnova sumnje:

Da su NN lica iz privrednog društva SEAL COMMERCIALS S.A. iz Grčke neutvrđenog dana tokom 2007. ili 2008. godine, u stanju kada su bili sposobni da shvate značaj svog dela i da upravljaju svojim postupcima, svesni svog dela i želeći njegovo izvršenje, svesni da je njihovo delo zabranjeno, podstrekli NN lica koja su odlučivala na tenderu o izboru izvođača radova za izgradnju Mosta na Adi, u Beogradu, na zloupotrebu službenog položaja kroz favorizovanje konkretnog ponuđača na tenderu, za šta su imala neposredan finansijski interes u vidu prethodno ugovorene provizije sa konzorcijumom čiji lider je bilo privredno društvo PORR iz Austrije, nakon čega su NN lica koja su neposredno ili posredno odlučivala o izboru ponuđača, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja u postupku izbora najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju Mosta na Adi u Beogradu, izborom upravo imenovanog ponuđača – kompanije PORR iz Austrije, pribavila imovinsku korist privrednom društvu SEAL COMMERCIALS S.A. iz Grčke (a eventualno i sebi lično), u iznosu od najmanje 2.491.506,84 evra.

Čime bi izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja iz člana 359 stav 3 u vezi stava 1 i krivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju iz člana člana 359 stav 3 u vezi stava 1 u vezi člana 34 stav 1 Krivičnog zakonika (“Sl. glasnik RS”, br. 85/2005, 88/2005 – ispr., 107/2005 – ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014, 94/2016 i 35/2019)

OBRAZLOŽENJE

Podnosilac krivične prijave došao je nedavno u posed Sporazuma od 21.10.2008. godine, sačinjenog na engleskom jeziku, a koji Sporazum je potpisan od strane privrednog društva PORR Technobau und Umwelt AG iz Austrije (u daljem tekstu: PORR) i privrednog društva SCT d.d. iz Slovenije (u daljem tekstu SCT), odnosno između dve članica konzorcijuma koji je na tenderu dobio posao izgradnje Mosta na Adi u Beogradu u aprilu 2008. godine.

Prilog:

– Sporazum od dana 21.10.2008. godine, na engleskom jeziku.

U gore pomenutom Sporazumu konstatovano je da je dana 30.06.2007. godine privredno društvo PORR zaključilo ugovor sa grčkim privrednim društvom SEAL COMMERCIALS S.A. (u daljem tekstu: SEAL), kojim Ugovorom je ugovoreno plaćanje novčane provizije privrednom društvu SEAL, u slučaju da se ugovor o izgradnji novog Mosta na Savi u Beogradu dodeli konzorcijumu čije je lider privredno društvo PORR.

Nadalje, ovim internim sporazumom između privrednog društva PORR i privrednog društva SCT ustanovljena je obaveza privrednog društva SCT da snosi troškove plaćanja navedene provizije privrednom društvu SEAL iz Grčke, zajedno sa društvom PORR, u međusobno jednakim delovima.

Iz dokumentacije koju podnosilac krivične prijave poseduje proizlazi da je PORR dana 22.08.2008. godine, nakon dobijanja posla izgradnje mosta, uplatio privrednom društvu SEAL iz Grčke iznos od 2.491.506,84 evra. Takođe, uvidom u pomenuti bankarski izvod o izvršenom plaćanju, utvrđeno je da je osnov plaćanja „prvi deo provizije“, iz čega jasno i nedvosmisleno sledi da je reč o ispunjenju obaveze privrednog društva PORR prema privrednom društvu SEAL, a koja obaveza je propisana Ugovorom o proviziji od dana 30.06.2007. godine, koji Ugovor podnosilac krivične prijave ne poseduje. S obzirom na sve napred navedeno, ima se zaključiti da je predmetna isplata izvršena na ime posredničke provizije, a u vezi sa uspešno ispunjenim obećanjem da će se dobiti posao oko izgradnje Mosta na Adi.

Prilog:

– Izvod plaćanja od 22.08.2008. godine,

– Ugovor o proviziji od dana 30.06.2007. godine – pribaviti službenim putem.

Imajući u vidu da je gore pomenuti iznos označen kao „prvi deo provizije“, podnosilac krivične prijave osnovano pretpostavlja i ukazuje postupajućem Tužilaštvu za organizovani kriminal da su po navedenom osnovu verovatno izvršena i dalja, dopunska plaćanja i to prema privrednom društvu SEAL iz Grčke, kao prikrivenom posredniku i podstrekaču u ovoj krivičnoj stvari. Međutim, kako podnosilac krivične prijave ne poseduje mehanizme kojima bi pribavio dokaze za isto, to predlaže da nadležni organi službenim putem pribave sve neophodne dokaze o eventualnim daljim plaćanjima po iznetom osnovu.

Nadalje, podnosilac krivične prijave ukazuje i na sledeće činjenice, a koje se pre svega odnose na kompaniju SEAL, kao primaoca provizije radi „obezbeđivanja“ ovog građevinskog posla za kompaniju PORR.

Pre svega, u dostavljenom Sporazumu ne navodi se ko je zakonski zastupnik napred navedenog privrednog društva, nije naveden matični broj društva, niti poreski identifikacioni broj. Takođe, pretragom registra privrednih društava u Grčkoj, utvrđeno je da u istom pominjano privredno društvo ne postoji, što osnovano ukazuje na to da je predmetnom društvu promenjeno poslovno ime, ili je isto brisano iz registra, a što se bez matičnog broja ili poreskog identifikacionog broja ne može utvrditi. Iz tog razloga, kontaktiran je registar privrednih društava u Grčkoj, ali do dana podnošenja krivične prijave, od navedenog registra tražene informacije nisu dobijene. Stoga, podnosilac krivične prijave predlaže da se postupajuće tužilaštvo službenim putem obrati nadležnim organima Grčke radi dobijanja sveobuhvatnih podataka, neophodnih za vođenje postupka.

Ukazujemo i na to da je pretragom interneta podnosilac krivične prijave došao do saznanja da je napred navedeno privredno društvo bilo registrovano za trgovinu duvanom, a da se prilikom pozivanja brojeva telefona datih uz predmetno privredno društvo utvrdilo da su isti trajno isključeni, što sve budi sumnju da radilo o društvo jednokratno osnovanom sa ciljem da direktnim i nezakonitim uticajem na donosioce odluka o izboru ponuđača za izvođenje radova na izgradnji Mosta na Adi, stekne imovinsku korist naplatom provizije od „preporučenog“ i potom izabranog ponuđača.

Prilog:

– Izvod sa internet pretraživača.

Potrebno je ukazati i na to da je u Panami postojalo registrovano privredno društvo pod gotovo identičnim nazivom SEAL COMMERCIAL S.A. sa matičnim brojem: 287515, koje privredno društvo je osnovano dana 23.05.1994. godine, a prema dostupnim podacima isto je ugašeno 2019. odnosno 2020. godine. U predmetnom društvu odgovorna lica – direktori su bili Rajičić Rajan, Rajičić Lara i Komatina Ivana, za koje pretpostavljamo da su naši državljani, dok je poslove pravnog zastupnika obavljala kancelarija „FRANCO & FRANCO“. Za Rajičić Rajana imamo neformalnih saznanja da je jedno vreme živeo upravo u Grčkoj.

Prilog:

– Izvod iz registra kompanija.

Na osnovu navedenog možemo sa razlogom da pretpostavimo da je privredno društvo SEAL COMMERCIAL S.A. iz Paname bilo osnivač privrednog društva SEAL COMMERCIALS S.A. iz Grčke.

Podnosilac krivične prijave ukazuje na odredbu člana 282 Zakonika o krivičnom postupku, kojom je propisano da ako javni tužilac iz same krivične prijave ne može da oceni da li su verovatni navodi prijave ili ako podaci u prijavi ne pružaju dovoljno osnova da može odlučiti da li će sprovesti istragu, javni tužilac može sam prikupiti potrebne podatke, pozivati građane u cilju prikupljanja obaveštenja od istih, odnosno podneti zahtev državnim i drugim organima i pravnim licima da mu pruže potrebna obaveštenja.

Iz svega rečenog, podnosilac ove prijave smatra da postoje osnovi sumnje da su NN lica iz privrednog društva SEAL COMMERCIALS S.A. podstrekla NN lica koja su odlučivala o izboru izvođača radova za izgradnju Mosta na Adi u Beogradu, na neki od zakonom inkrimisanih vidova zloupotrebe službenog položaja, za šta su imala neposredan finansijski interes u vidu prethodno ugovorene provizije sa konzorcijumom, čiji lider je bilo privredno društvo PORR iz Austrije, a koji konzorcijum je potom i dobio predmetni posao. Na navedeni način, iskorišćavanjem svog službenog položaja ili prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja NN lica koja su odlučivala o izboru ponuđača u konkretnom slučaju su pribavila imovinsku korist makar svom podstrekaču, privrednom društvu SEAL COMMERCIALS S.A, a eventualno i sebi lično, u iznosu od najmanje 2.491.506,84 evra, koliko je iznosio „prvi deo“ provizije uplaćene od strane privrednog društva PORR, iz čega nalazimo da se u radnjama prijavljenih NN lica stiču sva obeležja krivičnih dela zloupotreba službenog položaja iz člana 359 stav 3 u vezi stava 1 i zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju iz člana 359 stav 3 u vezi stava 1 u vezi člana 34 stav 1 Krivičnog zakonika.

Imajući u vidu sve napred navedeno, predlažemo da naslovno Tužilaštvo postupi po podnetoj krivičnoj prijavi, donese naredbu o sprovođenju istrage i sprovede predložene i druge dokazne radnje koje smatra potrebnim, a sve radi prikupljanja dokazne građe u cilju podizanja odgovarajućeg optužnog akta nadležnom sudu.



Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar