JOŠ NIJE GOTOVO

Nema kraja: Nagorno-Karabah ponovo pred RATOM i to zbog OVOGA!

Opoziciona poslanica parlamenta Jermenije digla je uzbunu pre nekoliko dana: azerbejdžanska vojska je ušla u naselje Vardenis u jermensku oblast Geharkunik i namerava da preuzme kontrolu nad nalazištem zlata

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
In this Sunday, Oct. 4, 2020 photo, an Armenian soldier fires an artillery piece during fighting with Azerbaijan's forces in self-proclaimed Republic of Nagorno-Karabakh, Azerbaijan. Sunday, Oct. 4, 2020. Heavy fighting between Azerbaijani and Armenian forces in the region since Sept. 27 has since killed scores of troops and civilians. Nagorno-Karabakh lies inside Azerbaijan but has been under the control of ethnic Armenian forces backed by Armenia since the end of a separatist war in 1994. The clashes have continued despite numerous international calls for a cease-fire.
Foto: Tanjug/Press office of Armenian Defense Ministry PAN Photo via AP

Rat u Nagorno-Karabahu je zaustavljen, ali još nije sve razjašnjeno do kraja, sukobljene strane treba da pregovaraju o pograničnim oblastima u kojima se nalaze istorijski spomenici hrišćanstva i nalazišta rudnih bogatstava.

Rudnik zlata u blizini jermenskog sela Sotk je već postao predmet spora, preneo je Sputnjik

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prema trilateralnom mirovnom sporazumu nakon sukoba u Nagorno- Karabahu nakon prelaska Karvačarskog (Keljbadžarskog) rejona pod kontrolu Azerbejdžana, rudnici su postali sporna teritorija, jer granica prolazi duž nalazišta, presecajući ga napola.

Opoziciona poslanica parlamenta Jermenije Naira Zograbjan digla je uzbunu pre nekoliko dana: azerbejdžanska vojska je ušla u naselje Vardenis u jermensku oblast Geharkunik i namerava da preuzme kontrolu nad nalazištem zlata u blizini Sotka.

Poslanica je ubrzo podelila i video snimak koji je dobila, a koji pokazuje azerbejdžanske vojnike na snežnom planinskom terenu.

JEZIVE SCENE iz Nagorno-Karabaha: Snimci TORTURE nad jermenskim zatvorenicima lede krv u žilama! (VIDEO)

“Zvali su me radnici ”Sotka”. Oni pokušavaju da izvuku tehniku i ljude. Moramo konstatovati da danas u Jermeniji nemamo vlast”, rekla je Zograbjan.

Premijer Nikol Pašinjan oštro je reagovao na gromoglasnu izjavu opozicione poslanice, ističući u video saopštenju da su neke političke grupe u Jermeniji digle uzbunu i počele da šire glasine o ustupanju Azerbejdžanu dela teritorije Jermenije u oblasti Geharkunik.

Takve izmišljene informacije šire se samo sa jednim ciljem: da se stvori utisak bezvlašća u Jermeniji, napravi haos i pokrene rat unutar zemlje, rekao je Pašinjan.

Pored premijera, informacije Naire Zograbjan demantovalo je i Ministarstvo odbrane Jermenije, a zatim i rukovodstvo oblasti Geharkunik. Međutim, ubrzo su poslanici druge opozicione frakcije “Prosvećena Jermenija” saopštili da se oko 80 azerbejdžanskih vojnika nalazi na teritoriji rudnika u Sotku.

Ovu informaciju je regionalnom izdanju JAM-njuz potvrdio rukovodilac seoske zajednice Sotka Akop Avetjan.

“Tačno je. Azerbejdžanci ne pucaju, ali su zahtevali da se oslobodi nalazište. Pregovori su u toku. Ako ruski mirovnjaci ne budu intervenisali, bojim se da se sve ovo neće dobro završiti”, naveo je on.

“Tek nakon ovoga zvanične jermenske strukture su potvrdile činjenicu da se azerbejdžanski vojnici nalaze u Sotku“, rekao je Avetjan.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da su predstavnici oružanih snaga Jermenije, Rusije i Azerbejdžana započeli aktivnosti na utvrđivanju granične linije, a jedan deo se izvodi na mestu rudnika Sotk.

Potpuna i tačna demarkacija na ovom ili onom delu granice je izuzetno važna u smislu otklanjanja sporova oko vlasništva nad određenim delom granice, kao i mogućih provokacija, navodi se u saopštenju.



Izvor: Tanjug, Sputnjik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar