Svrbi vas KOŽA? Razlozi mogu biti bezazleni, ali i opasni po vaše ZDRAVLJE

Ovo su neki od najčešćih uzroka svraba

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/karlyukav

Kada vas nešto zasvrbi, potpuno je logično da se počešete.

I to će vam prijati.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Svrab, međutim, može da bude uporan, a češanje je, u tom slučaju, najmanji problem.

Ukoliko je učestao, svrab bi, zapravo, mogao da bude samo simptom.

Stvaran problem bi mogao da bude bezazlen i lako rešiv, ali i ozbiljan.

Ovo su najčešći:

1. Suva koža

Tokom hladnih i zimskih dana koža je često suva. Nekada i ne primetite da je postala gruba i nehidrirana dok ne zasvrbi. Osećaj svraba se, u ovom slučaju, najčešće javlja na nogama, rukama i stomaku. Srećom, rešenje ovog problema je jednostavno – promenite životni stil i redovno hidrirajte kožu. Koristite što masnije kreme i sredstva za hidrataciju.

Foto: Freepik/freepik

2. Dermatitis

Dermatitis je akutno stanje kože i nastaje zbog iritacije i alergije. Kontakni dermatitis nastaje kada koža dođe u kontakt sa alergenima kao što su sapun, deterdžent, određena kozmetika, kao i sintetički mirisi. Može da izgleda kao osip, pa čak i opekotina, a uglavnom se manifestuje na rukama. Svrab može da bude izuzetno jak, a koža crvena i upaljena, a ponekad može i da peče. Ukoliko primetite ove simptome, obavezno se obratite lekaru.

3. Ubodi insekata

Ovo je najčešći razlog svraba, pogotovo tokom proleća i leta. U ovom periodu nas ubadaju mravi, pauci i naravno komarci. Ubod mrava i pauka svrbi kratko, dok ubod od komarca može da svrbi ceo dan, a nekada i danima. Ovakav svrab predstavlja telesni mehanizam odbrane od uboda, a češanjem pokrećete cirkulaciju krvi i tako omogućavate veći priliv odbrambenih ćelija na tom području. Kada se nakupi dovoljan broj, natečeno mesto uboda nestaje.

Foto: Freepik/katemangostar

4. Vaške u kosi

One su donekle bezopasne. Ne prenose bakterije i viruse, pa nisu opasne po zdravlje. Međutim, kada je svrab toliko jak da, prilikom češanja, oštetite kožu, tada postoji mogućnost infekcije. Koža, nakon agresivnog češanja, postaje suva, pa može da nastavi da svrbi i nakon što se oslobodite ovih dosada. Vaške se najčešće javljaju kod dece, ali ni odrasli nisu bezbedni.

5. Psorijaza

Psorijaza je kožni poremećaj koji uzrokuje ubrzani razvoj ćelija na površini kože. Koža se tada zadeblja, a simptomi su svrab, suvoća i crvene fleke. Za ovu bolest ne postoji adekvatno lečenje, ali njeno rano otkrivanje, onome ko je oboleo, može da omogući da se podvrgne tretmanima koji zaustavljaju rast ćelija kože i na taj način im pruži olakšanje.

Foto: Freepik/freepik

6. Alergije

One su takođe vrlo čest uzrok svraba kože i u ovom slučaju ga možete osetiti na svim delovima tela, odnosno, na onom na kojem dođe do alergijske reakcije.  Alergija na mačiju dlaku uglavnom ima reakciju svraba na licu, vratu i gornjem delu grudi, dok se alergija na pse javlja nakon maženja i još češće nakon kontakta sa psećom pljuvačkom. Osip može da se pojavi bilo gde na telu. Svrab može biti uzrok i netolerancije na određenu vrstu hrane. U tom slučaju se najčešće upale sinusi, postanu bolni i svrbe. Uglavnom sve alergije izazivaju svrab, a neke od njih su i one na lekove, mleko, biljke, pa čak i sunce.

7. Kamen u žuči

Ovo je najčešća bolest žučnih puteva i češće pogađa žene u odnosu na muškarce. Kamenje može biti veličine peska, pa sve do veličine loptice za golf. Kod nekoga se razvije samo jedan kamenac, a kod nekih više njih. Mogu biti holesterolski i takvi su bezopasni i svetle boje, kao i pigmentni koji su crni i koji se javljaju kod ljudi koji su oboleli od ciroze jetre, kao i u slučaju infekcija žučnih puteva. Svrab abdomena je samo jedan od simptoma.

Foto: Freepik/wayhomestudio

8. Svrab

Ovo je bolest površinskog sloja kože i može da se zarazi svako, nezavisno od higijene ili godina. Uzrokuje je parazit sarcoptes scabiei koji živi na koži sasvaca. Najčešće budu zahvaćeni delovi kože koji ne sadrže mnogo lojnih žlezda, kao što su zglobovi, laktovi i kolena. Bez znojnih žlezda teško mogu da se razmnožavaju. Oboleli oseća intenzivan svrab koji se pojačava pri toploti, kao i noću. Takođe se pojavljuju i svetli kanalići na kožu, kao i crne mrlje poput osipa.

9. Psihijatrijske bolesti

Često postojanje psihijatrijske dijagnoze, kao što su klinička depresija, ili deluzije o parazitozama, obolelog mogu da nateraju da pomisli da ga nešto svrbi. Problem nastaje kada se bolest ne kontroliše, jer čak postoji mogućnost da se osoba povredi usled straha i agresivnog češanja, zbog potrebe da se reši tog osećaja.

Foto: Freepik/cookie_studio

10. Ozbiljne bolesti

Svrab može biti simptom teških, pa čak i neizlečivih bolesti. Najčešće je u pitanju bolest štitne žlezde, koja uzrokuje suvoću kože, multipla sleroza koja može da uzrokuje pojačani svrab, ali i bubrežne bolesti i dijabetes.

Dakle, ukoliko osećate svrab koji ne prestaje, ili primetite mrlje, odsnosno, fleke po telu, najbolje bi bilo da se konsultujete sa lekarom, kako biste dobili odgovarajuću terapiju.



Izvor: Objektiv.rs, ordinacija.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar