NA DANAŠNJI DAN

Tajne “Seobe Srba” Paje Jovanovića: Saznajte kako je majka sa detetom postala vojnik na konju

Postoje četiri verzije slike

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/Radio-televizija Vojvodine

Na današnji dan je 1957. godine preminuo Paja Jovanović. Svima je prva asocijacija na čuvenog slikara njegovo delo “Seoba Srba” koje smo mnogi videli mnogo pre polaska u školi. Sada je reč o jednoj od najpoznatijih srpskih slika. Zanimljivo je da je na današnji dan preminuo i autor knjige “Seobe” – čuveni Miloš Crnjanski.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Seobu Srba” ili “Seobu Srba pod patrijarhom Arsenijom III Crnojevićem” čini niz od četiri slike. Naručilac prvog primerka je bio patrijarh Geogrije Branković ( po njegovom liku je nastao lik Arsenija III na slici). Slika je nastala 1896. godine sa idejom da predstavlja Srbiju na Milenijumskoj izložbi u Budimpešti. Naručioc je nameravao da prikaže kako je naš narod na tlo Austrougarske došao na poziv cara kao organizovana vojna celina, a ne u begu.

Velikan slikarstva kao inspiracija: Dela Paje Jovanovića kroz oči drugih umetnika

Međutim, Jovanović i Brankovć se nisu složili oko koncepta slike, i slikar dobija kritiku još tokom procesa rada. Javanović je morao ženu sa detetom da zameni ratnikom na konju, stado ovaca je postalo četa vojnika. Kasnije i u ruke episkopa Isaija Đakovića stavljen svitak sa zlatnim carskim pečatom. Nije uspeo da ga završi na vreme za izložbu, zbog konstantnih promena. Sada se ova slika nalazi u sali u kojoj zaseda Sinod SPC.

Dok je radio na originalu Jovanović je shvatio da neće moći da iskaže svoju umetničku zamisao. Već tada priprema skicu manjih dimenzija i planira da zadrži glavne likove i da vrati na sliku likove koje je prvobitno želeo da prikaže. Zagrebački trgovac umetničkim delima Petar Nikolić otkupljuje pravo na umnožavanje slike. Tako je “Seoba Srba” završila na zidovima mnogih bogataških kuća. Vrednost originala je na vreme uspela da uvidi opštinska vlast grada Pančeva. Podigli su kredit kako bi otkupili sliku.

Majka sa detetom u rukama je još jednom promenila lik na trećoj verziji slike. “Seobu Srba bez cenzure” je naručila doktorka Darinka Smodlaka koja je poželela da postane deo slike. Lik ove gospođe je zamenio lik žene sa detetom. Sada se ne zna gde se nalazi ovaj verzija “Seoba”.

Klod Mone je jedan od najvoljenijih slikara: Ovo je jedini video na kome se vidi čuveni umetnik (VIDEO)

Skoro 50 godina nakon originala Paja stvara i četvrtu Seobu. Mnogi su nakon rata bili uvereni da je original uništen. Upravo zbog toga trgovac Milenko Savić Jovanoviću naručuje novi primerak, ova slika je završila u Njujorku.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar