Maradonin život: Igrao fudbal sa Eskobarom, Kastro mu spasio život, Če Gevara mu ponosno stajao na ruci

"Ja nisam gledao televiziju, niti čitao novine, tako da nisam imao pojma o kome se radi"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

Dijego Armando Maradona je ikona. Legenda. Heroj i za mnoge Bog.

Ono što je on mogao, nije niko, niti će. Najbolji svih vremena kažu mnogi, svakako uz Pelea na vrhu. Priključuju se Ronaldo i Mesi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ali, pomenuta trojka je magična na terenu. Golovi, trofeji. Nemaju ono nešto Dijegovo. Ne po pravilu dobro, ali ono nešto što ga je načinilo besmrtnim.

Utakmica protiv Engleske na Mundijalu 1986, skandal na Svetskom prvenstvu 1994, život u Napulju i sve što ga je tamo pratilo. Zamislite da sada Kristijano pređe u Kristal Palas i osvoji titulu. Nije lako.

Uz sve to, kako na terenu, tako i van njega, Maradona je bio poseban. Kao takav, mnogi su hteli da budu uz njega, u njegovom društvu, da budu viđeni sa njim. Čak i oni za koje bi se reklo da im to nije potrebno.

Bila je 1991, Pablo Eskobar, najpoznatiji kriminalac svih vremena, je bio veliki zaljubljenik u fudbal. Imao je svoj klub, a kad je morao u zatvor koji je sam izgradio, u njemu je napravio i teren za “prelepu igru”. U “Katedrali” je često gostio reprezentaciju Kolumbije, tadašnji generaciju sa Valderamom i Aspriljom, ali u jednom trenutku to mu više nije bilo dovoljno. Hteo je najvećeg. Zlatnog dečaka. Ponudio je odgromnu sumu novca za dolazak Maradone u zatvor.

Par godina kasnije, Dijego je rekao da uopšte nije znao gde ide i kod koga. Zapravo, da uopšte nije znao ni ko je Eskobar.

“Bio sam pod pratnjom velikog broja policajaca i u jednom trenutku sam pomislio da sam uhapšen. Ali onda sam video da zatvor izgleda kao najluksuzniji hoteli. Pitao sam šta se događa, samo su mi rekli da dolazim kod ‘El Patrona’. Ja nisam gledao televiziju, niti čitao novine, tako da nisam imao pojma o kome se radi. Igrali smo fudbal, a nakon toga je bila organizovana žurka sa najlepšim ženama koje sam video u životu”, rekao je Maradona.

Sa jedne strane stoji revolucionar, komunista i heroj posleratne Kube, a sa druge fudbaler, sportska ikona i idol mnogih širom sveta. Deluje kao nespojiv spoj, ali Fidel Kastro i Dijego Maradona su bili više od prijatelja. Neretko je Argentinac o Kastru govorio kao o svom “drugom ocu”. Maradona nikada nije krio da ga zanima politika, da je levičarski orijentisan i da podržava kako Kastra, tako i Če Gevaru.

Prvi put su se upoznali 1987, posle osvajanja titule prvaka sveta, ali prijateljstvo se dodatno razvilo tkom 2000-ih, kada se Dijego na Kubi lečio od zavisnosti. Četiri godine je tamo proveo i uspeo da prebrodi ozbiljnu krizu kada je umalo izgubio život, a u domovini niko nije hteo da mu pomogne, jer “niko nije želeo da im Maradona umre na rukama”, rekao je Dijego jednom prilikom.

Kada je Kastro preminuo 2016, maradona je bio uništen. Plakao je danima i kazao da takvu tugu nije osetio još od kada mu je otac umro.

Osvajanjem Mundijala 1986, herojstvom protiv Engleza što je okarakterisano kao osveta za Foklandska ostrva, Maradona je u Argentini stekao status kakas su imali Evita Peron i Če Gevara.

Dijego je imao svega sedam godina kada je revolucionar ubijen, ali je isticao da je osećaj za pravdu stekao čitajući upravo Če Gevaru. Ponosno ga je oslikao na ruci rekavši da je to “momenat kada su se dva najveća Argentinca ikada sjedinila u jednom telu”.

Poslednji dan u životu Dijega Maradone: Trebalo je da ustane u podne, to se nije desilo



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar