Imate GRČEVE I bolove nakon ODNOSA? Evo zbog čega se to dešava i da li treba da se javite doktoru

I tu može da "izađe" modrica, verovali ili ne

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

Stara izreka kaže: “Sve je to zabava i igra dok neko ne nastrada” i da, verovali ili ne, može da se odnosi i na seks.

Seksualne povrede nisu neuobičajene, te nekad nismo ni svesni da je zapravo do toga došlo, a bilo zbog straha ili srama, često oklevamo da proverimo o čemu se tu zaista radi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ipak, cervikalni bol, odnosno bol zbog nastanka modrice na grliću materice, neretko je preintezivan za ignorisanje.

Evo šta treba znati o cervikalnom bolu, po rečima stručnjaka, kako bi znali kako nastaje, kako da ga izbegnemo i kada bi trebalo da posetite doktora.

Foto: INSADCO Photography / INSADCO Photography / Profimedia

Šta su zapravo modrice na grliću materice?

Modrica na grliću materice je kada osetite bol u cerviksu – malom kanalu između vagine i materice. Može biti intezivan u predelu karlice, odnosno donjeg stomaka, ili osetiti tup bol ili nelagodu sličnu grčevima.

Obično je uzorokovan snažnijom seksualnom aktivnošću, bilo odnosima ili seksualnim pomagalima.

Doktorka i ginekolog Vendi Trubov ističe da je grlić materice poput bilo kog drugog dela tela, te lako može doći do modrica ako je povređen.

Veću sklonost modricama, imaju devojke kojima je grlić prirodno niži, ali su tome sklone žene tokom ili nakon menstrualnog ciklusa.

Foto: Freepik/user18526052

Znaci i simptomi

Ukoliko ste povredili cerviks, velike su šanse da ćete simptome osetiti i sledećeg dana. Ovo su, po rečima stručnjaka neke opšte smernice o tome kakvi bi mogli da budu simptomi:

  • Bol i grčevi: Možete osećati bol u sebi, koji je sličan ili intenzivniji od osećaja koji imate tokom menstruacije.
  • Bolni seks: Seks koji je u početku prouzrokovao cervikalni bol mogao je i sam biti bolan, a svaki prodor ili odnos nakon toga takođe može da boli dok ne zacelite.
  • Uočavanje: Moguće je da bi, ako je seks bio naročito grub, moglo doći do primećivanja modrica na intimnoj regiji.
  • Mučnina: Bol i grčevi mogu prouzrokovati mučninu.
Foto: Freepik/diana.grytsku

Lečenje modrica na grliću materice

Modrice na grliću materice obično se same rešavaju i ne treba im previše vremena da zarastu. Stručnjaci ističu da može potrajati nedelju ili nešto više dana, da se osećate potpuno dobro.

Zato je najbolje da izbegavate seksualne odnose, ali i naporne aktivnosti, kako bi se telo pravilno odmorilo i oporavilo.

Kada treba da se obratite doktoru?

Kako dr Trubov ističe, modrice na grliću materice trebalo bi da se izleče izbegavanjem vaginalne penetracije. Ipak, ako ovo stanje potraje duže ili vam se ovako nešto često dešava, trebalo bi ipak da posetite svog ginekologa i obavite detaljnije analize.

Foto/Pexels.com/Polina Zimmerman

Kako sprečiti modrice na grliću materice?

Razumevanje vašeg tela – uključujući i to gde se nalazite u menstrualnom ciklusu i da li ste dovoljno uzbuđeni za odnose – ključni su za sprečavanje modrica na grliću materice u budućnosti.

Na primer, možda ćete želeti da grubi seks smanjite na minimum tokom perioda kada vam je grlić materice niži (na primer tokom i posle menstruacije).

Takođe je važno osigurati da ste se potpuno uzbudili pre vaginalnog odnosa, jer uzbuđenje čini da vam se vrat maternice podigne u vaginalni kanal, što ga čini težim za udaranje.

Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

Pored toga, Trubov predlaže menjanje stvari tokom seksa akovam nešto ne prija: “Ako je odnos neprijatan, preporučila bih promenu položaja, povećanje predigre i upotrebu lubrikanata. Prevencija je usredsređena na izbegavanje ponašanja koje to uzrokuje. Ako shvatite da je položaj vašeg grlića takav da dobijate “udarce” o zid, promenite način na koji radite stvari u krevetu”.

Razumevanje tela i fizionomije je izuzetno važno, bilo da imate seks sa drugom osobom ili sami sa sobom.

U međuvremenu, pobrinite se da svom telu date vremena da se zaceli i imajte na umu ove savete, kako se ne bi dešavalo da ponovo dolazi do modrica na grliću materice.

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs, mindbodygreen.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar