Pravite OGROMNU grešku ako bacate koru pomorandže: 6 razloga zbog kojih ne smete to da radite

Koru možete da iskoristite na mnogo načina

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/congerdesign

Koru pomorandže možete iskoristiti na mnogo načina, i prava je šteta baciti je.

Zbog svog sastava, kora pomorandže može da pomogne zdravlju organizma.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U kori ima 200 puta više vlakana nego u samom plodu, ali i dva puta više kalcijuma, 55 vrsta flavonoida i preko 170 različitih vrsta fitonutrijenata. U kori pomorandže nalazi se vrlo mala količina masti, dok holesterola i natrijuma uopšte nema.

Možete koristiti svežu koru ili je osušiti i od nje napraviti čaj.

Evo za šta je sve dobra kora pomorandže:

1. Štiti srce

Čaj od kore pomorandže će zaštiti srce tako što reguliše nivo krvnog pritiska, a on je jedan od najčešćih krivaca za srčane bolesti.

2. Jača imunitet

Dobro je poznato da pomorandža zbog velike količine vitamina C pogoduje imunitetu. Baš kao i sam plod i čaj od pomorandžine kore će jednako povoljno delovati na imunitet, zaštititi vas od prehlade, glavobolje, oterati hronični umor.

Foto: Pixabay/esudroff

3. Ima protivupalno dejstvo

Zvuči neverovatno, ali narandžina kora sprečava i nastanak upala, što je jedan od bitnih inicijalnih faktora za razvoj mnogih teških oboljenja. Ona ima protivupalna svojstva i u organizmu deluje veoma slično kao industrijski lekovi kojima je cilj da suzbiju zapaljenske procese u ljudskom telu.

4. Ublažava respiratorne probleme

Ukoliko jedete svežu koru pomorandže, razbićete sekret i očistiti pluća. Mnogim istraživnjima je dokazano da je kora vrlo efikasna u lečenju respiratornih tegoba. Ublažava simptome astme i bronhitisa.

Foto: Pixabay/esudroff

5. Uništava loš zadah

Žvakanje kore od pomorandže će omogućiti da se vrlo brzo otarasite neprijatnog zadaha i izbelite zube.

6. Osvežava kožu

Pomešajte izrendanu koru pomorandže i malo meda i nanesite na lice. Ova maska će izjednačiti ten i vratiti koži elastičnost i sjaj.
Pored vitamina C, u kori se u velikim količinama nalazi i vitamin A, koji takođe jača značajno imunitet.

Foto: Pixabay/S. Hermann & F. Richter

Priprema čaja:

Priprema ovog napitka je krajnje jednostavna. Pre nego što upotrebite koru, potrebno je da je dobro operete.

Rastvorite kašiku limunovog soka i kašiku sirćeta u šolji vode, pa potopite pomorandžinu koru, kako biste efikasno uklonili sve štetne materije.

Nakon toga čuvajte koru na tamnom mestu dok se ne osuši. Za to će biti potrebno nekoliko meseci.

Osušenu koru onda možete koristiti za pripremu čaja.

Osušene kore prelijte toplom vodom i ostavite da ostoje 3-5 minuta. Nakon toga uživajte u odličnm ukusu ovog čaja.



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar