DIVNO

Srpskog neurohirurga nisu mogli kupiti zlatom: Andrija odbio SVE PONUDE, nije hteo iz svoje zemlje

"Nisam mogao da prihvatim, nisam mogao pre svega zbog sebe samog, zbog porodice, zbog mog naroda kome su preko potrebni lekari, i zbog naše države Srbije"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: RINA

Neurohirurg Kliničkog centra Srbije dr Andrija Savić odbio je ponude koje su dostizale i 15.000 dolara mesečne plate da bi novim poslodavcima stavio na raspolaganje svoje stečeno znanje i iskustvo, mogao je da bira državu, prestižne klinike i samo izgovori cifru. Ali, sve je odbio.

“Tačno je da sam imao ponude iz Nemačke a poslednja veoma ozbiljna bila je pre nepunu godinu u hotelu “Šeraton” u Novom Sadu gde su došli agenti vodećih ustanova iz Saudijske Arabije. Neophodni su im bili neurohirurzi zbog dešavanja na Bliskom istoku. Ponuda se bazirala na zaista velikom novcu. Ali nisam mogao da prihvatim, nisam mogao pre svega zbog sebe samog, zbog porodice, zbog mog naroda kome su preko potrebni lekari, i zbog naše države Srbije. Ne svodi se život samo na materijalne stvari, i neće me nikakav novac ispuniti ako smo iznutra prazni, ako nemamo taj unutrašnji mir. Novac mi nikada nije bio na prvom mestu, već porodica prijatelji i moja zemlja“, kazao je dr Andrija Savić, neurohirurg.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Foto: RINA

Ovaj srpski stručnjak do sada je obavio na hiljade veoma složenih hiruških zahvata na otvorenom mozgu, kičmi i perifernom nervnom sistemu. Šestog oktobra ove godine prvi put u istoriji srpske hirurgije stiga je dokument Evropske asocijacije neurohirurga koja je nagradila dr Savića velikim priznanjem za operativni zahvat ,”transfer nerava“. To je specijalna metoda koja omogućava osobama sa invaliditetom da ponovo pokrenu oduzete delove tela.

“To je jedan deo moje doktorske disertacije koji sam prikazao na evropskom kongresu neurohirurga. Uz minimalnu tehnološku podršku, ali pomoću veštine i znanja. Zahvat se radi kada su spinalni nervi iščupani iz kičmene moždine gde smo uspeli da premostimo oštećene nerve i zahvaljujući čemu su mnogi uspeli da ponovo izgubljenom šakom pomiluju decu po kosi ili stisnu ruku prijatelju. U tome smo jedinstveni u svetu i tu je velika šansa srpske hirurgije“, navodi ovaj vrhunski lekar.

Ovo priznanje ne pripada samo meni već i mojoj državi, svim kolegama i onima od kojih sam ja učio. Zato moram da pomenem te sjajne hirurge i moje učitelje, kao što su dr Lukas Rasulić, dr Miroslav Samardžić, dr Dana Grujičić, dr Miloje Joksimović, dr Toplica Milojević, dr Vladimir Baščarević. To su ljudi koji su nesebično delili znanje sa svojim kolegama i ja sam im zauvek zahvalan“, poručio je Savić.

Inače, dr Andrija Savić poreklom je iz sela Dobrače kod Arilja. Završio je fakultet u Beogradu, a zatim šest godina volontirao dok nije dobio posao i završio specijalizaciju.

Bajker sa Rudnika ponovo ODUŠEVIO Srbiju: Nakon kuće, za Anikino zdravlje prodaje još jednu važnu stvar



Izvor: RINA

Komentari (1)

Ostavite komentar