Vučić: Odlazak na sahranu mitropolita Amfilohija je bila moja obaveza, on je bio narodni tribun!

Aleksandar Vučić obraća se nakon posebne sednice Vlade Srbije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se nakon posebne sednice Vlade Srbije.

Predsednik je rekao da su ministri raspravljali o tri teme: Dijalogu sa Prištinom, bruto domaćem proizvodu Srbije i epidemiji koronavirusa.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Svi su pričali o Kosovskom zavetu, a jedini ja nisam izdao taj princip. Kosovo je samoproglasilo nezavisnost 2008 godine, ni blizu vlasti nisam bio tada, reakcija države Srbije je tada bila katastrofalna. Kada smo došli na vlast, mi smo vratili temu Kosova na svetski sto, a mnogi koji kunu danas okrivljuju nas za probleme. Ne želim bilo kojoj majci da vratim dete u kovčegu, želim da to dete može da živi lepo u svojoj zemlji, a ne da razmišlja s kog brda će neko da puca na njega. Ljudi koji su potpisali ugovor o istraživanju o eksploataciji su protestovali protiv svojih odluka, oni u čije vreme je Kosovo proglasilo nezavisnost su sve sami Obilići, kunu i proklinju, a mi, koji se borimo za Kosovo, sve sami Brankovići.

Vučić: Priština mora da ispuni svoju obavezu prema zajednici srpskih opština 

-Upravljački tim, a ne vlada Kosova morala je da napiše statut, oni su i dostavili taj statut koji nikada nije bio prihvaćen, mene ne brine to, mi ćemo se uvek pozivati na implementaciju prvog sporazuma.

-Što se tiče Krušika i eksplozije nismo imali na sednici raspravu, tražio sam izveštaj nadležnih službi, čekamo da dobijemo kompletan izveštaj, reč je o nesreći tehničke prirode. Svi koji su odgovorni, naravno, biće izloženi odgovornosti, izražavam saučešće porodici poginulog radnika Krušika”, rekao je predsednik Srbije.

AMERIČKI IZBORI

-Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nema sumnje da bi za Srbiju bilo “nešto lakše” kada bi na sutrašnjim izborima u SAD pobedio kandidat republikanaca i aktuelni predsednik SAD Donald Tramp.

-Vučić je govoreći o kosovskom problemu, rekao da za Beograd ostaju važni američki izbori na kojima je, bez sumnje, favorit demokratski kandidat Dzo Bajden, sa kojim, kako kaže, lično ima korektne odnose, ali čija politika nije bila naklonjena Srbiji.

“Ta politika i neće biti naklonjena Srbiji i to nema veze sa dobrim ličnim odnosima, to moramo da znamo”, rekao je Vučić.

SAHRANA AMFILOHIJA

-Što se tiče odlaska u Podgoricu, to je bila moja odluka da otputujem na sahranu mitropolita Amfilohija, to nije pitanje ličnog odnosa, niti mislim da patetišem sad po tome. Amfilohije je bio narodni tribun koji se retko rađa i moja je želja bila samo da odem na sahranu, mnogima je smetao moj jučerašnji odlazak u Podgoricu, ja sam bio zadovoljan i meni je mesto bilo tamo. Ko je tražio da  ja govorim na sahrani? Ustanovićete da nisam ni tražio da govorim, meni nije bilo ni vreme ni mesto da govorim na takvom skupu. Moj odlazak je bio obaveza da odem i da se poklonim, obišao sam srpsku kuću i pitao se kako da pomognemo Srbima koji žive u Crnoj Gori. Moje gostovanje na televiziji Crne Gore je bilo pristojno i mislim da sam dobro odgovorio na sve napade, rekao je predsednik Srbije.

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar