JASAN

Zaraženih ima previše, a tek smo na početku: Dr Srđa Janković UPOZORIO na položaj epidemiologa

"Suština je praćenje toka epidemije, svakako će doći do trenutka kada nećemo moći da pratimo svaki kontakt i to je već sada"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: RTS/Printscreen

Član Kriznog štaba dr Srđa Janković rekao je da ne može tako lako da se prate kontakti zaraženih “jer ih ima previše”, a epidemiologa tek nešto više od stotinak u celoj zemlji.

On je objasnio da sada već nemamo dovoljno epidemiologa koji bi ispratili svaki kontaktak svakog zaraženog jer je broj preveliki. Kako kaže, kada je bilo manje zaraženih, lanac sumnjivih kontakata je bilo mnogo lakše proveravati.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Suština je praćenje toka epidemije, svakako će doći do trenutka kada nećemo moći da pratimo svaki kontakt i to je već sada, ne možemo to da ispratimo, kada je bilo manje slučajeva mogli smo”, rekao je Srđa Janković.

Janković je objasnio i da u Srbiju niko ne može ući bez popunjenog formulara i prijave, a epidemiolozi ih prate kao i kontakte zaraženih.

Imunolog je rekao i da smo tek na početku trećeg talasa, a epidemija počinje da se ubrzava.

Imamo veliki broj obolelih, a ovo se ubrzava i tek smo na početku. Ipak, dobro je što još ovo možemo da usporimo. Naš zajednički cilj treba da bude da usporimo epidemiju tako što ćemo poštovati mere”, rekao je imunolog.

S obzirom na broj oboleilih koji je juče probio sve crne rekorde, da li će biti novih mera i koliko će one drastične biti, Janković je odgovorio da se sadašnje mere moraju u potpunosti da se poštuju i da je tu ključ za rešavanje epidemije.

Mi već na snazi imamo neke mere, ma koliko one zvučale mizerno, one su ključne za sprečavanje epidemije. Ove sad mere mogu da se pooštre malo u smislu ranijeg zatvaranja lokala”, rekao je dr Janković i dodao da i to nebi značilo ništa ukoliko se striktno ne poštuju.

On je rekao i da nije sramota priznati da jedan deo društva ne prepoznaje opasnost kao i da neki deo sistema ne funkcioniše kako treba.

“Zavisi od svih nas i sprovođenja mera. Svi zajedno moramo da radimo na tome da spasemo što više života. Nije sramota priznati da jedan deo građana ne prepoznaje opasnost i to je uvek tako i svuda. Neki delovi sistema su zakazali kao i u svakom sistemu neki delovi zakažu, ali to se svuda dešava, pa čak i Nemačka koja važi za neki uređen sistem”, rekao je on.

Na pitanje zašto već sada nemamo strože mere i zašto je predsednik Srbije najavio policijski čas tek kada dođemo “do ambisa”, dr Janković odgovara ponovo da se mere moraju poštovati, “kako se do tog ambisa ne bi došlo”.

“Hajde da ne dođemo do ambisa, sa tačke gledišta epidemiologa nama nije cilj da plašimo ljude, nama je cilj da ne razmatramo tako drastične mere”, rekao je on.

Tok razgovora je nastavljen u pravcu zašto smo proletos imali drastičnije mere kada smo imali manji broj zaraženih.

“Inicijalno je imalo smisla prvi udar dočekati ga drastičnim merama, ali kako je to potrajalo mesecima, nije rizik samo po ekonomiju, već i po zdravlje i psihološki uticaj. Bio je početak, nismo ni znali koliko će trajati, nadali smo da ćemo obezglavati virus tada. Bilo je naznaka da je to moguće. Ali virus je nepredvidiv, imali smo jedan relativno jak talas preko leta, i sada ovaj jesenji, ali mi ne smo sebi da dozvolimo luksuz da život stane”, objasnio je dr Janković.

Dr Srđa Janković o JEDINOJ stvari za koju se sada borimo: Zabrinjava sve veći broj ljudi na respiratorima

Dr Srđa Janković se HITNO uključio u Dnevnik RTS! Njegove reči o koroni u Srbiji su UPOZORAVAJUĆE za sve



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar