Ako ste poručili nešto preko Aliekspresa ili Alibabe, čekaćete do daljnjeg

Zamolili su korisnike njihovih usluga za razumevanje i naveli da će ih o svim promenama pravovremeno obaveštavati

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Pixabay

Zbog novog koronavirusa pojedine avio-kompanije koje prevoze pošiljke iz zemalja Zapadnog Balkana ka Kini, ali i u obrnutom smeru, privremeno su zaustavile svoje letove, pa građanima regiona roba koju su naručili onlajn putem, stiže sa zakašnjenjem.

Na pitanje Pošti Srbije, da li su isporuke iz Kine obustavljene, odnosno usporene kao i koliko malih paketa iz Kine je izostalo u odnosu na uobičajeni period i šta se preduzima da se uspostavi redovna isporuku pošiljaka iz Kine, u ovom preduzeću rekli su Tanjugu da za sada nemaju ništa da dodaju na ono što su ranije saopštili.

Prethodno je Pošta Srbije saopštila da je obaveštena od avio-prevoznika Lufthansa i LOT da su radi prevencije opasnosti od širenja koronavirusa letovi prema Narodnoj Republici Kini obustavljeni do daljnjeg, što će uticati na uobičajeno poštansko poslovanje u razmeni pošiljaka.

Zamolili su korisnike njihovih usluga za razumevanje i naveli da će ih o svim promenama pravovremeno obaveštavati.

Onlajn kupovina proizvoda iz Kine preko sajtova Aliekspres i Alibaba sve je popularnija na Balkanu, pa se zbog zaustavljenog avio saboraćaja ovih dana mnogi pitaju hoće li dobiti ono što su naručili, piše BBC na srpskom jeziku.

Nekoliko regionalnih pošti izdalo je saopštenje o otežanom avio-saobraćaju, a kako prenose Hrvatski mediji, više od 100.000 paketa kupaca iz te zemlje, koji su preko Aliekspresa poručili robu, ostalo je u skladištima u Kini.

To što je transport na relacijama ka Kini zaustavljen, ne znači nužno da će sve pošiljke sa Aliekspresa kasniti, tvrde u Pošti Crne Gore.

“Pošta Crne Gore je, kao i ostale zemlje u okruženju, od avio prevoznika Lufthansa i LOT obaveštena je da su letovi prema Narodnoj Republici Kini obustavljeni do daljnjeg. Kako je istovremeno reč o linijama poštanskog prevoza, ova činjenica će uticati na efikasnost poštanskog poslovanja u razmeni pošiljaka”, piše na sajtu Pošta Crne Gore.

Međutim, kako je objašnjeno, ovo ne znači da pošiljke čiji je sadržaj roba kupljena na Aliekspresu neće stići do primaoca.

Velike elektronske trgovine odavno imaju svoje ispostave i u drugim krajevima sveta. Dakle, iako je roba naručena na Aliexpreš-u, ne znači da “dolazi” iz Kine.

“Nijedna pošiljka čiji je sadržaj roba sa Ali Expreš-a nije zadržana u poštanskim kanalima Pošte Crne Gore. U ovom trenutku nemamo zastoj u dostavi pošiljaka”.

Roba poručena preko Ali Ekspresa nesmetano stiže i do makedonskih kupaca, tvrde u Pošti te zemlje.

“U proteklom periodu nije bilo smanjenja pošiljaka koje je primio Ali Ekpres i prema uobičajenoj dinamici pošiljke isporučuju i preuzimaju naši kupci”, piše u odgovoru na pitanja BBC-ja na srpskom iz Pošti Severne Makedonije a slanje pošiljaka u Kinu je moguće i dalje.

“JP BH Pošta” dobilo je obaveštenje od China Post iz Kine da su dobili nalog da se vrši dezinfekcija svih poštanskih pošiljaka koje su poreklom ili su bile u tranzitu preko centra prerade Vuhan.

“Takođe imamo informaciju da su avio kompanije Lufthansa, British Airways, Air France, American Airlines, Turkish Airlines obustavile letove za i iz Kine, pa se očekuje i smanjen promet međunarodnih pošiljaka iz Kine”, piše na sajtu ovog preduzeća.

Navodi se da nisu obustavili preuzimanje, preradu i uručenje poštanskih pošiljaka poreklom iz Kine, ali jesu prijem svih vrsta pošiljaka na šalterima do 1. marta. 2020. jer nisu u mogućnosti da godine otpreme pošiljke avionom zbog otkazivanja letova.

Kompanija Pošta Srpske je obustavila prijem pošiljaka iz područja Vuhana, grada koji je epicentar virusa, a za isporuke iz ostalih delova Kine je produžen rok dostave.

“Uvoz pošiljaka iz Kine za primaoce na području Pošta Srpske nije obustavljen, ali je značajno otežan. S tim u vezi, ukoliko očekujete pošiljke iz Kine, rokovi prenosa su produženi”, navodi se na sajtu tog preduzeća.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je vanrednu situaciju zbog korona virusa na globalnom nivou pre nedelju dana, jer virus nastavlja da se širi van granica Kine.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar