Ne verujte u IZMIŠLJOTINE: Evo šta je od ovih FITNES mitova istina, a šta čista laž

Bilo da ste iskusni vežbači ili rekreativci, uvek se provlače određene tvrdnje koje nisu uvek tačne

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ wayhomestudio

Večina ljudi, barem jednom u životu, susretne se sa tvrdnjama različitih “profesionalaca” (pogotovo na internetu), koji “najbolje znaju šta i kako treba”.

Nekada, određeni mitovi jesu istina. Ali, u većini slučajeva, u pitanju su samo najobičnije izmišljotine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sigurni smo da ste se nakon vežbanja određeni vremenski period, barem jednom zapitali kako je moguće da trenirate, a kazaljka na vagi pokazuje istu kilažu, ili ste mišljenja da žene, primera radi, ne smeju da koriste tegove jer će izgledati nabildovano.

Na ove i druge nedoumice, fitnes treneri su za portal Bright Side otkrili u šta ne bi trebalo da verujete, a ukoliko imate bilo kakva pitanja vezana za svoju fitnes rutinu, savetuju da se obratite stručnjacima, te da odgovore na ovakva pitanja ne tražite od onih koji nisu u materiji.

Foto: Freepik/Racool_studio

Mit: Trening je efikasan samo ako su vam mišići “upaljeni”nakon toga. Istina: Bol u mišićima je rezultat mikrotraume koju mišići doživaljavaju tokom treninga.

Mit: Istezanjem nakon treninga smanjujete otok mišića. Istina: Istezanje je obavezno kako biste opustili mišiće i dozvolili im da normalno “zarastaju”.

Mit: Što duže trenirate, bolji su rezultati. Istina: Najbitniji faktor je kvalitet treninga, a ne dužina istog.

Mit: Trebalo bi da trenirate ili svaki dan ili što češće. Istina: Odmor između treninga bi trebalo da bude barem tri, do četiri dana.

Mit: Treninzi snage i sa tegovim, čine da žena izgleda nabildovano. Istina: Ovakav tip treninga čini telo dodatno oblikovanim.

Mit: Ako vežbate, nema veze čime se hranite. Istina: Za dobre rezultate, ishrana je od presudnog značaja.

Devojka sa tegovima, Foto:Freepik/teksomolika

Mit: Odeća od neoprena ili sintetike će pomoći da brže izgubite kilograme. Istina: Ukoliko ste čuli za “efekat staklene bašte”, onda vam je jasno da ovakav tip odeće može napraviti ozbiljnu štetu vašem telu i narušiti vam zdravlje.

Mit: Rutina mog prijatelja će da odgovara i meni. Istina: Fitnes programi se prave individualno, odnosno, za svakog posebno. Ono što pomaže nekome, ne znači da će odgovarati i vama.

Mit: Vaga pokazuje rezultate vašeg vežbanja. Istina: Ne bi trebalo da se oslanjate na ovakav tip merenja, jer ćete sa istom kilažom, ako vežbate redovno, delovati više fit, iz razloga što se salo menja mišićima. Ukoliko želite da se izmerite, koristite krojački metar koji će vam pre pokazati realne rezultate.

Mit: Najpre salo odlazi sa delova koje je najteže skinuti. Istina: Suvišna masnoća najpre odlazi sa delova koje niste “targetirali”, odnosno, sa delova na koje ne obraćate posebnu pažnju, niti su željeni cilj.

U koje od ovih mitova ste vi verovali?

Pišite nam u komentarima.



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar