Postoje 4 arhetipa TUGE, kom vi pripadate?

Svako se u nekom periodu života susreo sa ovim osećanjem

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/jcomp

Koliko god pozitivna osoba bili, neminovno je da u nekom trenutku života osetite tugu.

Ona vas može zadesiti u najrazličitijim situacijama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

I to ne samo kada izgubimo voljenu osobu.

Ona može da se dogodi i kada nam se promeni život, a s obzirom na globalnu pandemiju, može se reći da svi prolazimo kroz neku vrstu tuge.

Način na koji prolazimo kroz tugu je, za svakoga, individualan.

Prvi korak koji treba da se napravi jeste da se prepozna njen arhetip.

Što su arhetipi tuge?

Terapeut i stručnjakinja za tugu Anet Čajld je opisala šta su zapravo arhetipi tuge i kako da otkrijete koji ste vi.

“Otkrila sam da najpouzdanije svetlo koje će zasijati u tami, ono koje je prikupljeno iz kolektivne mudrosti onih koji su hodali pre nas”, kaže Anet.

Ona je, tokom svoje 25-godišnje karijere primetila različite obrasce među svojom ožalošćenom klijentelom. Kako bi ljudima pomogla u procesu tugovanja, stvorila je četiri arhetipa tuge.

Foto: Freepik/cookie_studio

Artehtipovi su kao ulica kojom smo odlučili da krenemo i na svakom putu ćemo se, uz podršku i obrazovanje, verovatno prespojiti u drugu traku i promeniti svoje obrasce suočavanja.

1. “Hodočasnik”
Više od polovine njenih klijenata odgovara arhetipu hodočasnika. Hodočasnici, uopšteno, teže gravitacijskim odnosima, kao što su terapija, ili podrška utemeljena na verovanju i nadi. Po prirodi su nežni i pouzdani, a tokom vremena gubitka i tuge postaju oprezni i nesigurni u put koji predstoji. Obično ne traže terapiju kao brzi popravak, već je traže zato što žele druženje na putovanju, nekoga ko će im pomoći da “počiste” nered koji tuga ostavlja za sobom.

U takvoj terapiji, hodočasnici ulaze celim srcem i dušom u proces ozdravljenja i stvaraju duboke i dugotrajne odnose sa onim ko im pomaže na tom putu. Hodočasnik može da stigne na terapiju zbog gubitka, ali će verovatno ostati tamo da uči i raste.

Foto: Freepik/rawpixel.com

2. “Seljanin”
Seljani vole da imaju čvrst sistem potpore. Oni obično imaju “komplet alata” za upravljanje osjećanjima. Okreću se terapiji da bi umanjili šanse da budu nepripremljeni kad im tuga jednom “pokuca” na vrata. Seljani imaju naviku beleženja prošlih iskustava. Cilj im je da budu spremni na sve što može da dođe. Svojim direktnim i logičnim pristupom budućnosti, oni obično služe kao dobri primeri drugima.

3. “Pionir”
Anet se najmanje susretala sa arhetipom pionira. Pioniri se prilagođavaju tugi učeći kako da se kreću s njom, a ponekad i kroz nju ili oko nje. Pioniri obično koriste gubitke svog života kao gorivo. Oni će najverovatnije eksperimentirati sa stvarima kao što su vežbanje, putovanje i novi hobiji da bi “prehodali” tugu.

Ova tendencija ne znači da pioniri zaobilaze bilo koju teškoću. Jednostavno se kreću kroz nju.

Ako je vaša reakcija na tugu čitanje četiri različite knjige o samopomoći, slušanje audioknjige, organiziranje zabave, a zatim ustajanje rano sledećeg jutra, mogli biste odlično da se uklopite u pionirski arhetip.

Foto: Freepik/jcomp

4. “Putnik”
Putnici su spremni da se “uklope” sa tugom i da joj dopuste da ih odvede gde god hoće. Oni teže pronalasku svetlosti na svom putovanja i teže rastu. Oni slede svoj put.

Navigacija tugom iz konteksta ova četiri arhetipa je kao posedovanje kompasa u trenutku kada se osećamo izgubljeni i sami. Arhetipovi nam pomažu da pronađemo snagu u svojim obrascima i omogućuju nam da prepoznamo potencijalne zamke. Oni nam omogućuju da sa malo više sigurnosti idemo napred, znajući da su i drugi putovali istim putem.



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar