TUGA I JEZA

PODACI koji slamaju srce: Žene su u vanrednom stanju trpele NASILJE od muževa samo zbog jedne stvari

U vreme vanrednih mera manje je žena odlazilo u Sigurnu kuću, kaže direktorka Sigurne kuće u Nišu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Miroslaw Dziadkowiec / Alamy / Profimedia

Dok su na snazi bile vanredne mere tokom epidemije virusa korona manje žena tražilo je utočište u niškoj Sigurnoj kući, ali je u tom periodu više njih zvalo SOS telefon za žene i decu žrtve porodičnog i partnerskog nasilja, kažu iz ovih organizacija.

U vreme vanrednih mera manje je žena odlazilo u Sigurnu kuću, kaže direktorka Sigurne kuće u Nišu, Sonja Šćekić, ali tumači da taj podatak ne govori da li je zaista manje njih trpelo nasilje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Žene žrtve nasilja u tim situacijama problem nasilja stavljale po strani, a da su se više bavile očuvanjem zdravlja porordice, obezbeđivanjem primarnih potreba za porodicu i decu”, objašnjava Šćekićeva.

Nakon što su mere ukinute, dodaje, broj prijava se već od avgusta vratio u okvire u kojima je bio i ranije.

U istom periodu, na telefon za prijavu porodičnog i partnerskog nasilja bilo je više poziva žena, ukazuje Ana Saćipović koja je pokrenula ovu SOS liniju.

“U periodu od marta do juna nama se javilo 104 korisnika. To povećanje od negde preko 30% u odnosu na isti period prošle godine kada nije bio kovid. Žene su nama prijavljivale da ne mogu da izađu iz kuće i prijave nasilnika u vreme policijskog časa. Reagovano je na našu inicijativu u tom slučaju. Pojedine korisnice nisu mogle da budu smeštene u Sigurnu kuću”, kaže Saćipovićeva.

Saćipović kaže da su sa koleginicama iz Vranja tražile od Vlade da se žrtvama nasilja u vanrednom stanju olakša da nađu zaštitu i da dođu do Sigurne kuće, na šta su odreagovali. Sigurna kuća je, kaže direktorka, bila dostupna i kada je bio policijski čas, te su žene mogle da i tada dobiju utočište zbog nasilja.

“Mi smo žene bodrili da to što je zabrana kretanja ne znači da žrtva ne treba da prijavi nasilje. Tokom policijskog časa bili smo dostupni, kao i tokom vanrednih mera. Kada žena prijavi nasilje, ona prijavi policiji ili Centru za socijalni rad. Istog trenutka službenici policije i stručni radnici Centra izlaze na mesto gde se nasilje desilo i preduzimaju sve što treba”,  kaže Šćekićeva.



Izvor: Južne vesti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar