REVOLUCIJA u još jednom sportu sa loptom: Nova pravila će značajno promeniti rukomet kakav smo poznavali

Sve promene će se testirati na utakmicama katarskog državnog prvenstva

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/facebook.com/ehf.champions.league

Međunarodni rukometni savez (IHF) počeo je u katarskoj Dohi sa probom tri nova pravila igre, kojim će pokušati da rukomet učini atraktivnijim, privlačnijim i dinamičnijim.

Prva promena pravila se odnosi na pasivnu igru u napadu, kojim bi u trenutku kada sudije podignu ruke za pasivnu igru napadačke ekipe bila dopuštena još samo četiri dodavanja umesto dosadašnjih šest.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Druga promena se odnosi na izvođenje lopte sa sredine igrališta kada se primi gol.

Do sada se “brzi centar” izvodio na način da igrač mora da stoji na crti sredine terena, a protivnički igrač ne sme da ga ometa u prečniku od metar i po. Prema novome, centar se može izvoditi unutar središnjeg kruga prečnika tri metra u kojem ne sme biti protivničkih igrača.

Napokon, treće pravilo se odnosi na zaštitu golmana. Do sada je namerno gađanje loptom glave golmana bilo sankcionisano samo prilikom izvođenja sedmeraca, a sada će se sa dve minute kažnjavati takvi pokušaji sa bilo kojeg dela terena, pod uslovom da napadač nije nepravilno zaustavljen od strane igrača u obrani.

Sve promene će se testirati na utakmicama katarskog državnog prvenstva.

Ukoliko nova pravila prođu testiranje i odobri ih Komisija za takmičenja i pravila igre IHF-a, pravila će se implementirati u sledećem olimpijskom ciklusu.

Neslavan KRAJ najboljeg rukometaša današnjice: Takmičenje BEZ Karabatića posle 19 godina (FOTO)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar