OBJEKTIV OTKRIVA

TEST na koronu je negativan, a imate SVE simtome? Pulmolog odgovara da li vam je potrebno lečenje

Dr Tatjana Radosavljević objašnjava protokol lečenja pacijenta koji imaju upale pluća slične kovidu, ali im ova zaraza nije potvrđena

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Youtube/Printscreen, dr Tatjana Radosavljević

“Ako liči na kovid, onda jeste kovid, bez obzira na rezultat PCR testa”. Ovako glasi lekarsko pravilo koje se primenjuje od početka pandemije korona virusa.

Znači li to da pacijent negativan na koronu treba da se leči istim lekovima kao kovid pozitivan pacijent, ako ima iste simtome, za Objektiv.rs je odgovorila dr Tatjana Radosavljević, pulmolog. 

Isto tako, naša sagovornica je objasnila da li je potrebno lečenje pacijenta sa kovid pozitivnim testom, ako su svi simtomi izostali. 

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Foto: Tanjug /ZORAN ZESTIC/ nr

Test nije jedino merilo

Postoji mnogo razloga zbog kojih PCR test na kovid može da bude negativan, iako je pacijent zaražen koronom, kaže doktorka.

“Može da se desi da bris tehnički nije uzet kako treba, zbog čega rezultat testa nije validan. Osim toga, dešava se da je test urađen nakon dužeg perioda, kada je virus već dospeo u pluća. Zbog toga test ne može da se uzima kao jedino merilo”.

Foto: TANJUG / LAZAR LAZAREVIC

Bela pluća i kiseonik u krvi

Ako postoje simtomi i odgovarajući pokazatelji, pacijent će se tretirati kao da ima kovid uprkos negativnom testu, kaže pulomolog Tatjana Radosavljević.

“Kovid može da se utvrdi  bez testa na osnovu specifičnih simtoma. To su nalazi pluća i pojava tkz. belih pluća, koja se retko dešavaju kod običnog gripa. Pad koncentacije kiseonika i laboratorijske analize takođe mogu da pokažu da se radi o kovidu, dok su antitela nakon petog dana nepogrešiva”.

Foto/Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Antibiotici i sistemska terapija

Kada lekar uspostavi dijagnozu kovida i bez testa, takav pacijent leči se istom terapijom koja se nalazi u kovid protokolima.

“Koja će to tačno da bude terapija, zavisi od kliničke slike, težini simtoma, trenutnog protokola i stava bolnice. To mogu da budu antibiotici, ali i neka druga, sistemska terapija. Ukoliko tako struka nalaže, propisuju se lekovi koji su pogazali najbolje rezultate kod sličnih slučajeva”,  objašnjava naša sagovornica.

Foto: E-stock/Dušan Milenković, Freepik/YusufSangdes

Kada simtoma nema, kovid terapija nije potrebna

Kada pacijent sa pozitivnim PCR testom nema nikakve tegobe niti simtome kovida, važno je samo da se njegovo stanje prati, objašnjava dr Radosavljević.

“Uglavnom lekari preporučuju odmor i jačanje imuniteta, što je jako važno čak i kada simtoma nema. Važno je uraditi preventivne preglede i analize, jer se dešava da postoji problem sa plućima zbog korone koji je asimtomatski. Ukoliko je sve u redu, nije potrebna nikakva medikamentna terapija.”

 

Piše: Aleksandra Vasić

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar