Komemoracija u Kinoteci: Paskaljević je bio čudesan reditelj, svet je izgubio filmskog velikana (FOTO)

Uz odlomke iz njegovih najboljih filmova su se od njega oprostili porodica i prijatelji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Tanjug/Dragan Kujundžić

Porodica, prijatelji, kolege i poštovaoci dela jednog od najznačajnijih reditelja jugoslovenske i srpske kinematografije odali su poslednju počast Goranu Paskaljeviću na komemoraciji koja je povodom njegove smrti upriličena danas u Jugoslovenskoj kinoteci.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Foto/Tanjug/Dragan Kujundžić

Osim članova porodice komemoraciji su između ostalih prisustvovali Radoslav Rale Zelenović, kompozitor Zoran Simjanović, reditelji Slobodan Šijan i Goran Marković, glumice Branka Petrić i Mira Banjac.

Foto/Tanjug/Dragan Kujundžić

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić pozvao je na početku prisutne da minutom ćutanja odaju počast velikanu domaće kinematografije,a nakon toga su na velikom platnu usledili odlomci iz filmova Gorana Paskaljevića.

Prvo se od svog prijatelja opostila glumica Svetlana Ceca Bojković.

Foto/Tanjug/Dragan Kujundžić

“Goran je voleo život, uživao u komunikaciji sa ljudima i sve to unosio u svoje stvaralaštvo. Zato je njegov odlazak nagao. Proneo je našu kulturu širom sveta… bio je naizgled racionalan, duhovit i racionlalan, ali je krio duboku ranjivost i to ga je izdvajalo od drugih autora i doprinelo da dopre do široke publike koja je to prepoznala. Iz odlomaka njegovih filmova videli smo da je tu puno lirike, humora, empatije, emocija…Paskaljević je bio čudesan filmski autor bogatog dela i umeo je da uživa u životu “, kazala je Bojković.

Čuveni scenograf Miljen Kljaković Kreka kazao je da je ne samo naša već i svetska kinematografija izgubila filmskog velikana.

Foto/Tanjug/Dragan Kujundžić

“Goran je bio veliki sineista, ali i običan čovek. Ostavio je izuzetan opus iza sebe ali je bio čovek koji je pre svega nosio mnogo empatije ” kazao je Kljaković. Žan Luj Falkoni, ambasador Francuske u Beogradu napomenuo je da Goran Paslkaljević svojim delom i životom najsnažnije simbolizovao francusko-srpsko prijateljstvo.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar