Jeftino i prirodno: 7 domaćih zamena za šampon za kosu (RECEPTI)

Probajte neki od domaćih načina za negu kose

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ valuavitaly

Kada vam dosade razni šamponi za kosu, uvek možete da se okrenete domaćim alternativama.

Svi ovi načini su veoma jeftini i jednostavni, ali su istovremeno veoma efikasni u negi kose.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

A što je najvažnije sve potrebne sastojke već imate u kući.

Samo morate da utvrdite koji od ovih 7 domaćih “šampona” vam najviše odgovara.

1. Soda bikarbona

Soda bikarbona je u stvari prirodni piling, što znači da može da ukloni mrtve ćelije kože i nečistoće, smanji višak ulja i pomogne vam da vlasište oslobodite od peruti i svraba.

Recept: Uzmite 1 kašičicu sode bikarbone za 1 šolju vode. Gusta i kovrdžava kosa možda će trebati više sode, dok će tanka i suva kosa trebati manje. Ulijte smesu u bocu i mućkajte dok se soda ne otopi. Iscedite smesu na mokru kosu i utrljajte, počevši od korena.

Pranje kose, Foto:Freepik/freepik

2. Jabukovo sirće

Ono pruža neophodne minerale i vitamine koji podržavaju sjaj, snagu i glatkoću, pomažu u održavanju boje kose i prilagođavaju pH ravnotežu kose.

Recept: Pomešajte kašičicu jabukovog sirćeta sa šoljom vode u boci i protresite. Izlijte ga na kosu nakon što ste je oprali, a zatim temeljno isperite.

Foto: Pixabay/wicherek

3. Žumance

Jaja su puna proteina i vitamina koje će vaša kosa obožavati. Jaja deluju kao površinski aktivna supstanca i uklanjaju prljavštinu sa vaše kose. Deluju i kao regenerator za suvu kosu. Sve u svemu, ostaviće vašu kosu mekom, čistom i sjajnom.

Recept: Izmutite jaje u flaši. Celo jaje izlijte na mokru kosu. Ostavite da deluje 1 do 3 minuta, a zatim isperite hladnom vodom.

Foto: Pixabay/Philipp Kleindienst

4. Limunov sok

Limun ima nutritivnu snagu i jedna je od najjeftinijih i najlakših alternativa šamponu. Limunska kiselina ima antimikrobna svojstva, a zbog svog pH regulatora on je sjajno sredstvo za pranje, posebno za kosu koja ima perut. Možete ga koristiti i kao prirodni posvetljivač.

Recept: Iscedite 1 kašičicu limunovog soka u 2 šolje vode i protresite. Smesu izlijte na kosu, masirajte je 2 do 3 minuta, a zatim operite.

Foto: Freepik/ diana.grytsku

5. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje koristi se za skoro sve, od uklanjanja šminke do zaštite od sunca. Prepuno vitamina, podstiče rast kose, čuva je od suvoće i štiti od negativnih uticaja okoline. Takođe sprečava gubitak kose i korisno je kod smanjenja peruti.

Recept: Nanesite kokosovo ulje noću na suvu kosu, pazeći da su svi pramenovi prekriveni, a zatim kosu zamotajte u peškir i ostavite da odstoji 20 do 30 minuta.

Foto: Freepik/Racool_studio

6. Čaj

Zahvaljujući kofeinu, čaj podstiče protok krvi, hidrataciju kože i isporuku kiseonika u vašem telu – a sve te stvari direktno poboljšavaju rast kose i sprečavaju njen gubitak.

Recept: Skuvajte lonac čaja, pustite da se ohladi i utrljajte ga u kosu.

Foto: Freepik/ freepik

7. Maslinovo ulje

Bogato hranjivim sastojcima, maslinovo ulje poseduje mnoštvo omekšavajućih svojstava i deluje kao prirodno hidratantno sredstvo, čineći kosu mekom, elastičnom i zdravom. Najkorisnije je za obojenu, gustu i suvu kosu.

Recept: Količina koja vam je potrebna zavisi od dužine vaše kose. Za kratku kosu nije potrebno više od kašičice toplog maslinovog ulja, dok će dužoj kosi trebati do 1/4 šolje. Utrljajte ga u teme 15 minuta, a zatim isperite.



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar