ALARMANTNO

Korona će povećati broj ljudi umrlih od RAKA u Srbiji! Zastrašujuće upozorenje srpskog lekara za Objektiv

Profesor dr Slobodan Čikarić kaže za naš portal da samo pacijneti koji dolaze na godišnje kontrole mogu na kratko da odlože pregled

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
foto: printscreen / YouTube

Zbog vanrednog stanja, izbegavanja pregleda i pandemije, broj pacijeneta koji će umreti od karcinoma biće mnogo veći nego prošle godine. Koronavirus će doprineti broju umrlih, koji bi se verovatno na vreme izlečili da nije bilo korone, kaže za Objektiv. rs profesor dr Slobodan Čikarić, radiolog-onkolog i počasni predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka.

Broj zaraženih koronom biće premašen brojem pacijneta sa karcinomom, zbog čega lečenje i kontrola onkoloških pacijenata ne treba da se odlaže ni u kom slučaju. Potrebno je pronaći adekvatne načine za njihovu kontrolu, ali pre svega izbegavati gužve u čekaonicama i na pregledima, kaže onkolog.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Odlaganje preventivnih pregleda i kontrola biće fatalno

Onkološka služba je u teškoj situaciji jer ne može na vreme da reaguje kao što je slučaj u redovnim okolnostima, kaže profesor Slobodan Čikarić za naš portal.

Korona je sigurno uticala na prognozu i lečenje, dok svako čekanje ugrožava onkološkog pacijenta. U roku od postavljanja dijagnoze, u roku od najkasnije 20 dana treba započeti lečenje. Zbog korone, odlaganja kontrole od strane pacijenta i manje preventivnih pregleda,  broj izlečenih u Srbiji ove godine biti mnogo manji, to je moja lična procena”, kaže profesor Čikarič.

Uvećaju se osam puta za pola godine

Pojedini karcinomi mogu da se uvećaju dva puta za samo dva meseca, objašnjava onkolog-radiolog.

“Ako neko ne dolazi na kontrolu i čeka pola godine zbog rizika od korone, to znači da njegov karcinom može da se uveća i do osam puta. Od prvog stadijuma, on dolazi kod lekara tek u četvrtom, koji se smatra metastazom. U toj fazi, šanse za izlečenje su mnogo manje. U prvom stadijumu leči se 90 odsto, dok u poslednjem taj procenat iznosi 10 ili 15 odsto”, kaže dr Čikarić.

Recidivi su opasni

Kada se karinom otkrije, najkasnije 20 dana od tada potrebno je započeti lečenje.

“U početnim fazama karcinom se ne sme odlagati. U vreme korone, pacijenti koji su već izlečeni i idu na kontrole jednom godišnje, najčešće pomeraju pregled. To može da bude opasno zbog rizika od recidiva, odnosno povratka bolesti. Pacijenti kod kojih je prošlo pet godina od karcinoma i idu samo na redovne kontrole, jedini su pacijenti kod kojih je dozvoljeno da se pregled pomeri kada je korona u jeku, jer je rizik najmanji”, kaže profesor.

Udaljenost ekstremno važna

Ne vredi se plašiti, jer ako ne dolazite na preglete, doći ćete u opasnost zbog maligniteta.

“Kovid je opasan za pacijente sa karcinomom zbog njihovog slabog imuniteta i oštećenih organa. Ukoliko to nije slučaj, oni imaju šansu da kovid preleže bez ozbiljnih poteškoća. Međutim, udaljenost, maska i izbegavanje gužve za njih je ekstremno važno. U ambulantama ne sme biti gužvi i potrebno je zakazivati individualne termine. Nadam se da će telefonska linija kojom se pomaže pacijnetima u doba korone biti ponovo otvorena za savete i konsultacije sa lekarima. U jednom momentu, broj lekara bio je mali da bi mogao da se ispuni ovaj zahtev, koji je pacijnetima zaista koristan”, objašnjava Čikarić.

 

Piše: Aleksandra Vasić



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar